kłaliti Opublikowano 11 Lutego 2017 #1 Opublikowano 11 Lutego 2017 Witam. Panowie czego tu jeszcze brakuje ? co dodać co poprawić. Może pompa co na powrocie? zawór 3d w dobrym miejcu ? Grawitacje wykluczam.
odpowietrznik Opublikowano 11 Lutego 2017 #2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Źle podpięty zaw.3D jaką funkcję miałby pełnić?Czy funkcję ochrony powrotu kotła czy też ma regulować temp.czynnika na obieg grzejnikowy?
kłaliti Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2017 ochronę kotła. W takim razie w którym miejscu go umieścić ?
odpowietrznik Opublikowano 11 Lutego 2017 #4 Opublikowano 11 Lutego 2017 Ale lepiej użyć do tego celu pompy kotłowej
Griszah Opublikowano 11 Lutego 2017 #5 Opublikowano 11 Lutego 2017 Co Wy tak uparliście się na te pompy kotłowe? Jakieś lobby pompowe zawładnęło tym miejscem? Ochronę powrotu pomoże spełnić pompa CWU. Jeśli chcesz mieć niższą temp. na bojlerze niż na kotle dajesz 3D termostatyczny (mniejsze koszty inwestycyjne i eksploatacyjne) A jeśli chodzi obw. grzejnikowy, to jeśli są termostaty (a grzechem jest ich nie zainstalować przy grzejnikach) to zawór 3D jest zbędny.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Lutego 2017 #6 Opublikowano 11 Lutego 2017 Gratis będziesz mieć kamień odkładający się w zbiorniku CWU spowodowany jego przegrzewaniem. Słyszałeś o czymś takim jak sterowanie pogodowe ? Regulacja temperatury grzejników czy OP nie polega jedynie na regulacji temperatury kotła. Kocioł na paliwa stałe lubi pracować na wyższej temperaturze bo ma wtedy większą sprawność. Grzejniki czy OP w tym czasie nie wymaga takiej temperatury więc zawory mieszające sterowane za pomocą siłownika podłączonego do sterownika pogodowego zapewnią właściwe parametry ogrzewania w zależności od temperatury zewnętrznej. Z chwilą gdy dokonujesz obniżenia temperatury obiegu grzewczego spada także temperatura powrotu z takiego obiegu. Wtedy pompa kotłowa jest wymagana aby woda powracająca do kotła nie miała 30 stopni a ponad 50. Przeanalizuj sobie schemat jakiejkolwiek ciepłowni. Tam nie ma zaworów mieszających bo trudno o taki na rurze o średnicy 400 mm ale stosuje się zespoły pomp, które odpowiednio załączane mieszają wodę idąca do sieci i wracającą do kotłów. http://www.pec.elk.pl/cieplownia/
Griszah Opublikowano 11 Lutego 2017 #7 Opublikowano 11 Lutego 2017 1) 55-60 deg na bojlerze ciężko nazwać przegrzewaniem, a więcej nie potrzeba kotłowi do pracy na odpowiednim poziomie sprawności. 2) Sterowanie pogodowe owszem ale na OP, ale nie grzejniki, gdzie zapotrzebowanie w pomieszczeniach są różne, podobnie jak różne są preferencje domowników. Pakowanie się w zawory mieszające i jeszcze do tego sterowniki pogodowe do grzejników to nieporozumienie, do regulacji ich temp. służą zawory termostatyczne przy każdym z nich. 3) Stacje GPZ 110/20 kV też są inaczej wykonane niż instalacje elektryczne w domu, czyż nie? i jakoś nikt nie adoptuje rozwiązań tam zastosowanych u siebie w domu. Im więcej zaworów mieszających, siłowników i bóg wie czego jeszcze w domowej instalacji CO, tym większe rozchwianie jej pracy, a to wybitne nie służy pracy samego kotła, gdzie procesy spalania paliwa stałego preferują spokój i stagnację.Dodatkowo dochodzą względy ekonomiczne (inwestycyjne i eksploatacyjne), im więcej elementów które mogą nawalić tym większe przyszłe wydatki poniesione na ich naprawę lub wymianę. Jeśli coś da się zrobić prościej zachowując taką samą funkcjonalność to nie ma co udziwniać.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Lutego 2017 #8 Opublikowano 11 Lutego 2017 To, że kogoś stać i widzi sens instalacji sterownika pogodowego na ogrzewanie grzejnikowe co przekłada się na oszczędności w ogrzewaniu nie jest powodem do tego by negować to rozwiązanie i mówić, że to nieporozumienie. Kto bogatemu zabroni jeździć Mercedesem gdy może nabyć Fiata i też dojedzie do celu ... Zadam Tobie pytanie, Twa wiedza opiera się na instalacji jaka posiadasz w domu bo widzę, że chwalisz się wykresami ze sterownika kotła, czy jesteś zawodowo aktywny w tej branży ?
ameno25 Opublikowano 11 Lutego 2017 #9 Opublikowano 11 Lutego 2017 Gratis będziesz mieć kamień odkładający się w zbiorniku CWU spowodowany jego przegrzewaniem A skąd wiesz jaką on ma wodę , ja mam np 3 dh też mi się odłoży kamień :) Ja powiem tak , albo zawór 4d do regulacji wody na grzejniki albo termostaty na grzejnikach , połączenie tych dwóch rozwiązań nie jest najlepsze .
Gość Digitrax Opublikowano 11 Lutego 2017 #10 Opublikowano 11 Lutego 2017 4D to przereklamowane badziewie i do poprawnej pracy wymaga pompy kotłowej. Więc jeżeli mam instalować klientowi 4D + pompa CO + pompa kotłowa to taniej będzie jak zainstaluję 3D + pompa CO + pompa kotłowa. To samo się osiągnie: regulacja temp. obiegu CO i wysoka temperatura powrotu ale drugie rozwiązanie jest tańsze.
Griszah Opublikowano 11 Lutego 2017 #11 Opublikowano 11 Lutego 2017 To, że kogoś stać i widzi sens instalacji sterownika pogodowego na ogrzewanie grzejnikowe co przekłada się na oszczędności w ogrzewaniu nie jest powodem do tego by negować to rozwiązanie i mówić, że to nieporozumienie. Kto bogatemu zabroni jeździć Mercedesem gdy może nabyć Fiata i też dojedzie do celu ... Wg mnie jest to nieporozumieniem, zwłaszcza w połączeniu z zaworami termostatycznymi przy grzejnikach, jak napisał ameno25. Owszem dając na grzejniki niższą temp. zapewne będą minimalne oszczędności, jednak czy zrekompensuje to koszty automatyki i późniejszej eksploatacji? nie sądzę. Porównanie Mrecedes vs Fiat nie trafione, bo ta pogodówka na grzejnikach nie podniesie komfortu użytkownikowi, ale wręcz przeciwnie może przysporzyć o ból głowy jeśli trafi na typowego humanistę. Podobnie z resztą bywa z innymi gadżetami, wbrew pozorom nie ułatwiają życia, a jeśli źle zamontowane lub wysterowane to wręcz utrudniają. Zadam Tobie pytanie, Twa wiedza opiera się na instalacji jaka posiadasz w domu bo widzę, że chwalisz się wykresami ze sterownika kotła, czy jesteś zawodowo aktywny w tej branży ? Nie jestem z branży CO, ale widziałem już nie jedną instalacją, takie z wodotryskami i takie zrobione na jednej pompie, bez żadnych magicznych elementów. Moja instalacja raczej nie nadaje się do chwalenia bo jej szkielet został wymyślony przez instalatora patałacha w czasach kiedy nie wiedziałem nawet co to jest pompa obiegowa. Ale nie ma tego złego ... dzięki temu zacząłem interesować się temat i podpatrywać jak to ludzie to mają zrobione. PS. odnoście wykresów. Wykresy które wstawiłem w poniższym wątku obrazują to co opisałem słowami. Nie są moje, są wyciągnięte z publicznie dostępnych kotłów. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23375-schemat-instalacji-do-oceny-pompa-kotłowa-ochrona-powrotu/?p=296804 Wykresy z tego wątku, dotyczą kotła którym steruje i zostały wklejone w celu zasięgnięcia opinii mądrzejszych ode mnie, m.in. Ciebie poprosiłem abyś się odniósł. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23445-ochrona-przed-korozją-niskotemperaturową-w-kotle-z-dwiema-parami-króćców/?p=296453
Gość Digitrax Opublikowano 11 Lutego 2017 #12 Opublikowano 11 Lutego 2017 ... Nie jestem z branży CO ... Dziękuję nie mam więcej pytań.
Griszah Opublikowano 11 Lutego 2017 #13 Opublikowano 11 Lutego 2017 Jak patrze czasem na te instalacje co to zrobili ludzie z branży, to nie wiem czy to nie komplement jest.
kłaliti Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor #14 Opublikowano 14 Lutego 2017 Jeśli do ochrony powrotu użyje pompy cwu to nie będzie mi ona wychladzała zasobnika ? Dlatego wolałbym mieć d3 na wyjsciu na grzejniki. Albo wykorzystam najbliższy grzejnik jako ochronę powrotu który będzie ok 2m od kotła i powrót wpiety tuż przed kocioł.
hajtaler428 Opublikowano 14 Lutego 2017 #15 Opublikowano 14 Lutego 2017 Nie będzie wychładzała zasobnika tylko go przegrzewała tzn będzie przebijać temp zadaną CWU. Do jakiej? Zależy - jeżeli załączysz pompę CWU na stałe to temp CWU =temp kotła. Jeżeli sterownik ma opcję wykorzystania pompy CWU do ochrony powrotu to zależy jak często i na jak długo będzie się załączać ale temp będzie pow 50 st
kłaliti Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor #16 Opublikowano 14 Lutego 2017 Nie sterownik będzie nabijać zasobnik do zadanej i pompa się wyłączy. Jeśli sie wyłączy a będzie ZZ to stracę opcje z pompą cwu jako ochrony. Na sam początek sprawdzę z tym grzejnikiem bo faktycznie będzie dość blisko kotła i zamontuje termometr na powrocievw celu obserwacji. Jesli będzie nie tak to założę 3d na wyściu grzejników.
hajtaler428 Opublikowano 14 Lutego 2017 #17 Opublikowano 14 Lutego 2017 Chyba nie rozumiesz na czym polega ochrona powrotu przez pompę CWU. Nic nie ma do tego zz
Griszah Opublikowano 14 Lutego 2017 #18 Opublikowano 14 Lutego 2017 kłaliti, może na początek poczytaj przed czym tak chcesz chronić swój kocioł http://czysteogrzewanie.pl/technika/korozja-kotla-weglowego-jak-hiszpanska-inkwizycja/
kłaliti Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor #19 Opublikowano 14 Lutego 2017 @griszah wiem o korozji dlatego będę tego pilnował i jesli grzejnik nie spełni roli to zamontuje 3d. Przez pompe cwu jedni chwalą inni mówią,ze przegrzanie zasobnika i bądź mądry. Myślę,że zawór 3d rozwiąże sprawę tylko gdzie go mam zamontować (schemat w #1 poście)
kłaliti Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor #20 Opublikowano 14 Lutego 2017 A najlepiej to wyjdę chyba tak jak kolega sambor podpowiada w innym temacie "Jak jest taka dowolność to ja bym proponował 1 pompę na powrocie z zaw 3-D w celu ochrony powrotu kotła. + ew zawór z kapilarą ograniczający temp CW w zasobniku. Na lato odcinamy grzejniki zaworem kulowym."
Griszah Opublikowano 14 Lutego 2017 #21 Opublikowano 14 Lutego 2017 Wybierz sobie jednego doradcę i zrób wg jego wskazówek. Gdzie kucharek sześć ... ... tam musi być burdel ;) PS. Ja jestem zwolennikiem jak najmniejszej liczby pomp w układzie, przy jednoczesnym zachowaniu żądanej funkcjonalności. Uważam że w instalacjach domowych ochronę powrotu można wykonać np. przy pomocy CWU (bez zbędnych dodatkowych klamotów), temp. 55-60 w kranie jest mi nie straszna, ale rozumiem że nie każdemu musi to odpowiadać.
ameno25 Opublikowano 14 Lutego 2017 #22 Opublikowano 14 Lutego 2017 Uważam że w instalacjach domowych ochronę powrotu można wykonać np. przy pomocy CWU (bez zbędnych dodatkowych klamotów), temp. 55-60 w kranie jest mi nie straszna, ale rozumiem że nie każdemu musi to odpowiadać. I z tym można sobie poradzić wystarczy wstawić 3d termostatyczny na wyjściu ciepłej wody z bojlera :)
Griszah Opublikowano 14 Lutego 2017 #23 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgadza sie, ale to dodatkowy klamot :), choć na szczęście nie potrzebuje prądu.
henryk1953 Opublikowano 15 Lutego 2017 #24 Opublikowano 15 Lutego 2017 Witam. Panowie czego tu jeszcze brakuje ? co dodać co poprawić. Może pompa co na powrocie? zawór 3d w dobrym miejcu ? Grawitacje wykluczam. Po pierwsze brakuje ochrony powrotu kotła .Można to zrobić na kilka sposobów - na przykład montując zamiast zaworu 3D zawor 4D. Koledzy ci podali inne przykłady i się przekomarzają i bronią swoich racji. A prawda jest taka -żeby ci doradzić jakiś system ,to musimy znać parę rzeczy. 1 powierzchnię którą będziesz ogrzewał i jakiej mocy kocioł zainstalujesz?.Czy kocioł będzie stał w piwnicy czy na jednym poziomie z grzejnikami.? ile tych grzejników? i jaka jest ich łączna moc? 2. Jak chcesz sterować temperaturą w pomieszczeniach?- czy uwzględniasz użycie termostatów przy grzejnikach.? Na jaką temperaturę zasilania i powrotu masz dobrane grzejniki? 3 Gdzie będzie stał(wisiał) zbiornik CWU.? i jaki to zbiornik? 4.Najważniejsze- ile kasy chcesz na to przeznaczyć? Wtedy znając twoje preferencje i możliwości finansowe ,łatwiej będzie ci podać konkretne rozwiązanie..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.