Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Co ,dół Grzejników Zimny

mester

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , opisze może mój problem 

przerabiam u klienta centralne ogrzewanie , rozbudował dom i zrobiłem instalacje w nowej części

w starej części ma 5 grzejników , kocioł robiony podobno 2,5m3 , w nowej części zamontowałem 8 grzejników żeberkowych boczne zasilanie termostaty w sumie 150 żeberek

po odpaleniu instalacji góra grzejników jest gorąca powroty zimne w starej cześci wszystko hula pomimo tego że zasilanie jest rurą 1/2

kotłownie rozjechałem miedzią 28mm później pex 20 i 16 przy grzejnikach z kotłowni rozchodzą sie 3 piony 

pompe zmieniłem z 25/40 na 25/60

po trzech godzinach grzania przy 55stopnich z pieca stara cześć gorąca a nowa dalej słabo 

co można sprawdzić ,poprawić żeby grzejnik grzał w całości?

Opublikowano

Moim zdaniem wystarczy przykręcić nieco starą część.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Grzejniki podłączone krzyżowo?

I zredukować moc na starą instalację.

Opublikowano

dodam jeszcze że ze starej cześci jest podpięty zbiornik wyrównawczy do którego od dołu wchodzi zasilanie z boku powrót i przelew z góry , efekt jest taki że jest przepływ wody i zbiornik jest bardziej gorący niż grzejniki na nowej częsci 

Opublikowano

To co opisujesz to jest normalne zachowanie grzejnika z zaworem termostatycznym. Czy w tych pomieszczeniach jest zimno, są niedogrzane? Jeśli nie jest zimno to problem nie występuje.

Opublikowano

rozbudowana część budynku jest w stanie surowym bez tynków i wylewek z częściowym ociepleniem dachu wełną 

Opublikowano

Ale papciu instalację się sprawdza bez głowić na grzejnikach lub przy max odkręconych głowicach.

Tam raczej jest brak regulacji hydraulicznej starej części aby więcej ciepła poszło w nową instalację.

A 150 żeberek to już kawał mocy - ok 10kW albo i więcej i tego z byle pexa nie zasilisz.

Zmiana pompy nic nie da, to tylko wydanie kasy inwestora.

Naczynie też nieprawidłowo podłączone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.