Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Skarbek Z Kwk Bobrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Troch臋 przypadkiem zanaby艂em 2t tego co na zdj臋ciu. Zamawialem z Piekar a dowie藕li z Bobrka...

Mog艂em wymieni膰 na Piekary ale ostatecznie zostawi艂em.

Chcia艂em zapyta膰 czy ostatnio kto艣 tym pali艂 i czy by艂y z tym opa艂em jakie艣 problemy?

Jest to oryginalnie pakowany towar z tegorocznego podobno urobku.

Potrzebuj臋 wiedzie膰 czy szuka膰 jeszcze czego艣 s艂abego do zmieszania czy nie trzeba.

Nie chce mi si臋 sprawdza膰 bo musialbym ponownie czy艣ci膰 kocio艂 :).

post-44592-0-33028600-1500215713_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jest to dobry mocny opa艂,mo藕e si臋 spieka膰 ale przy dobrym ustawieniu dasz rade,zostawi艂 bym go na mrozy,eko z piekar jest s艂absze ma 26,jestem ciekaw czy kupowa艂e艣 prosto z kopalni czy z drugiej r臋ki i po ile,pozdrawiam.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Kupowa艂em na dobrym lokalnym sk艂adzie po 900z艂/tona z dowozem.

Ale pomylili palety a ja si臋 zorientowa艂em jak juz pojechali i w臋giel by艂 juz w 艣rodku...

Skarbka piekarskiego sprawdza艂em i mi spasowa艂 ale tego nie.

Oby nie bylo z nim problem贸w bo nie planowa艂em juz wiecej zakup贸w na najbli偶sz膮 zim臋...

• 2 miesi膮ce temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy na podstawie popio艂u kto艣 jest w stanie oceni膰 czy to co kupilem to Skarbek Bobrek?

Z work贸w (1 post) wynika ze tak ale popi贸艂 mam sypki, ciemnoszary, doszcz臋tnie wypalony i jest go niewiele i bez 偶adnego spieka czy koksu. Jego power oceniam jako zbli偶ony do Retopala.

Nie 偶ebym si臋 chcia艂 k艂贸ci膰 z dostawc膮 bo mo偶e to i lepiej :D ale pytam bardziej z ciekawo艣ci.

Jakby co to podjad臋 i pstrykn臋.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Bobrek tak jak piszesz ma popi贸艂 jak py艂 szary, jest go nie wiele. Pali艂em w tym kotle co Ty na PIDzie i uwa偶am, 偶e to najlepszy opa艂 na rynku.

Opublikowano

Ten co mam pali si臋 super i ma 艣ladowe ilo艣ci popio艂u, oko艂o p贸艂 torebki po cukrze z 10 kg spalonego opa艂u 聽:).

Nie mniej jednak mam w膮tpliwo艣ci czy to faktycznie jest Bobrek bo widzia艂em par臋 opinii 偶eby unika膰 Bobrka bo mocny ale spieka a ja nie widz臋 nic w popielniku.

Opa艂 pakowany na kopalni ale mo偶e brak艂o im w艂a艣ciwych work贸w Piekarskich i dali te Bobrkowe.聽

Og贸lnie to jestem z niego mega zadowolony聽, w sumie wygl膮da 偶e znalaz艂em opa艂 dla siebie :).

Tylko jako艣 musz臋 rozezna膰 jaki to faktycznie opa艂 by w przysz艂ym roku zapolowa膰 na taki sam.

• 4 lata p贸藕niej...
Opublikowano
23 godziny temu, roger255 napisa艂:

Wypali艂em ca艂ego Genera艂a, kt贸rego kupi艂em (150kg). Na pocz膮tku robi艂y si臋 ma艂e spieki, ale po 1-2 dniach usta艂y, p贸藕niej by艂y ju偶 tylko minimalne. My艣l臋, 偶e na pocz膮tku by艂a to wina wilgoci, gdy偶 przez reszt臋 dni nie by艂o takich problem贸w, a ekogroszek wyspany mia艂em w skrzyniach, 偶eby lepiej wyschn膮艂, wi臋c im dalej od pocz膮tku testowania tym mia艂 wi臋cej czasu 偶eby wyschn膮膰. Wsypywalem po jednym worku w miar臋 ubywania. Popio艂u wysz艂o 9,6kg z 150kg co daje 6.4%. Na worku jest napisane 5%. W workach znalaz艂em kawa艂ki drewna widoczne na zdj臋ciu. By艂 jeszcze jeden kr贸tszy od tych dw贸ch o po艂ow臋 lecz zdecydowanie grubszy, niestety gdzie mi zagin膮艂, a my艣l臋 偶e m贸g艂by on narobi膰 chyba jaki艣 szk贸d w Podjaniku. Pali艂em w tym sezonie ekogroszekiem Magma 28-30MJ co okaza艂o si臋 偶e jest tego samego producenta co Genera艂 (pewnie jest to samo tylko inna nazwa) oraz pali艂em r贸wnie偶 Bartex Gold. Z mojego do艣wiadczenia w tym sezonie nie ma jakie艣 r贸偶nicy mi臋dzy tymi trzema ekogroszkami jedynie w cenie, w spalaniu chyba 偶adnej. W Bartex Gold te偶 zdarza艂y mi si臋 minimalne spieki jak i w przypadku Magmy i Genera艂a. Ja z mojej strony nie kupi臋 Genera艂a czy golda raczej ju偶 wi臋cej. Pal臋 teraz ekogroszekiem Skarbek od innego lokalnego sprzedawcy (kupi艂em ok 400kg w listopadzie 21r) i ten ekogroszek to zupe艂nie inna bajka. Kupi艂em niedawno tone tego Skarbka od tego samego sprzedawcy za 1480 z艂/t wi臋c 100 z艂 wi臋cej od Genera艂a, a zupe艂nie inna kultura spalania.

20220208_203923.jpg

A mo偶esz zrobi膰 zdj臋cie worka tego Skarbka? Bo jestem ciekawy co to za wyr贸b, z jakiej kopalni, chocia偶 s艂ysza艂em pochlebne opinie.

Opublikowano

Skarbek od tego sprzedawcy zapakowany jest w worki jutowe. On kupuje go luzem i workuje. Mog臋 zrobi膰 p贸藕niej zdj臋cie jak wygl膮da sam ekogroszek.聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.