Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica Rury Pp

Volumne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu. Czy wystarczy pp20 czy pp25? Dodam że grzejnik to 20 zeberkowy,wywokosc 35cm aluminiowy. Połączenie będzie krzyżowe. Proszę o szybka poradę.

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu. Czy wystarczy pp20 czy pp25? Dodam że grzejnik to 20 zeberkowy,wywokosc 35cm aluminiowy. Połączenie będzie krzyżowe. Proszę o szybka poradę.

20 to aż za duzo ale niech takię bedzie

Opublikowano

Średnica wewnętrzna wynosi 13mm dla pp20 . Wiadomo zawór termostatyczny też ma swój opór. Można uzasadnić dlaczego Pan dałby 20?

Opublikowano

Tez tak może być. Teraz z ciekawości się tylko spytam. Gdybym jednak dał 20 to mogło by niedomagac czy było by na styk? Wiem że moje pytania są banalne ale wolę wiedzieć więcej

Opublikowano

To zależy od wielu czynników - od tego jaka jest pompa i z jakimi nastawami pracuje, jak rozległa jest instalacja - czyli jej opory hydrauliczne, jak dużo jest w niej grzejników.

Ten grzejnik co chcesz zamontować to moc ok 2kW.

Jakby się całą instalację  planowało od nowa to można dokładnie policzyć przekroje i dobrać średnice a tak aby nie poprawiać trzeba dać większy przekrój.

Opublikowano

Średnica wewnętrzna wynosi 13mm dla pp20 . Wiadomo zawór termostatyczny też ma swój opór. Można uzasadnić dlaczego Pan dałby 20?

bo to nie kuznia zeby dawać grube rury ktore sa niepotrzebne ,a dla podanej mocy to i 16 by dała rade ale ze wzgledu na [ewną trudnosc przy zgrzewaniu 20 jest optymalna

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu.(...)

Będziesz robił układ otwarty czy zamknięty?

Opublikowano

A więc tak. Mam 2 osobne piony. W jednym pionie są podłączone dwa grzejniki na dwóch piętrach. Każdy ma moc 1kw. Drugi pion znajduje się 10 metrów od pieca. (wszystko 32mm włącznie z pionem). Za pionem prowadzona jest rura 32mm na odległość 3 metry. W tym miejscu jest trójnik który idzie do łazienki i do pokoju. Łączna moc grzejników na tym wprowadzeniu jest 3kw. Idąc dalej od trójnika zostaje mi poprowadzenie przez garaż 7 metrów rury do ostatniego grzejnika. Aby go podłączyć muszę przebić się z garażu do pokoju i tutaj jest 50cm pionu i od tego pionu gałązka 1m do podłączenia grzejnika.  Prosty schemat :

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f160c105d7a9f4d8

Przepraszam nie jestem fachowcem w robieniu schematów ,ale mam nadzieje że obrazuje to co napisałem

Gość Digitrax
Opublikowano

Układ ma być zamknięty czy otwarty ? Sprawdź w instrukcji kotła.

Opublikowano

Dodam też ,że na odcinku trójnik a ostatni grzejnik nie powstanie nigdy żaden dodatkowy odbiornik . Reszta domu jest na osobnym pionie zasilającym.

Dziękuje za informacje. Temat zostawiam otwarty wrazie "w" czy też ktoś by chciał coś napisać

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli układ jest otwarty to w jaki sposób jest podłączone naczynie otwarte i gdzie ono się znajduje ?

Opublikowano

Naczynie znajduje się na strychu. Strych nieocieplony ale zbiornik tak i jest blisko podłogi. Naczynie jest podłączone praktycznie pionowo. Od pieca 3 metry w bok i potem prosto na strych.

Gość Digitrax
Opublikowano

Jaka to rura jest pomiędzy kotłem a naczyniem.

Opublikowano

Rura calowa.  Woda ciepła jest jako przelew (najwyższy punkt w zbiorniku ) woda zimna najniższy punkt .

Dodam ,że w tym momencie jest jeszcze jeden grzejnik podłączony na odcinku piec a zbiornik  ,ale zostanie on wyłączony z instalacji .

Gość Digitrax
Opublikowano

Narysuj te połączenia pomiędzy kotłem a naczyniem otwartym.

Lub zrób fotę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.