mester Opublikowano 9 Września 2017 #1 Opublikowano 9 Września 2017 Witam , opisze może mój problem przerabiam u klienta centralne ogrzewanie , rozbudował dom i zrobiłem instalacje w nowej części w starej części ma 5 grzejników , kocioł robiony podobno 2,5m3 , w nowej części zamontowałem 8 grzejników żeberkowych boczne zasilanie termostaty w sumie 150 żeberek po odpaleniu instalacji góra grzejników jest gorąca powroty zimne w starej cześci wszystko hula pomimo tego że zasilanie jest rurą 1/2 kotłownie rozjechałem miedzią 28mm później pex 20 i 16 przy grzejnikach z kotłowni rozchodzą sie 3 piony pompe zmieniłem z 25/40 na 25/60 po trzech godzinach grzania przy 55stopnich z pieca stara cześć gorąca a nowa dalej słabo co można sprawdzić ,poprawić żeby grzejnik grzał w całości?
Przemyslaw85 Opublikowano 9 Września 2017 #2 Opublikowano 9 Września 2017 Moim zdaniem wystarczy przykręcić nieco starą część. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
palacz66 Opublikowano 9 Września 2017 #3 Opublikowano 9 Września 2017 Grzejniki podłączone krzyżowo? I zredukować moc na starą instalację.
mester Opublikowano 9 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 9 Września 2017 dodam jeszcze że ze starej cześci jest podpięty zbiornik wyrównawczy do którego od dołu wchodzi zasilanie z boku powrót i przelew z góry , efekt jest taki że jest przepływ wody i zbiornik jest bardziej gorący niż grzejniki na nowej częsci
papasmurfek Opublikowano 9 Września 2017 #5 Opublikowano 9 Września 2017 To co opisujesz to jest normalne zachowanie grzejnika z zaworem termostatycznym. Czy w tych pomieszczeniach jest zimno, są niedogrzane? Jeśli nie jest zimno to problem nie występuje.
mester Opublikowano 9 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 9 Września 2017 rozbudowana część budynku jest w stanie surowym bez tynków i wylewek z częściowym ociepleniem dachu wełną
sambor Opublikowano 9 Września 2017 #7 Opublikowano 9 Września 2017 Ale papciu instalację się sprawdza bez głowić na grzejnikach lub przy max odkręconych głowicach. Tam raczej jest brak regulacji hydraulicznej starej części aby więcej ciepła poszło w nową instalację. A 150 żeberek to już kawał mocy - ok 10kW albo i więcej i tego z byle pexa nie zasilisz. Zmiana pompy nic nie da, to tylko wydanie kasy inwestora. Naczynie też nieprawidłowo podłączone
mester Opublikowano 9 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 9 Września 2017 z pexa 16ki są podpiete max 2 grzejniki
sambor Opublikowano 9 Września 2017 #9 Opublikowano 9 Września 2017 To przelicz moc i zobaczysz , że za małe przekroje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.