Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik Panelowy C22

genesis72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam ogrzewanie gazowe pompa i węglowe

Stare grzejniki panelone (1 panel ) sa na 3/4 cala mają nuż pona 20 lat

W sobotę założyłem grzejnik C22 2 metrowydo pokuju 5m2 (nie jest nowy)

teraz mam dwa grzejniki C22 na 1/2 cala i c1 (stary i zuzyty) na 3/4

Mam taki efekt, że C22 grzeje (ma wyzsą temp) tylko na zewnątrz, na ożebrowania jest dużo zimniejszy 

za to stary C1 który jest na 3/4 cala jest ciepły

Mam pytanie, czy grzejnik c22 nie jest zatkany na ożebrowaniach, czy ciepło się tak rozkłada

Na piecu woda wychodzi 45 stopni, na tym grzejniku na wejsciu jest 30 stopni, na wyjsciu temperatura spada do 18 stopni

Zawory są odwarce ( na wejsciu zawór, na wyjciu kryza- zawor)

Opublikowano

Na jakim ożebrowaniu? C22 stalowy jest zbudowany z dwóch płyt, z czego obie posiadają radiatory. O te radiatory pytasz?

2 metrowy grzejnik dla małego przepływu będzie miał duże różnice we/wy. Jak chcesz by grzał po całości w miarę równo, to zwiększ na nim przepływ poprzez skryzowanie  reszty grzejników.

Jeśli masz grzejnik Kermi X2, to tam może być skonfigurowany do grzania szeregowego płyt i zewnętrzna płyta zawsze będzie cieplejsza.

Opublikowano

Taki mam grzejnik, jak na załaczniku, tylko tez zaworu takiego

Na srodku gdzie jest dużo ziemniejszy niż na zewnatrz, podejrzewam, że z drugiej strony jest jaki sam ofekt

Czy to jest wina, że mam róznice srednicy wejscia na grzejnikach miedzy 3/4 a 1/2?

O ile temperatura w grzejniku na wejsciu i wyjsciu powinna się różnic?

post-12699-0-37085900-1485767001_thumb.jpg

Opublikowano

Podlaczyles go krzyzowo, czyli zasilanie z jednej strony grzejnika na gorze a powtot z drugiej na dole? Grzejnik poczynajac od 1.2 m dlugosci wlasnie w taki sposob powinno sie wpinac w instalacje.

Opublikowano

To jest normalne jeśli jest za mały przepływ wody przez grzejnik. Przykręć inne grzejniki, by wymusić lepsze krążenie przez ten nowy. Możesz też zwiększyć bieg na pompie (jeśli pompa jest).

Opublikowano

Podlaczyles go krzyzowo, czyli zasilanie z jednej strony grzejnika na gorze a powtot z drugiej na dole? Grzejnik poczynajac od 1.2 m dlugosci wlasnie w taki sposob powinno sie wpinac w instalacje.

W pracy ciągłej to traci na znaczeniu. Wszystkie typy V bez względu na długość mają de facto boczne podłączenie. Rozkład temperatur na płycie zapewnia grawitacja.

Opublikowano

Czyli jak powinien byc podłaczony - załącznik?

Teraz patrzę w pracy (są takie same grzejniki tylko krórsze - efekt jest ten sam

Czyli to nie jest wada grzejnika?

Czyli pomimo, że temperatu na nim jest mała, to i tak powinien oddawać wiecej ciepła niż dzejnik na 60 zm długości?

post-12699-0-52924400-1485768425_thumb.jpg

Opublikowano

Grzejnik ma grzać na takiej powierzchni i z taką temperaturą płyt, by utrzymać temperaturę zadaną w pomieszczeniu. Grzejniki wyposażone w termostaty mogą okresowo robić się całkowicie "zimne" jeśli temperatura otoczenia jest wystarczająca. Tu nie chodzi o to, by grzejnik był ciepły, tylko by w pomieszczeniu było ciepło. Pytanie dlaczego tak duży grzejnik został domontowany i czy masz pokój dogrzany, czy nadal chłodno.

Opublikowano

Czyli reasumując

Grzejnik powinienem krzyżowo (po przekątnej) podłączyć.

Grzejnik został "kupiony" z drugiej ręki, stary po prostu przegnił, miałem zawiesić 160 cm bez ożebrowania, ale zdecydowałem sie na 200 cm

pokoj to 25 m2 sa dwa grzejniki

jako drugi grzejnik teraz jest jednopanelowy-typ stary na 3/4 cala i bedzie zmieniowy, bo musi byc na 160 cm dwupanelowy bez ożebrowania

Jak policzyć moc ogrzewania, jezeli temperatura wejscia jest 40 stopni?

Moce grzejników są podane przy tempe wejscia na poziomie 75 stopni

Opublikowano

Jak policzyć moc ogrzewania, jezeli temperatura wejscia jest 40 stopni?

Moce grzejników są podane przy tempe wejscia na poziomie 75 stopni

Podziel dane dla 75C przez 3,5 - 4

Opublikowano

Znając moc grzejnika dla punktu odniesienia 75/65/20 masz taki współczynnik korekcyjny:

attachicon.gifWsp kor1.JPG

attachicon.gifWsp kor2.JPG

A tu żródło, strona 100: http://www.purmo.com/docs/Purmo-katalog-techniczny-grzejniki-plytowe_GP_09_2016_PL.pdf

Czyli znając moc = 3418W - 75/65/20

współczynnik dla 40 stopni to 3,93

czyli muszę podzielić?

3418/3,93=869 w

czy dobrze mysle?

Czyli w będzie ponad 800w

Jak ma pokój 25m2, stare budownictwo, dwie sciany zewnętrzne, dwa okna

copotrzebowanie 100 w./m2

poniewaz jest to stare budownictwo, licze 150w/m2*25=3750w/m2

taka moc wszystki grzejników powinna byc

Czyli musze temperaturę wejscia podwyższyc

Opublikowano

To wszystko pod warunkiem oczekiwanej temp otoczenia 20 sC i temp wody powrotnej 35. Jak będziesz miał w pokoju więcej niż 20 lub woda powrotna będzie chłodniejsza, to moc oddawana do otoczenia jeszcze spadnie.

Jak chcesz się bawić to dla dowolnych danych użyj wzorów z poradnika z linku wyżej (str. 9.)

Opublikowano

Wyglada na to, aby miał w pokoju 19 stop 

muszę miec współczynnik ok 1,5 

Wcale nie mam za dużych tych grzejników

Dzięki

Opublikowano

To wszystko pod warunkiem oczekiwanej temp otoczenia 20 sC i temp wody powrotnej 35. Jak będziesz miał w pokoju więcej niż 20 lub woda powrotna będzie chłodniejsza, to moc oddawana do otoczenia jeszcze spadnie.

Jak chcesz się bawić to dla dowolnych danych użyj wzorów z poradnika z linku wyżej (str. 9.)

Ale na chłobski rozum

Jeżeli temperatura wody na wejsciu jest wieksza np 60 , a temp na wyjsciu jest mniejsza np o 15 czyli 45stopni, to by 15 stopni "uciekło" w do otoczenia w pokoju, czyli powinno być lepiej

Opublikowano

Jak przyjmiesz temp otoczenia i zasilania za stałe (dla porównań tego samego grzejnika), to osiągnięcie większej różnicy temperatur we/wy zależy wyłącznie od prędkości przepływu.

A na "chłopski rozum", to średnia temperatura grzejnika spadnie, więc nie jest możliwe utrzymanie tej samej temp otoczenia. Wniosek? Dla nowych warunków potrzebny większy grzejnik.

Opublikowano

Dla ogrzewania grzejnikowego różnica temp.pomiędzy zasilaniem a powrotem nie będzie 5K (tak mozna przyjać dla podłogówki) Przy parametrach 40/30 to trzeba podzielić przez 5.

A właściwie dla grzejników powinno się przyjmować delta T=15K czyli współczynnik bedzie dla 60/45 1,78

3418/1,78=1920W

Opublikowano

Mam takie pytanie

Jak srednica rurek miedzianych odpowiada 1/2 cala?

Chcę przeprowadzic rurke wzdłuż grzejnika, aby a go połączyć krzyżowo - sprawność chyba powinna się podnieść?

Z tego co znalazłem to srednica 18 mm jest najbliżej 1/2 cala, 1/2 cala = 18.65 mm

czy 18 mm nie będzie zbyt hamować przepływu?

Opublikowano

Cu 18 jest OK. Przypominam raz jeszcze, że jak się nie zapewni odpowiedniego przepływu, to założeń co do mocy się nie osiągnie i nie będzie miało znaczenia jak grzejnik podłączony.

Opublikowano

Ale jeżeli podłacze krzyżowo(po przekątnej), to zapewnie odpowiedni przepływ?

Czy jak by się podłączyło odwrotnie taki grzejnik tzn wejcie na dole, a wyjscie u góry - czy by nie byla lepsza sprawności?

Czy grzejniki dolnego zasilania nie są bardziej sprawniejsze?

post-12699-0-80819300-1485855748_thumb.jpg

Opublikowano

Grzejnik "dolnego zasilania" to taki skrót myślowy opisujący miejsce położenia przyłącza, a w rzeczywistości przyłącze zasilania jest poprowadzone na górę grzejnika cienką rurką między płytami.

Przepływ nie zależy od metody podpięcia, tylko od warunków hydraulicznych układu. Jeśli po drodze do tego grzejnika masz 10 innych i nie mają one zaworów regulacyjnych, to może się okazać, że ciśnienie dyspozycyjne na wejściu tego ostatniego grzejnika jest mizerne i nic tu nie pomoże krzyżowe podłączenie. W takich sytuacjach trzeba po pierwsze wyregulować hydraulicznie pozostałe grzejniki (kryzowanie) lub podnieść bieg pompy (albo wymienić na mocniejszą).

Odwrotne przyłączenie (zasilania na dół, powrót od góry) pogarsza sprawność grzejnika.

Opublikowano

Witam

Mam założone zawór i kryzę 1/2 na grzejniku tego typu

Wczoraj widziałem , że taki zawór i kryza ma bardzo mały przekrój otwory (jak go się otworzy)

Czy taki przekrój nie hamuje przepływu ?

Czy istnieją zaworu o większym przekroju?

Czy gdybym założył zawory 3/4, czy to by nie pomogło?

mam wyście z scian 3/4, gdyż stare grzejniki były na 3/4 cala

post-12699-0-68018400-1485931542.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.