Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Pomoc W Doborze Kotła Co

stapio854

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A poza tym, najlepsze są instalacje proste. Czym mniej udziwnień tym lepiej.

O to to to, właśnie to.... im prościej, tym mniej idzie zepsuć (mniej błędów przy budowie instalacji), stabilniej pracuje kocioł i palnik.

Opublikowano

Nikt jakoś nie gada, że 4D całkiem dobrze działa, gdy zasilanie CO jest wysokie.

A posiadacze, nie dość że utrzymują na kotłach niskie temperatury, to jeszcze oczekują, że zawór zdziała cuda.

A poza tym, najlepsze są instalacje proste. Czym mniej udziwnień tym lepiej.

Gdy zasilanie CO jest wysokie 4D dobrze działa bo krótki obieg lepiej krąży z racji większej różnicy temp (w tej części bez pompy - jest też bardziej otwarty i ma lepszy przepływ).

Jeśli ktoś ma przewymiarowany kocioł, źle dobrane grzejniki, średnice itp. to czary w postaci superzaworów nic mu nie dadzą...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Proszę zerknijcie na ten zawór z tego linku poniżej:

http://allegro.pl/esbe-zawor-mieszajacy-vta572-5-4-45-65-termost-419-i6693865671.html?reco_id=07895dc3-93c6-11e7-b3a4-246e96104f98&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product

czy ten zawór będzie się nadawał do zainstalowania go jako zawór na zabezpieczenie pieca przed niską temperaturą z powrotu.

Opublikowano

Ja tam sie nie znam ale zawór z linka ma funkcję antyoparzeniową czyli odcinanie gorącej wody jak nie będzie zimnej co moim zdaniem go dyskwalifikuje bo ciężko wszystko przewidzieć.

Są zawory dedykowane VTC i takiego bym użył.

Opublikowano

Wiem że "VTC" są dedykowane do ochrony kotła przed niską temperaturą na powrocie, ale myślałem że jak by była regulacja tej że temperatury w pewnym zakresie to by było jeszcze lepiej.

Jeśli chodzi o ten typ zaworów VTA to wyczytałem że temperatura zadana np. 45* to jest początek otwierania się termostatu, a jego pełne otwarcie jest przy 55*C.

Przypuszczalnie w tym typie VTC będzie tak samo, i teraz nie wiem jaką temperaturę zaworu wybrać.

Chyba że jest inaczej, i właśnie dlatego pomyślałem o zaworze z regulacją temperatury.

Mam kocioł z podajnikiem i do niego powinna wracać woda o temp. min. 55*C

Opublikowano

To inny producent więc inne oznaczenie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.