Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 #201 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Bielszowice nają kolosalną spiekalność sięgającą 70 wg rogi i to się sprawdza w rzeczywistości - paliłem groszkiem z Bielszowic. Moim zdaniem temu węglowi bliżej do typu 34 niż 33. Marcel jest ok. Mam na przyszły sezon 5 ton orzecha II - w tej chwili ta granulacja nie jest dostępna - nie wiem dlaczego? Pali się rewelacyjnie, mam prawdopodobnie węgiel ze Złoża Marklowickiego - wydobywają tam Jankowice i Marcel i jest to węgiel typu raczej 32.2, spiekalność nie jest bardzo wysoka, nie kopci tak strasznie, a jednocześnie bardzo kaloryczny. Jak już wcześniej pisałem, jestem bardzo z tego węgla zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 8 Lipca 2017 #202 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Węgle z kopalń metanowych są trudne do spalania na retortach, w zasypowych spalają się rewelacyjnie. To tak na marginesie. Zdanie "znawców tematu", którym coś się wydaje, ma się jak pięść do oka". Pozdrawiam fochamów, szczególnie tych z pod znaku orła kolorowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 #203 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Węgle z kopalń metanowych są trudne do spalania na retortach, w zasypowych spalają się rewelacyjnie. To tak na marginesie. No to odkryłeś Amerykę. Nikt tu nie pyta o węgiel do retorty. Może najpierw zapoznaj się ze szczegółami a potem komentuj. Najciekawsze jest to, ze zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci. którzy g..no wiedzą w temacie... Już w tym temacie błysnąłeś - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23885-dobór-kotła-mieszkanie-50-m2/?p=305768 więc daj spokój, bo węgiel z Bielszowic i z Marcela pewnie widziałes tylko na obrazku, natomiast ja nimi paliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 8 Lipca 2017 #204 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Tak możesz gadać, kto Ci zabroni ? Ale to tylko szczekanie i nic więcej. Ja wiem co pisałem, jak to dla Ciebie za trudne, to nic nie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 #205 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Powtórzę jeszcze raz: Najciekawsze jest to, ze zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci. którzy g..no wiedzą w temacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 8 Lipca 2017 #206 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Niop, masz rację. Więc się nie odzywaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dioob Opublikowano 8 Lipca 2017 #207 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Ja mam okazję kupić talony na węgiel w cenie 550 zł trzy tony , więc biorę , pozostało mi tylko poszukać kogoś co mi to dowiezie z kopalni tylko waham się czy Bielszowice 56 km czy Marcel ok 50 km proponuje Ci jednak okreslic się co do wersji kotła czy będzie GS czy ds tymi węglami w ds daleko nie zajedziesz, proponowałbym poczekać do prób palnika a wtedy dopiero pod niego kupić węgiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 9 Lipca 2017 #208 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Dotychczas paliłem Marcelem w górniaku zostało 2 taczki ale jak wyjdą próby korzystnie jako dolniak to chyba trzeba przepisać te talony z Bielszowic na Marcela bo ten znam i pali się rewelacyjnie po prostu zasypałem węglem zapaliłem od góry i do końca nie musiałem schodzić do piwnicy aż do końca palenia a z Bielszowicami mimo że też mocny to mogą być jakieś kwiatki ale podobno palenie na wzór kotła wery czyli całe powietrze podawane drzwiami zasypowymi spala każdy rodzaj węgla bo podobnie jak w górniaka zapala się cały zasyp i gazując spala wszystkie gazy , to teoria a ona nie zawsze idzie w parze z praktyką więc chyba ten Marcel bo na nim będą testy już w nadchodzącym tygodniu to wszystko się wyjaśni , tylko kto w tym domu będzie spał :D :D :D :D ja zagrzeję podłogę do 40 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 10 Lipca 2017 #209 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Sprawdziłem ceny (okolice wołomina) i na dzień dzisiejszy prawdopodobnie rusek jest w następującej cenie: groszek 600zł/t (w zeszłym sezonie w lipcu płaciłem 560zł/t) orzech 660zł/t pewnie jeszcze z 10zł na tonie można coś utargować. Zrobię badanie pod koniec czerwca i zobaczymy jak ceny będą wtedy wyglądać. zrobiłem dziś rozpoznanie i u lokalnych dostawców mogę od tych cen z maja utargować jeszcze 10zł/t przy zakupie 4t. Zaciekawił mnie jeden z dostawców. Mianowicie zapytałem go czy węgiel rusek/polak. Powiedział, że jak najbardziej polak, zatem ciągnę temat czy mają jakieś info o zawartości popiołu, na to pan że jak najbardziej, że mają papiery że jest 0,8%. Dopytałem dwa razy czy nie mówi o siarce ale on twardo stał że to popiół. Czy to jest możliwe, żeby tak mało popiołu miał węgiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 10 Lipca 2017 #210 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Pewnie pomyliło mu się z pelletem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2017 #211 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 0,8% to może być tylko siarka. Taka przeciętna zawartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkon Opublikowano 10 Lipca 2017 #212 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Albo to zawartość siary ;-) Chyba nawet antracyt takiej ilości popiół nie ma a to już ekstraklasa super węgli:-) Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 12 Lipca 2017 #213 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Cytat z maila, jakiego właśnie otrzymałem z Adamexu. Jednocześnie informujemy Państwa, że od dnia 10 lipca 2017 roku do dnia 31 lipca 2017 roku (lub do wyczerpania zapasów) wszystkie produkty w e-sklepie zostały objęte WAKACYJNĄ OBNIŻKĄ CEN! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 12 Lipca 2017 #214 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 tylko szkoda że tam ceny podane są za 900kg.... hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 12 Lipca 2017 #215 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Palił ktoś eko z Silesia ? Cena atrakcyjna ... Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 12 Lipca 2017 #216 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 tylko szkoda że tam ceny podane są za 900kg.... hehe Tak, za paletę. Cena całkiem dobra. Mam nadzieję, że jeszcze zdrożeje opał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkon Opublikowano 12 Lipca 2017 #217 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Nie karmić trolla bagiennego powyżej:-) Obyś waść krowie placki palił w kozie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoka65 Opublikowano 12 Lipca 2017 #218 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Mam nadzieję, że jeszcze zdrożeje opał. Tu nie trzeba żyć nadzieją bo to jest już faktem :) W zeszłym tygodniu udało mi się wydrzeć 5 tirów, dwóch nawet nie widziałem na oczy bo poszły od razu w polskę a trzy pod wiatę. Płaciłem o 60pln drożej jak w zeszłym roku, od poniedziałku podobno następne 3 dyszki w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 12 Lipca 2017 #219 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Co kupowałeś ? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
form Opublikowano 13 Lipca 2017 #220 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 tylko szkoda że tam ceny podane są za 900kg.... hehe Miał 20 Mj/kg w Wielkiej Wakacyjnej Obniżce Cen za 570 zł (600 zł wcześniej). Prorocy? :) Kto da więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 13 Lipca 2017 #221 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Tak, za paletę. Cena całkiem dobra. Mam nadzieję, że jeszcze zdrożeje opał. tam bardzo drogo, bo na palcie jest tylko 900kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 13 Lipca 2017 #222 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Heh...ale opał sprawdzony, suchy, praktycznie bezproblemowy. Za pewność zakupu chyba warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 13 Lipca 2017 #223 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 za tą cenę nie warto.. i te nazwy nawet nie wiadomo z jakiej kopalni to pochodzi.. to ja już wolę zakupu bezpośrednio u producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 13 Lipca 2017 #224 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 No cóż.. ja też kupuję "fabryczny" w obecnym PGG. Od nich też brałem J+, nie cyganią, i mają cert Taurona. Zakup dziadostwa, przysporzy więcej powodów do narzekania, niż wydanie większej kwoty na zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2017 #225 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Kończąc tą dyskusję bo staje się już niesmaczna wklejam obecne ceny pgg, porównamy je za jakiś czas i zobaczymy komu los przyzna rację .... pgg_27_06_2017.JPG Niebawem, jak będziesz tak filozofował, to zjesz własny język ;), bo póki co od 1 lipca w stosunku do tego, co wkleiłeś ceny znowu poszły do góry średnio o około 10-12zł brutto na tonie: https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-handlowa/ceny-wegla/wegiel-opalowy Retopal 30gr netto na worku, czyli 15zł brutto na tonie, w sklepie wysyłkowym chyba na razie jest bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.