Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Rbr 12Kw

khorne86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A  więc tak panowie mam problem z zalewniem kotła przez zimna wodę jesli ustawie temp za zaworem 4d powyzej 38 stopni zalewa mi kocioł zimna woda  mimo ze  ustawiona mam ochrone powrotu przez pope mieszajaca czy mogli byscie przejrzec  zdjecia instalacji i pomoc mi cos w tym temacie  bo już brak nerwów mi do tego

post-68802-0-35528000-1484427709_thumb.jpg

post-68802-0-70844600-1484427717_thumb.jpg

post-68802-0-28802300-1484427725_thumb.jpg

post-68802-0-26275000-1484427742_thumb.jpg

post-68802-0-50037600-1484427749_thumb.jpg

post-68802-0-46669900-1484427752_thumb.jpg

post-68802-0-54927200-1484427781_thumb.jpg

post-68802-0-32663100-1484427785_thumb.jpg

Opublikowano

zastanawia sie czy pomoglo by przepiecie na podmieszanie w 4d powrotu z podłogówki  a zasilenie grzejnikow bezposrednio spiac z powrotem cwu

Opublikowano

Nie ma to jak sobie uprzykrzyć życie przekombinowaną instalacją.

Opublikowano

Dlaczego masz powrót podłogi bezpośrednio w kocioł? Powinien być podpięty tak jak powrót grzejników, czyli na zawór 4D.

Podaj jak masz ustawione opcje sterowania. Masz tam układ oparty na 4D, więc moim zdaniem powinno być:

1. Typ obwodu CO1: Pompa CO + 4D

2. Minimalna temperatura powrotu: 45

3. Ochrona powrotu: Zawór 4D

4. Funkcja pompy dodatkowej: (tu mam dylemat, bo eCoala nie przerabiałem) albo pompa mieszająca, albo pompa kotłowa, a chodzi o to, że ma działać na okrągło.

Niestety dopóki nie przepniesz powrotu podłogi, to ustawienia mają znaczenie drugorzędne.

Opublikowano
3. Ochrona powrotu: Zawór 4D

Przy takim ustawieniu, zawór będzie chronił powrót, "olewając" temp zadaną na wyjściu.

khorne86, a jaki masz problem z kotłem ? Bo temat sugeruje wadliwą pracę kotła.

Jeśli chodzi o instalację: powinno się projektować i wykonywać jak najprościej się da. Np. na jednej pompie.

Opublikowano

Przy takim ustawieniu, zawór będzie chronił powrót, "olewając" temp zadaną na wyjściu.

khorne86, a jaki masz problem z kotłem ? Bo temat sugeruje wadliwą pracę kotła.

Jeśli chodzi o instalację: powinno się projektować i wykonywać jak najprościej się da. Np. na jednej pompie.

Ochrona powrotu na tym polega, że w sytuacjach nagłego zwiększonego napływu wody zimnej, układ reaguje "odcięciem" lub spowolnieniem tego napływu aż do momentu ustabilizowania warunków pracy kotła. W przeciwnym razie może dojść do kondensacji. Najlepszy i najpewniejszy sposób ochrony kotła, to termostatyczny zawór 3D na powrocie i pompa kotłowa. Tutaj za każdym razem masz to, co uważasz za wadę, czyli jak za niska temp wody wraca do kotła, to zawór na układ nie puści nic.

Na jednej pompie, czyli jak? Pełny układ grawitacyjny grzejnikowy żadnej pompy nie potrzebuje, ale jakoś ludzie nie palą się do powrotu do przeszłości. Zauważ, że tutaj masz wysokotemperaturowe źródło ciepła, które przygotowuje wodę o temp 55-80 sC, masz grzejniki, które mogą to znieść, masz podłogę, która tego nie zniesie, masz bojler, który bujany do 80 może poparzyć, masz w końcu zjawisko korozji niskotemperaturowej, które może wystąpić w każdym układzie pompowym, zwłaszcza z udziałem podłogówki. Teraz zbuduj to na jednej pompie.

Opublikowano

Ochrona powrotu na tym polega, że w sytuacjach nagłego zwiększonego napływu wody zimnej, układ reaguje "odcięciem" lub spowolnieniem tego napływu aż do momentu ustabilizowania warunków pracy kotła.

Teraz zbuduj to na jednej pompie.

Tak, tyle że na układ nie idzie to co ma iść. Ludzie przerabiali takie nastawy i rezygnowali.

Bez problemu jedna pompa opędzi wszystko. Ale największy zarobek jest na napakowaniu jak cygance do tobołka, prawda ?

Opublikowano

Z niczego.

Nie.

Ta już jest spieprzona, a bardzo wątpię by inwestor chciał rozwalać. Nauka kosztuje.

Opublikowano

Doczekam się jakiejś propozycji spięcia kotła węglowego (z gwarancją ochrony przed korozją niskotemperaturową), bojlera (z możliwością regulacji temperatury wody użytkowej), 50% ogrzewania podłogowego, 50% ogrzewania grzejnikowego i jednej pompy?

Raczej nie zajmujesz się instalatorstwem skoro nie masz wiedzy, czego dziś od nas wymagają inwestorzy "oświeceni" internetem. Swoje dorzucają też producenci w wymogach gwarancyjnych i robi się maszynownia w kotłowni. RBR nie jest wyjątkiem.

Opublikowano

Nie doczekasz się. Już pisałem - nauka kosztuje.

Z mojej strony to już wszystko.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No i się kolega wystraszył. Chyba nie zauważył, że wypowiada się na otwartym forum, które jest narzędziem wymiany doświadczeń i nie jest źródłem zarobkowania. Oferujesz kota w worku, to zaliczki nie żądaj.

Dopóki rąbka tajemnicy nie uchylisz jesteś tylko niepoprawnym optymistą delikatnie mówiąc.

Opublikowano

Nie doczekasz się. Już pisałem - nauka kosztuje.

Z mojej strony to już wszystko.

Pozdrawiam.

Takie drobne pytanie - po co publikujesz takie chamskie wpisy na ogólnodostępnym forum? Jeżeli chcesz zarobkować, to daj ogłoszenie, zgłoś do urzędu firmę i płać podatki. 

Opublikowano

Jakie ?

Masz napisane konkretnie: Jeśli chodzi o instalację: powinno się projektować i wykonywać jak najprościej się da.

Czego tu nie rozumiesz ? Mam narysować i wytłumaczyć takiemu co na tym zarabia, że tak się da ? Niech do szkoły idzie.

Opublikowano

Piszesz, że jedną pompa pogodzisz wysokotemperaturowe grzejniki z niskotemperaturową podłogą, więc ja ci napiszę, że się nie da, ale prawdopodobnie masz na myśli albo podłogowe zawory RTL, albo jakiś pulsacyjny sposób podawania gorącej wody na podłogę (się nie dowiem, więc gdybam). Jedno i drugie to protezy, które niewarte są rozważania przy nowych inwestycjach.

Kocioł z 5 letnią gwarancją zaczyna ciec po 4,5 roku. Klient dzwoni do producenta z reklamacja. Serwis przyjeżdża, stwierdza brak ochrony powrotu i zostawia klienta z rachunkiem za dojazd. Dlaczego? Ponieważ filozof instalator stwierdził, że to zbędny wydatek i "pakowanie cygance tobołka". Do kogo zadzwoni klient?

Tak to wygląda w praktyce, ale jak zbudować układ godzący wymagania producenta i klienta to ja wiem. Jak już opakujesz ten swój sterownik w ładne pudełko, to też zaczniesz wkrótce go "usprawniać" o kolejne peryferia. Dodasz możliwość obsługi jednej pompy, drugiej, trzeciej, mieszacza, później kilku, okaże się, że jest opcja współpracy z buforem, solarami, kominkiem, łączność internetowa, GSM, nie będziesz z tyłu i pellet też ogarniesz, czujnik pogodowy się dopnie, sygnalizator poziomu paliwa, alarm otwartej klapy, czujnik spalin, sonda Lambda, zapalarka, elektroniczna zawleczka.... I ty mi piszesz:

Ale największy zarobek jest na napakowaniu jak cygance do tobołka, prawda ?

Opublikowano

Więc po co dalej dyskutować ?

Wlazłem na temat bo rzekomo dotyczył kłopotów z kotłem. Okazało się, że instalacja do bani. Napisałem co o tym myślę i tyle, a tyś się przyczepił jak rzep.

A teraz jeszcze mi wciskasz kit o jakichś pulsacyjnych zasilaniach, czy braku ochrony kotła. Po prostu nie wiesz jak to zrobić, a ja nie mam zamiaru żadnego szkolenia tu przeprowadzać.

Poprawiałem sporo instalacji po takich specjalistach.

A ster ? Ma większość tego co piszesz, ale to nie moja sprawa. Trzeba dokładniej czytać.

Opublikowano

Żaden patent.

Temat jest o problemie z kotłem RBR K, który nie ma miejsca. Bo kocioł jest bardzo dobry, tylko podpięty do spieprzonej instalacji.

Załóż temat o prawidłowej budowie instalacji, to może pogadamy.

Opublikowano

To z czego rezygnujemy? Masz jedną pompę i tą samą konfigurację układu co autor tematu?

Z niczego.

Nie.

Ta już jest spieprzona, a bardzo wątpię by inwestor chciał rozwalać. Nauka kosztuje.

Dlaczego zwolennik jednej pompy na układ, posiada więcej niż jedną? No, chyba że to "Nie" powyżej to sugestia posiadania układu grawitacyjnego i pomp w ogóle nie masz. Jeśli jednak posiadasz więcej pomp, to zdaje się, że masz "spieprzoną" instalację. Kto ci robił?

Opublikowano

Mam jedną pompę, ale NIE taki konfig instalacji. Sam sobie robiłem instalację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.