Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Prawidłowo Napełnić Instalacje C.o. Kolejność?

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sporo jest informacji i teorii jak prawidłowo odpowietrzyć instalację, grzejnik itp.

Nigdzie jednak nie znalazłem informacji jak powinno być to zrobione w jakiej kolejności. Mianowicie, podłączając nowy grzejnik do instalacji żeby go prawidłowo odpowietrzyć i napełnić, należy.

1. odkręcić zasilanie, napełnić grzejnik oraz odpowietrzyć (automat, manual), odkręcić powrót [napełnienie przez zasilanie]

2. odkręcić powrót, napełnić grzejnik oraz odpowietrzyć, odkręcić zasialnie [napełnianie przez powrót]

3. odkręcić zasilanie i powrót równocześnie, napełnić grzejnik oraz odpowietrzyć [?]

4. nie ma to znaczenia [...]

Opublikowano

Najlepsza v.2

Przede wszystkim, instalację powinno się napełniać bardzo powoli.

Opublikowano

Generalnie to nie ma to większego znaczenia. Jeśli grzejnik jest prawidłowo zamocowany z lekkim spadkiem w kierunku odpowietrznika, to którą stroną być nie napełniał da się go bez trudu odpowietrzyć.

Opublikowano

Chyba odwrotnie :)

Napełnienie jednego grzejnika lepsze powrotem.

Całej instalacji - bez znaczenia, odkręca się wszystkie odpowietrzniki, i napełnia bardzo powoli.

Opublikowano

Instalację powinno się napełniać od dołu , od spustu wody z kotła , przynajmniej ja tak robię.

Wtedy powietrze ucieka do góry instalacji i tam jest wypuszczane przez odpowietrzniki.

Najważniejsze jest to , że trzeba napełniać bardzo wolno.

Opublikowano

Ee tam którędy byś nie wlewał wody do układu tak czy siak zacznie się napełniać od dołu, patrząc oczywiście z perspektywy powierzchni podstawy. poz .Hermogenes

Opublikowano

Można i szybko z tym że będzie w układzie bardzo dużo powietrza co oznacza ciągle dolewki. Czasem nie tak łatwo się pozbyć tych pęcherza powietrza.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Generalnie to nie ma to większego znaczenia. Jeśli grzejnik jest prawidłowo zamocowany z lekkim spadkiem w kierunku odpowietrznika, to którą stroną być nie napełniał da się go bez trudu odpowietrzyć.

O jak dużym spadku mówimy? Spadek w kierunku odpowietrznika? Wszędzie piszą że powietrze idzie w najwyższy punkt, wiec wtedy nie będzie to strona z odpowietrznikiem, nie wkradł się jakiś błąd?

Opublikowano

Grzejniki montuje się z delikatnym wzniosem w kierunku odpowietrznika. Wtedy powietrze samoistnie kieruje się do odpowietrznika.

Opublikowano

Tak mi się czasami coś klapnie

Grzejniki montuje się z delikatnym wzniosem w kierunku odpowietrznika.

tak być powinno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.