Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mętlik W Głowie Z Instalacją I Kotłem Gazowym 1F

bosman26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów czytam forum od dłuższego czasu i czym dluzej czytam tym wiekszy metlik w glowie z powodu roznych wypowiedzi.

Instalacja oparta na kotle gazowym z zasobnikiem wolnostojacym 100l (3 osobowa rodziana) domek pow 120 m2 dół bedzie podlogówka salon 8,5x5,5m 4 pola +1 pole przedpokój + 1 pole WC   góra 5 grzejnikow łazienka 1 podłogówka 1 drabinka . C.U.W  gora umywalka i prysznic dół umywalka WC zlew kuchnia. Z kotła rura pex 25 rozdzielona trójnikiem do rozdzielacza podłogówki parter ,rozdzielacz grzejnikow z RTL do podlogowki łazienka pietro.

Moje pytania

jaki kociol  (firma ) byłby najlepszy wylot spalin przez scianę

Czy 19 kW bedzie odpowiedniej mocy

jaki rozdzielacz czy musi byc z dodatkowa pompa bajpasem itd takie gotowe zestawy -podłogówka

czy przy tak niewielkiej instalacji musi byc zastosowane sprzeglo

Sterownik do kotła bezprzeodowy (pogodowy tygodniowy)

Bardzo prosze o odpowiedz moze moj post jest troche chaotyczny ale w miare potrzeby uzupelnie go w potrzebne informacje

Opublikowano

1. Policzyć zapotrzebowanie na ciepło i cwu

2. Ustalić temperaturę zasilania dla grzejników i temperaturę zasilania dla podłogówki

3.Policzyć przepływy w instalacji

To bezwzględnie wykonać w pierwszej kolejności.

Tak naprawdę instalacja ma dwie temperatury zasilania, a jak dwie temperatury zasilania to powinny być dwa obiegi grzewcze. Jak dwa obiegi grzewcze to na obieg podłogówki powinien być układ mieszający. Jeżeli wydajność pompy kotłowej będzie wystarczająca to dodatkowej pompy na grzejniki nie będzie potrzeba wystarczą odpowiednie średnice rur jak nie będzie wystarczająca to potrzebne jest sprzęgło i dodatkowa pompa na grzejniki. Czy wystarczy rura pex 25? Nie wiem trzeba to policzyć. Pamiętaj że pex 25 to tak naprawdę wew 20 bo pex ma ściankę 2,5. Do współpracy z kotłem gazowym nie stosuje się zintegrowanych rozdzielaczy z pompą (!!!!!!!). Myślę że na te 120 mwystarczy kocioł 14kW , ale tu trzeba zwrócić uwagę na podgrzew cwu i wielkość podgrzewacza, ale to dopiero po policzeniu zapotrzebowania. Bezprzewodowy pogodowy sterownik? To raczej będzie  trudna sprawa. Bezprzewodowe występują termostaty pomieszczenia  sterowniki pogodowe wymagają komunikacji przewodowej. 

Opublikowano

j/w z tym ze unikalbym łączenia kociol-rozdzielacz rurą pex z racji duzych oporów kształtek. Jesli do rozdzielaczy pojedziesz miedzia lub stalą to ma 99% przy takiej powierzchni i ilosci grzejnikow sprzeglo nie bedzie potrzebne ale to j/w kolega napisal trzeba policzyc. Optymalny kociol dla ciebie z racji c.w.u to 14-16kW. Podlogowke na gorze podłącz z rozdzielacza op na dole.

Opublikowano

Zrób pętlę ogrzewania podłogowego z dolnego rozdzielacza  podłogówki do łazienki na piętrze tylko daj na piętrze odpowietrznik na tej pętli(np.w szafce z rozdzielaczem do grzejników)chyba ze instalacja już wykonana to moja propozycja nieaktualna)

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi

Tak własnie myslałem ze pex bedzie złym rozwiazaniem do rozdzielacza

Dom jest niewielki na dole wysokosc 2.3 góra 2,55 ocieplony stropian 12 cm dach ocieplony 35 cm wełny

moze zastosowac takie rozwiazanie

na dole rozdzielacz do podłogówki 7 pol (6dol 1 gora) pex 16mm

przed rozdzielaczem wpiety pex 20mm głowna nitka na góre  i rozprowadzenie na grzejniki pex 16 mm

niewiem czy tak sie robi jeszcze pokoje sednio maja po 14 m2 3 szt i korytaz( 8x 1,6m)2 grzejniki

Chyba przekombinowałem

Opublikowano

pex 20 jamo pion dla 6 grzejnikow to stanowczo za malo. Nie wiem czy chcesz tym pojehac na gore do rozdzielacza i z rozdzielacza na grzejniki pex 16, czy chcesz pojechac pionem pex 20 na gore i pozniej trojnikowo pex 16 do grzejnikow ale w obu przypadkach to za mala srednica. Trojnikowo bym nie robil z racji zalania łączen pex w wylewce

Opublikowano

Oby nie do zobaczenia/przeczytania

Opublikowano

A co to znaczy "bez naciągania na bajery"? Czyli co Ci ten instalator zaproponował? Poza tym to większość trafiających na forum "korzystała z usług:  najlepszego instalatora w okolicy; albo z usług: sprawdzonej firmy instalacyjnej: albo z usług: hydraulika polecanego przez znajomych lub rodzinę" . A efekty pracy.......szkoda pisać, a "fachowiec oczywiście nie odbiera telefonów.... albo wyjechał za granicę". Czego tobie nie życzę.

Opublikowano

No właśnie szkoda, że nie podsumujesz, bo każdy z chęcią by się dowiedział jak jest 'dobrze' wykonana instalacja i jaki piec do niej użyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.