Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ceny Węgla Na 2017R

domelo27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bielszowice nają kolosalną spiekalność sięgającą 70 wg rogi i to się sprawdza w rzeczywistości - paliłem groszkiem z Bielszowic. Moim zdaniem temu węglowi bliżej do typu 34 niż 33.

Marcel jest ok. Mam na przyszły sezon 5 ton orzecha II - w tej chwili ta granulacja nie jest dostępna - nie wiem dlaczego? Pali się rewelacyjnie, mam prawdopodobnie węgiel ze Złoża Marklowickiego - wydobywają tam Jankowice i Marcel i jest to węgiel typu raczej 32.2, spiekalność nie jest bardzo wysoka, nie kopci tak strasznie, a jednocześnie bardzo kaloryczny. Jak już wcześniej pisałem, jestem bardzo z tego węgla zadowolony.

Opublikowano

Węgle z kopalń metanowych są trudne do spalania na retortach, w zasypowych spalają się rewelacyjnie. To tak na marginesie.

Zdanie "znawców tematu", którym coś się wydaje, ma się jak pięść do oka".

Pozdrawiam fochamów, szczególnie tych z pod znaku orła kolorowego.

Opublikowano
  W dniu 8.07.2017 o 19:33, vmilo napisał(a):

Węgle z kopalń metanowych są trudne do spalania na retortach, w zasypowych spalają się rewelacyjnie. To tak na marginesie.

No to odkryłeś Amerykę.

Nikt tu nie pyta o węgiel do retorty. Może najpierw zapoznaj się ze szczegółami a potem komentuj. Najciekawsze jest to, ze zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci. którzy g..no wiedzą w temacie...

Już w tym temacie błysnąłeś - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23885-dobór-kotła-mieszkanie-50-m2/?p=305768 więc daj spokój, bo węgiel z Bielszowic i z Marcela pewnie widziałes tylko na obrazku, natomiast ja nimi paliłem.

Opublikowano

Tak możesz gadać, kto Ci zabroni ?

Ale to tylko szczekanie i nic więcej. Ja wiem co pisałem, jak to dla Ciebie za trudne, to nic nie poradzę.

Opublikowano

Powtórzę jeszcze raz:

W dniu 8.07.2017 o 19:45, wojtekkowal napisał(a):

Najciekawsze jest to, ze zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci. którzy g..no wiedzą w temacie...

Opublikowano
  W dniu 8.07.2017 o 05:35, berthold61 napisał(a):

Ja mam okazję kupić talony na węgiel w cenie 550 zł trzy tony , więc biorę , pozostało mi tylko poszukać kogoś co mi to dowiezie z kopalni tylko waham się czy Bielszowice 56 km czy Marcel ok 50 km

proponuje Ci jednak okreslic się co do wersji kotła czy będzie GS czy ds tymi węglami w ds daleko nie zajedziesz, proponowałbym poczekać do prób palnika a wtedy dopiero pod niego kupić węgiel.
Gość berthold61
Opublikowano

Dotychczas paliłem Marcelem w górniaku zostało 2 taczki ale jak wyjdą próby korzystnie jako dolniak to chyba trzeba przepisać te talony z Bielszowic na Marcela bo ten znam i pali się rewelacyjnie po prostu zasypałem węglem zapaliłem od góry i do końca nie musiałem schodzić do piwnicy aż do końca palenia a z Bielszowicami mimo że też mocny to mogą być jakieś kwiatki ale podobno palenie na wzór kotła wery czyli całe powietrze podawane drzwiami zasypowymi spala każdy rodzaj węgla bo podobnie jak w górniaka zapala się cały zasyp i gazując spala wszystkie gazy ,  to teoria a ona nie zawsze idzie w parze z praktyką więc chyba ten Marcel bo na nim będą testy już w nadchodzącym tygodniu to wszystko się wyjaśni , tylko  kto w tym domu będzie spał :D :D :D :D ja zagrzeję podłogę do 40 stopni 

Opublikowano
  W dniu 11.05.2017 o 11:50, piastun napisał(a):

Sprawdziłem ceny (okolice wołomina) i na dzień dzisiejszy prawdopodobnie rusek jest w następującej cenie:

groszek 600zł/t (w zeszłym sezonie w lipcu płaciłem 560zł/t)

orzech 660zł/t

pewnie jeszcze z 10zł na tonie można coś utargować.

Zrobię badanie pod koniec czerwca i zobaczymy jak ceny będą wtedy wyglądać.

zrobiłem dziś rozpoznanie i u lokalnych dostawców mogę od tych cen z maja utargować jeszcze 10zł/t przy zakupie 4t.

Zaciekawił mnie jeden z dostawców. Mianowicie zapytałem go czy węgiel rusek/polak. Powiedział, że jak najbardziej polak, zatem ciągnę temat czy mają jakieś info o zawartości popiołu, na to pan że jak najbardziej, że mają papiery że jest 0,8%. Dopytałem dwa razy czy nie mówi o siarce ale on twardo stał że to popiół. 

Czy to jest możliwe, żeby tak mało popiołu miał węgiel?

Opublikowano

Albo to zawartość siary ;-)

Chyba nawet antracyt takiej ilości popiół nie ma a to już ekstraklasa super węgli:-)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cytat z maila, jakiego właśnie otrzymałem z Adamexu.

Jednocześnie informujemy Państwa, że od dnia 10 lipca 2017 roku do dnia 31 lipca 2017 roku (lub do wyczerpania zapasów) wszystkie produkty w e-sklepie zostały objęte WAKACYJNĄ OBNIŻKĄ CEN!

Opublikowano
  W dniu 12.07.2017 o 12:29, robertokot25 napisał(a):

tylko szkoda że tam ceny podane są za 900kg.... hehe

Tak, za paletę. Cena całkiem dobra.

Mam nadzieję, że jeszcze zdrożeje opał.

Opublikowano

Nie karmić trolla bagiennego powyżej:-)

Obyś waść krowie placki palił w kozie

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  W dniu 12.07.2017 o 18:57, vmilo napisał(a):

Mam nadzieję, że jeszcze zdrożeje opał.

Tu nie trzeba żyć nadzieją bo to jest już faktem :)

W zeszłym tygodniu udało mi się wydrzeć 5 tirów, dwóch nawet nie widziałem na oczy bo poszły od razu w polskę a trzy pod wiatę.

Płaciłem o 60pln drożej jak w zeszłym roku, od poniedziałku podobno następne 3 dyszki w górę.

Opublikowano
  W dniu 12.07.2017 o 12:29, robertokot25 napisał(a):

tylko szkoda że tam ceny podane są za 900kg.... hehe

Miał 20 Mj/kg w Wielkiej Wakacyjnej Obniżce Cen za 570 zł (600 zł wcześniej). Prorocy? :)

Kto da więcej?

Opublikowano

Heh...ale opał sprawdzony, suchy, praktycznie bezproblemowy. Za pewność zakupu chyba warto ?

Opublikowano

No cóż.. ja też kupuję "fabryczny" w obecnym PGG.

Od nich też brałem J+, nie cyganią, i mają cert Taurona.

Zakup dziadostwa, przysporzy więcej powodów do narzekania, niż wydanie większej kwoty na zakup.

Opublikowano
  W dniu 27.06.2017 o 21:36, damdam napisał(a):

Kończąc tą dyskusję bo staje się już niesmaczna wklejam obecne ceny pgg, porównamy je za jakiś czas i  zobaczymy komu los przyzna rację ....

attachicon.gifpgg_27_06_2017.JPG

Niebawem, jak będziesz tak filozofował, to zjesz własny język ;), bo póki co od 1 lipca w stosunku do tego, co wkleiłeś ceny znowu poszły do góry średnio o około 10-12zł brutto na tonie:

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-handlowa/ceny-wegla/wegiel-opalowy

Retopal 30gr netto na worku, czyli 15zł brutto na tonie, w sklepie wysyłkowym chyba na razie jest bez zmian.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.