bosman26 Opublikowano 15 Lutego 2017 #1 Opublikowano 15 Lutego 2017 Witam forumowiczów czytam forum od dłuższego czasu i czym dluzej czytam tym wiekszy metlik w glowie z powodu roznych wypowiedzi. Instalacja oparta na kotle gazowym z zasobnikiem wolnostojacym 100l (3 osobowa rodziana) domek pow 120 m2 dół bedzie podlogówka salon 8,5x5,5m 4 pola +1 pole przedpokój + 1 pole WC góra 5 grzejnikow łazienka 1 podłogówka 1 drabinka . C.U.W gora umywalka i prysznic dół umywalka WC zlew kuchnia. Z kotła rura pex 25 rozdzielona trójnikiem do rozdzielacza podłogówki parter ,rozdzielacz grzejnikow z RTL do podlogowki łazienka pietro. Moje pytania jaki kociol (firma ) byłby najlepszy wylot spalin przez scianę Czy 19 kW bedzie odpowiedniej mocy jaki rozdzielacz czy musi byc z dodatkowa pompa bajpasem itd takie gotowe zestawy -podłogówka czy przy tak niewielkiej instalacji musi byc zastosowane sprzeglo Sterownik do kotła bezprzeodowy (pogodowy tygodniowy) Bardzo prosze o odpowiedz moze moj post jest troche chaotyczny ale w miare potrzeby uzupelnie go w potrzebne informacje
Gość mak Opublikowano 15 Lutego 2017 #2 Opublikowano 15 Lutego 2017 1. Policzyć zapotrzebowanie na ciepło i cwu 2. Ustalić temperaturę zasilania dla grzejników i temperaturę zasilania dla podłogówki 3.Policzyć przepływy w instalacji To bezwzględnie wykonać w pierwszej kolejności. Tak naprawdę instalacja ma dwie temperatury zasilania, a jak dwie temperatury zasilania to powinny być dwa obiegi grzewcze. Jak dwa obiegi grzewcze to na obieg podłogówki powinien być układ mieszający. Jeżeli wydajność pompy kotłowej będzie wystarczająca to dodatkowej pompy na grzejniki nie będzie potrzeba wystarczą odpowiednie średnice rur jak nie będzie wystarczająca to potrzebne jest sprzęgło i dodatkowa pompa na grzejniki. Czy wystarczy rura pex 25? Nie wiem trzeba to policzyć. Pamiętaj że pex 25 to tak naprawdę wew 20 bo pex ma ściankę 2,5. Do współpracy z kotłem gazowym nie stosuje się zintegrowanych rozdzielaczy z pompą (!!!!!!!). Myślę że na te 120 m2 wystarczy kocioł 14kW , ale tu trzeba zwrócić uwagę na podgrzew cwu i wielkość podgrzewacza, ale to dopiero po policzeniu zapotrzebowania. Bezprzewodowy pogodowy sterownik? To raczej będzie trudna sprawa. Bezprzewodowe występują termostaty pomieszczenia sterowniki pogodowe wymagają komunikacji przewodowej.
KubaSko Opublikowano 15 Lutego 2017 #3 Opublikowano 15 Lutego 2017 j/w z tym ze unikalbym łączenia kociol-rozdzielacz rurą pex z racji duzych oporów kształtek. Jesli do rozdzielaczy pojedziesz miedzia lub stalą to ma 99% przy takiej powierzchni i ilosci grzejnikow sprzeglo nie bedzie potrzebne ale to j/w kolega napisal trzeba policzyc. Optymalny kociol dla ciebie z racji c.w.u to 14-16kW. Podlogowke na gorze podłącz z rozdzielacza op na dole.
odpowietrznik Opublikowano 15 Lutego 2017 #4 Opublikowano 15 Lutego 2017 Zrób pętlę ogrzewania podłogowego z dolnego rozdzielacza podłogówki do łazienki na piętrze tylko daj na piętrze odpowietrznik na tej pętli(np.w szafce z rozdzielaczem do grzejników)chyba ze instalacja już wykonana to moja propozycja nieaktualna)
bosman26 Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Lutego 2017 Dziekuje za odpowiedzi Tak własnie myslałem ze pex bedzie złym rozwiazaniem do rozdzielacza Dom jest niewielki na dole wysokosc 2.3 góra 2,55 ocieplony stropian 12 cm dach ocieplony 35 cm wełny moze zastosowac takie rozwiazanie na dole rozdzielacz do podłogówki 7 pol (6dol 1 gora) pex 16mm przed rozdzielaczem wpiety pex 20mm głowna nitka na góre i rozprowadzenie na grzejniki pex 16 mm niewiem czy tak sie robi jeszcze pokoje sednio maja po 14 m2 3 szt i korytaz( 8x 1,6m)2 grzejniki Chyba przekombinowałem
odpowietrznik Opublikowano 15 Lutego 2017 #6 Opublikowano 15 Lutego 2017 Czy to nowo wybudowany budynek?jest jakieś OZC?
KubaSko Opublikowano 15 Lutego 2017 #7 Opublikowano 15 Lutego 2017 pex 20 jamo pion dla 6 grzejnikow to stanowczo za malo. Nie wiem czy chcesz tym pojehac na gore do rozdzielacza i z rozdzielacza na grzejniki pex 16, czy chcesz pojechac pionem pex 20 na gore i pozniej trojnikowo pex 16 do grzejnikow ale w obu przypadkach to za mala srednica. Trojnikowo bym nie robil z racji zalania łączen pex w wylewce
bosman26 Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 15 Lutego 2017 Czy to nowo wybudowany budynek?jest jakieś OZC? Jestb to stary budynek ,ale nowy dach elewacja . Pietro nowo wymurowane ytong 24 cm
bosman26 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 16 Lutego 2017 Temat uważam za zamkniety znalazlem uczciwego instalatora (nie naciagacza na bajery) Dziekuje za odpowiedzi
papasmurfek Opublikowano 16 Lutego 2017 #10 Opublikowano 16 Lutego 2017 Oby nie do zobaczenia/przeczytania
Gość mak Opublikowano 16 Lutego 2017 #11 Opublikowano 16 Lutego 2017 A co to znaczy "bez naciągania na bajery"? Czyli co Ci ten instalator zaproponował? Poza tym to większość trafiających na forum "korzystała z usług: najlepszego instalatora w okolicy; albo z usług: sprawdzonej firmy instalacyjnej: albo z usług: hydraulika polecanego przez znajomych lub rodzinę" . A efekty pracy.......szkoda pisać, a "fachowiec oczywiście nie odbiera telefonów.... albo wyjechał za granicę". Czego tobie nie życzę.
esselite Opublikowano 16 Lutego 2017 #12 Opublikowano 16 Lutego 2017 No właśnie szkoda, że nie podsumujesz, bo każdy z chęcią by się dowiedział jak jest 'dobrze' wykonana instalacja i jaki piec do niej użyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.