Gość Opublikowano 22 Września 2017 #51 Opublikowano 22 Września 2017 Jutro mam zamiar odpalić jeden worek od góry, sprawdzę jak się pali i ile zostanie popiołu. Odpaliłem od góry i muszę powiedzieć, że widać te 26Mj/kg i to, że 40% mieszanki to węgiel typu 33 z Brzeszcz, który z powodu drobnej granulacji dość intensywnie odgazowywał. Ja u siebie spiekalności nie zauważyłem, ale inaczej pewnie bedzie na retorcie. Pali się fajnie, nie wiem dlaczego ten typ opału (ekogroszki) nie jest kupowany przez użytkowników DS? Czyżby frakcja 5-25 była zbyt drobna? Jutro coś więcej na temat popiołu.
robertokot25 Opublikowano 22 Września 2017 #52 Opublikowano 22 Września 2017 Pewnie na retorcie będzie rzeźnia....
krisgie Opublikowano 23 Września 2017 #53 Opublikowano 23 Września 2017 Odpaliłem od góry i muszę powiedzieć, że widać te 26Mj/kg i to, że 40% mieszanki to węgiel typu 33 z Brzeszcz, który z powodu drobnej granulacji dość intensywnie odgazowywał. Ja u siebie spiekalności nie zauważyłem, ale inaczej pewnie bedzie na retorcie. Pali się fajnie, nie wiem dlaczego ten typ opału (ekogroszki) nie jest kupowany przez użytkowników DS? Czyżby frakcja 5-25 była zbyt drobna? Jutro coś więcej na temat popiołu. Ja zdobylem worek i będę go sprawdzał na retorcie ale musi trochę doschnać bo wilgotny chociaż nie mokry. Na łopatce Bobrek, widać różnicę w wilgotności.
Gość Opublikowano 24 Września 2017 #54 Opublikowano 24 Września 2017 U mnie w zasypowcu spala się rewelacyjnie, do popiołu jak z papierosa. Co do jego ilości, to będzie w okolicach deklarowanej, nie ważyłem dokładnie, bo paliłem razem z flotem, ale nie zauważyłem jakoś specjalnie więcej lub mniej. To, że ktoś tam pisał, że jest go wyraźnie więcej w porównaniu do Bartexa Silvera, po prostu oceniał go objętościowo, a nie wagowo, bo jest dość lekki i puszysty. Nie twierdzę, że nie jest go więcej, ale też nie wierzę w aż taką różnicę, bo Bartex też nie ściąga węgla z kosmosu i musi się opierać na płomiennym, (który produkują tylko 2 kopalnie PGG, 2 kopalnie Tauronu i ZG Piekary) i na jakimś dodatku typu 32.1, 32.2. Jeżeli jest zrobiony z Sobieskiego i Brzeszcz w reżimie technologicznym (między innymi odsianie z miału), to logicznym jest, że nie będzie tego popiołu ani więcej ani mniej od węgla z Piasta i Ziemowita, czyli np. Retopala. Przeciez to jest logiczne. Ja jestem bardzo zadowolony. Kolego krisgie, jeżeli jest to worek o wadze 25kg, to cel spalania wyłącznie hobbystyczny, bo jest to wtedy węgiel od jakiegoś partnera, niewiadomo z czym. Tauron wypuszcza z nowej linii zarówno Jareta Plus, jak i ten fioletowy eko tylko w workach 20kg, na paletach 800kg. Tak teraz patrzę na deklarowane parametry Bartex Gold - 28-30Mj/kg, popiół 3-5%, spiekalność dyplomatycznie pominięta. Przecież to może być tylko i wyłącznie węgiel oparty w większości na Wesołej, której spiekalność wacha się od 16 do 22 wg Rogi. W Silverze jest pewnie większa domieszka płomiennego, stąd spadek kaloryczności i pewnie spiekalności i wzrost ilości popiołu.
krisgie Opublikowano 24 Września 2017 #55 Opublikowano 24 Września 2017 Dokładnie, cel hobbystyczny, chciałem go sprawdzić z ciekawości. To oryginalny Tauron 20kg kupiony 2 tygodnie temu prosto z Sobieskiego, zamienilem się workiem.
Gość Opublikowano 24 Września 2017 #56 Opublikowano 24 Września 2017 Jeżeli 20kg bezposrednio z Sobieskiego, to już raczej będzie ocena wiążąca ;), bo jest ten niby "nowy produkt". Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie u Ciebie na retorcie. Cena tony z transportem na tą chwilę wynosi 795zł/t, więc jeżeli porównywać go do Bartexu, to do Rubina, który kosztuje 905zł/t i według Bartexu ma odpowiadać parametrom Retopala.
krisgie Opublikowano 24 Września 2017 #57 Opublikowano 24 Września 2017 Na całej operacji straciłem 5kg węgla bo dałem worek 25kg oraz parę litrów paliwa ale czego się nie zrobi by zaspokoić swoją ciekawość :D .
Gość Opublikowano 24 Września 2017 #58 Opublikowano 24 Września 2017 Pewnie, że tak. Napisz jak to u Ciebie wygląda.
radik81 Opublikowano 25 Września 2017 #59 Opublikowano 25 Września 2017 Kupiłem na próbę 3 worki orzecha drobnego w PSB "Mrówka",do swojego zasypowca. Cena,workowany 770zł,luzem 699zł za tonę,i muszę przyznać,że jestem mega zadowolony. Węgiel nie kopci,wypala się praktycznie w pył. Nazwa to "Orzech drobny" z firmy Energo z Bielska. Można kupić on-line. https://energobielsk.pl/sklep/wegiel-workowany/orzech-drobny/ Mimo,że to rusek myślę ,że do zasypowca jest idealny.
Mikesz62 Opublikowano 25 Września 2017 #60 Opublikowano 25 Września 2017 Do palenia ciągłego w ds nie sprawdzi się, trafiają się kamienie,do przepalania idealny, sprawdzałem w ubiegłym sezonie.
radik81 Opublikowano 25 Września 2017 #61 Opublikowano 25 Września 2017 Zapomniałem dodać,że palę w GS metodą od góry. Do GS chyba będzie idealny,nie jest mocno kaloryczny, podają 24-26 MJ/kg i chyba taki jest.Zawsze miałem problem z kopceniem przy odgazowaniu zasypu, przy tym węglu tego nie widać,praktycznie zero dymu. Myślę, że do GS będzie OK.
weedrytro Opublikowano 26 Września 2017 #62 Opublikowano 26 Września 2017 Witam jestem laikiem i jestem nowy na tym forum bede palil pierwszy sezon w kotle tekla draco tytan II 4w ze sterownikiem economic premium. Jaki i gdzie zakupić najlepiej online ekogroszek do ogrzewania nie zamieszkałego domu do tem ok 15 stopni celcjusza ? W mojej okolicy nie ma skladow z wyborem ekogroszku takze z gory dziekuje za rady :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 27 Września 2017 #63 Opublikowano 27 Września 2017 Co do jego ilośc (popiołu), to będzie w okolicach deklarowanej, nie ważyłem dokładnie, bo paliłem razem z flotem, ale nie zauważyłem jakoś specjalnie więcej lub mniej. Zważyłem dokładnie. "Ekogroszek Tauron", różowe worki - popiół w okolicach 10%. Deklarowane 8%. Ciekawe skąd te 8%, skoro Brzeszcze mają do 9%, a Sobieski d0 12%?
robertokot25 Opublikowano 27 Września 2017 #64 Opublikowano 27 Września 2017 Pewnie z kreatywnych wyliczeń....
krisgie Opublikowano 30 Września 2017 #65 Opublikowano 30 Września 2017 Jeżeli 20kg bezposrednio z Sobieskiego, to już raczej będzie ocena wiążąca ;), bo jest ten niby "nowy produkt". Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie u Ciebie na retorcie. Cena tony z transportem na tą chwilę wynosi 795zł/t, więc jeżeli porównywać go do Bartexu, to do Rubina, który kosztuje 905zł/t i według Bartexu ma odpowiadać parametrom Retopala. Wieczorkiem odpaliłem ten nowy Jaret Plus od Taurona (Brzeszcze + Sobieski, worek 20kg). Niestety nie doschnął całkiem ale nie wytrzymałem ;) . Kocioł puściłem na automacie PID Turbo na ustawieniach fabrycznych bez żadnych korekt. Na sterowniku ustawiłem tylko by mieszacz cały czas trzymał równe 35C na podłogę. Z początkowych obserwacji to pali się bardzo spokojnie czystym żółtym płomieniem, dużo spokojniej niż węgiel płomienny, z komina widać było delikatny jasny/biały dym ale być może dlatego ze komin zimny i kilka miesięcy nie używany albo dlatego że niezbyt suchy opał, zobaczę jutro czy coś się zmieniło. Mając zdalny podgląd widzę ze przebija do 69-70C przy ustawionej 65C na kotle, czyli ma "power" a skoro cały czas przebija to znaczy nic złego na palniki chyba się nie dzieje ;). Spaliny 70-90C w zależności od mocy chwilowej. Jutro podjadę i zrobię fotki popiołu. Pewnie rewelacji nie będzie, zobaczymy, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, na pewno będzie wewnątrz ciepło ;) .
Gość Opublikowano 1 Października 2017 #66 Opublikowano 1 Października 2017 Moc ma na pewno, bo spalałem akurat tego różowego w małej piecokuchni z podkową i naprawdę te 26Mj/kg nie jest na pewno zawyżone. W piecokuchni zauważyłem lekką tendencję do spiekania. Cały czas mowa o ekogroszku różowym, który ma w składzie więcej węgla typu 33. Jaret Plus jak widać po poście kolegi wyżej nie sprawia większych problemów.
krisgie Opublikowano 1 Października 2017 #67 Opublikowano 1 Października 2017 Mam juz pewne wnioski odnośnie pracy na moim palniku Pancerpol Duo. Wiec tak: pali się całkiem dobrze i czysto, ciepła daje ile trzeba ale trochę spieka co jednak nie przeszkadza w procesie spalania i dochodzi bez trudu do zadanej - jednak obrót robi dobrą robotę i rozwala te spieki. Na pracy mojego automatu zostawia trochę niedopału i koksu. Zacząłem trochę korygować nadmuch w górę i było lepiej ale nie zdążyłem dojść do dobrych ustawień bo węgiel się skończył :( . Więc mam trochę mieszane uczucia. Wydaje mi się ze jest to opał dla doświadczonych palaczy a nie dla zwykłego Kowalskiego jak ja, i wymaga popracowania nad ustawieniami kotła by udało się go spalić dobrze i bez strat. Jakieś tam zapiski porobiłem i może kiedyś wrócę do tematu ale nie mam już ciśnienia, ciekawość zaspokoiłem :D. Jak dorwę gdzieś różowego to też chętnie sprawdzę. Test oceniam mimo wszystko dość pozytywnie bo balem się tych Brzeszczy i nie taki diabeł straszny jak się okazuje ale trzeba poświęcić mu trochę czasu. Wiem też ze w razie czego mogę go kupować ale bedzie wymagał dostrojenia ustawień. Jak się to pali na innych palnikach mam nadzieję że ktoś napisze.
robertokot25 Opublikowano 1 Października 2017 #68 Opublikowano 1 Października 2017 Foty miały być jakieś? no tak ale ty masz palnik obrotowy więc na zwykłej fajce będzie raczej lipa z kalafiorami koksowymi o spiekami żużlowymi
krisgie Opublikowano 1 Października 2017 #69 Opublikowano 1 Października 2017 Fot nie zrobiłem bo nie wziąłem telefonu :( , będę tam za tydzień to pstrykne bo popiołu nie wyrzucilem i wygasiłem kocioł. Ogólnie brzydszego popiołu jeszcze u siebie nie widziałem ale to nie konkurs piękności ;) . BTW najładniejszy popiół to miałem w ub roku z Wesołej, dokładnie jak z papierosa, szkoda ze nie kupiłem jej wtedy więcej tylko worek. Co do innych palników zobaczymy w sezonie, chyba sporo tego węgla sprzedają więc ktoś się odezwie :P . Brat ma Ekoenergię i looknę mu tam jak go odwiedzę ;)
robertokot25 Opublikowano 3 Października 2017 #70 Opublikowano 3 Października 2017 Moc ma na pewno, bo spalałem akurat tego różowego w małej piecokuchni z podkową i naprawdę te 26Mj/kg nie jest na pewno zawyżone. W piecokuchni zauważyłem lekką tendencję do spiekania. Cały czas mowa o ekogroszku różowym, który ma w składzie więcej węgla typu 33. Jaret Plus jak widać po poście kolegi wyżej nie sprawia większych problemów. jednak sprawia problemy : https://esterownik.pl/forum/posty,3429/ekogroszek-taurona-,4
Gość Opublikowano 3 Października 2017 #71 Opublikowano 3 Października 2017 Robert, weź Ty sie w końcu ogarnij i przeczytaj to, co zacytowałeś. Ja piszę, że większych problemów nie sprawia Jaret Plus, Ty piszesz, że komuś tam problemy sprawia różowy. Nie pisz szybciej niż myślisz. Różowy to 50/50 Sobieski i Brzeszcze. Jaret 40/60, więc musi być różnica.
krisgie Opublikowano 3 Października 2017 #72 Opublikowano 3 Października 2017 No takiego "popiołu" jak w linku to ja nie miałem i nie chciałbym mieć :D . U mnie był drobniejszy i nie było tyle niedopału, może z różowym byłoby podobnie. Jak pisaałem uważam że to opał dla doświadczonych palaczy i pewnie do spalenia raczej na ręcznym i na nowszym palniku, na zwykłej fajce dla Kowalskiego może być kupa... U mnie większego problemu nie sprawiał ale żeby było bez strat w opale to trzeba by popracować nad ustawieniami tylko że mogło by się okazać ze zamiast straty w opale mamy większą stratę kominową, tak źle i tak niedobrze. Może gdyby go jeszcze rozrzedzić peletem, trocinami, czy dodać wapna to byłoby lepiej tylko ze już nie mam na czym eksperymentować ;) . Ogólnie mógłbym tym J+ palić ale kalorycznosc i cena zbliżona trochę do Retopala i pytanie czy jest sens się biczować.
robertokot25 Opublikowano 3 Października 2017 #73 Opublikowano 3 Października 2017 No faktycznie kolosalna różnica 50/50 a 40/60 - różnica może być ale minimalna, co innego jakby był stosunek 20/80
Gość Opublikowano 3 Października 2017 #74 Opublikowano 3 Października 2017 Problem nie w składzie mieszanki, a w tym że po raz kolejny piszesz pierdoły, mieszając fakty. Ja dopiszę natomiast coś sprawdzonego, podczas spalania Różowego Taurona wraz z flotokoncentratem z Marcela przy troche większej temperaturze wystąpiło niewielkie szlakowanie popiołu z Sobieskiego. Wcześniej pisałem o zauważalnej tendencji do spiekania. Jest tak jak napisał kolega krisgie i gość z esterownika - Różowy Tauron na retorcie, to raczej problemy, jest to opał do dobrego sprzętu i dla doświadczonego palacza. Lepiej kupić Jareta Plus, który też jak widać nie jest najłatwiejszy, a najlepiej Retopal ;).
robertokot25 Opublikowano 3 Października 2017 #75 Opublikowano 3 Października 2017 Tak jak piszesz nie inaczej... różnica będzie taka że w Jarecie będzie troszkę mniej spieków koksowych.. user Pink01 wiedział ci pisał ale zobaczymy co przyniosą dalsze testy, bo na razie słabo to wygląda jeśli chodzi o spalanie w kotłach podajnikowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.