Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Ciśnienia Na Rotametrach

pablitos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde jak czytam wasze wypowiedzi to jakąś masakre sobie wyobrażam, ile jeszcze przeróbek mnie czeka. Jak najprostsze rozwiązanie mile widziane. Odnośnie separatora, Sambor niby tak jak mówisz pompa pokaże mi błąd powietrza ale dopiero jak pęcherze ją całą zablokują lub bardzo obciążą, już to przerabiałem, a wszystkie mniejsze pcha dalej w OP dlatego uparłem się na separator z zaworem spustowym  

Opublikowano

No tak, ale to nie jest rozwiązanie dla tego wymagania:

Czyli dobrze to rozumiem? Rozwiązaniem problemu z chłodnym powrotem i małą temperaturą OP, było by dołożenie tzw. pompy kotłowej? 

Albo jedno, albo drugie.

@pablitos, jeśli chcesz skutecznej ochrony powrotu i mieć możliwość samodzielnie jej próg ustawić, to montuj pompę małego obiegu 4D. Musisz jednak pogodzić się z faktem, że to zawsze będzie priorytet sterownika i jak będzie na powrocie mniej niż zadałeś, to ci ciepło na podłogę ograniczy. Musisz albo cierpliwie czekać aż się podłoga nagrzeje, albo podnieś temperaturę kotła, by było z czego dzielić. Wtedy szybciej osiągniesz temperatury na OP.

Opublikowano

Jak już tak chcesz separator, to załóż sprzęgło, ono też jest separatorem.

A tak naprawdę to zastanów się skąd się te pęcherzyki powietrza biorą?

Przecież nie masz w inst wody sodowej!

PS

Ta woda sodowa powstaje najprawdopodobniej na skutek kawitacji ,

czyli są błędy w instalacji przed pompami.

Np brudne, za małe  lub źle zamontowane filtry.

Opublikowano

Wieczorem przedstawie wyniki badań jakie prowadzę, ale pózniej się opiszę o tym. Teraz pytanie, a co myślicie jakby bufor zainstalował. Kocioł by go dogrzał i z niego czerpał na OP i tylko dogrzewał wodę, więcej by odpoczywał. Za głupie pomysły nie karćcie mnie na chłopski rozum to rozważam.

Opublikowano

Z buforem to ja tak mam, ale w twoim przypadku moc kotła może być ograniczeniem wielkości bufora.

Ja to bym wstawił duże sprzęgło i zaw 3-D na zasilaniu i na powrocie

Dodatkowo osobne filtry na każdej pompie podlogówki

Opublikowano

Dobra już coś mogę opisać. Więc tak jedynym problemem jest chłodniejszy powrót. Kocioł nawet jak ustawię 80 st., to je łapie i nadzór. Woda na podłogówkę da się osiągnąć ok 40 - 45, ale czar pryska w momencie kiedy zaczyna powrót wracać wystudza kocioł i co za tym idzie wodę do OP. Mam 2 filtry na 2 pompy, jutro fotki z kotłowni wkleję. Mówi Wam to coś więcej czy rozwiązanie pozostaje to samo co piszecie?

Opublikowano

Bez przesady z tymi przepływami i średnicami,

z resztą jak się policzy moc wynikającą z różnicy temp nawet 5C,

to przy mocy 12kW mamy przepływy rzędu 2m3/h, a dla pętli max 1,2l/min

Opublikowano

Bez przesady z tymi przepływami i średnicami,

z resztą jak się policzy moc wynikającą z różnicy temp nawet 5C,

to przy mocy 12kW mamy przepływy rzędu 2m3/h, a dla pętli max 1,2l/min

Nawet dla tych parametrów powinna być rura Cu 42 przy założeniu ze prędkość przepływu wody powinna być <50m/s

post-32948-0-82554200-1485421643_thumb.jpg

Opublikowano

Te zalecenia są podane  głównie ze względu na hałas instalacji ,w samej kotłowni są dopuszczane większe prędkości.

Ja np staram się nie przekraczać 1m/s i jednostkowego linowego oporu hydraulicznego R=200Pa.

Opublikowano

Te zalecenia są podane  głównie ze względu na hałas instalacji ,w samej kotłowni są dopuszczane większe prędkości.

Ja np staram się nie przekraczać 1m/s i jednostkowego linowego oporu hydraulicznego R=200Pa.

Czy tak należy postępować przy doborze rur korzystając z kalkulatora doboru rur?

Dzięki za odp.

post-32948-0-33664300-1485450299_thumb.jpg

post-32948-0-25525100-1485450345_thumb.jpg

Opublikowano

Jak sami widzicie, kocioł spokojnie wchodzi w tryb podtrzymania, temp. OP ogarnia ale tylko na chwilę bo gdy zawór chłodniejszy powrót wpuści to na chwilę spadnie na ok 30C i temp., defro też o 7 stopni zleci i napędza od nowa. Wszystko było by fajnie gdyby ten powrót był stabilniejszy. Zaobserwowałem że zawór 4D to troszke lipa, mało intuicyjny skoki zamykania do dupy, analiza temp., min co 20 sekund a wydaje mi się że jakby co 5 jego analiza działała to szybciej by się zamykał i powrót szybciej by złapał a przynajmniej tyle by nie ulewał. Ustawiłem powrót min 50C a on i tak wygania do 40. Myślicie że pompa na powrocie ustabilizowałaby to czy sprzęgło? 

Opublikowano

Zobacz jak pracuje pompa kotłowa w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23212-problem-z-rbr-12kw/page-4

Tu była naprawdę duża lipa ,a po montażu pompy ładnie pracuje https://esterownik.pl/device/12654.

Jak masz możliwości to przerób na sprzęgło, jak nie to daj tą pompę i zobaczymy czy wystarczy.

Najwyżej do przeróbki na srzęgło będzie wtedy potrzeba sprzęgła i zaw termostatycznego 55C

Opublikowano

Czy dodatkowa pompa na powrót nie spowolni mi grzania OP? Willo Yonos wystarczy  25 1-4?  I czy tą pompę jak patrzysz na fotkę z zaworem to montuję zaraz za nim czy niżej?

Opublikowano

Montaż w dowolnym miejscu pomiędzy 4D a króćcem powrotu do kotła.

A guzik prawda, pompa musi być zamontowana pomiędzy zaw 4-D a powrotem z grzania CWU!

Musisz ją zamontować na tej zielonej rurze do trójnika powrotu z bojlera.

Najlepiej tam gdzie jest na czerwono, przez przypadek narysowana.

A kolega odpowietrznik odpowie ci dlaczego nie może być przed samym kotłem.

Mam nadzieję, że wie.

Opublikowano

Skoro narysował, to wie. Mnie bardziej interesuje co autor tematu sądzi o kotle w układzie zamkniętym w postaci jaką sam sobie zafundował. Pytam, bo Defro mu z automatu gwarancję zabrało. Jak patrzę na ten zawór bezpieczeństwa, to mam nadzieję, że to nie jest korek w tym kolanie.

Opublikowano

Skoro narysował, to wie. 

Pytałem nie złośliwie, ale jeden z kolegów , po długich konsultacjach na priv podłączył oba powroty do kotła razem do pompy kotłowej. i nie mogłem na odległość dojść co namotał .

Dopiero po fot przeróbki poznałem prawdę jak to przerobił.

Opublikowano

Pompa 25/40 według mnie sopko i zawór zwrotny powinien być jeśli będziesz korzystał z kotła do podgrzewu CWU latem. Wtedy zawór 4D ustawia się w pozycji zamkniętej na obieg, ale jednocześnie otwartej na linii zasilanie-powrót kotła. Pompa CWU może niepotrzebnie robić sobie obieg małym obiegiem jak zaworu zwrotnego nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.