Ellis Opublikowano 3 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Witam z kolejnym problemem. Na wstępie chciałbym napisać że nie lubię polskich fachowców, a przynajmniej tych co się tak nazywają i się mylą. Problem mam taki, że temp na powrocie nawet przy zamkniętym zaworze 4 drogowym z silownikiem nie chce rosnąć a jak rośnie to zaraz spada, co ciekawsze temperatura na cwu jest ustawiona na 39 a teraz mam 58 (wtf?!?!?!) pompa od cwu już nie pamięta kiedy chodziła. Czy problem jest w umiejscowieniu powrotu cwu? Czerwony kolor to powrót cwu, a zielony to powrót podpięty do zawory 4d. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
martinusix Opublikowano 3 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2017 a jest zawor zwrotny na obiegu CWU?? domyslam się ze nie ma :) dlatego woda grawitacyjnie pchana jest przez zasobnik CWU a nie przez zawor 4d nie wolno wykonywac obiegu kotłowego z rur PP ! najlepiej jest dac miedz min fi 35 lub rurę stalową 6/4. jaka jest srednica zaworu 4D?
sati Opublikowano 3 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zrób bardziej szczegółowe i większe zdjęcia z wyjściem i powrotem kotła.Bo za bardzo nie można roższyfrować tego schematu ale wydaje mi się że coś jest pokopane z podłączeniem. Mogę się mylić.
Ellis Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie bardzo mam miejsce, ale starałem się coś tam pokazać To ostatnie to ten zawor? A średnica to chyba 1 1/4 Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Źle podłączone zaw 4-D + za cienkie rury na powrocie
Ellis Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 3 Stycznia 2017 :( To jakie rury powinny być podłączone na powrocie i jak powinien być zamontowany zawor 4d? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Rury powinny być takie jak wyjście z kotła , te rury PP to nie dość, że za małe- pewnie PP32, to jeszcze tam powinny być rury metalowe a jak podłączyć zaw 4-D to masz np na rysunku
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 4 Stycznia 2017 :( tzn drogi wyjście wejście itd się zgadzają, tylko są przekrecone o 90 stopni to ma znaczenie? Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego te rury są za małe? Bo jutro będę się widział z gościem co to robił i chciałbym mu rzeczowo wytłumaczyć, że to jest źle, a w sumie się na tym nie znam niestety.
Gość mak Opublikowano 4 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ty się chociaż przyznajesz ze się nie znasz, ale ten co to montował powinien się wstydzić. Grubość ścianki rury PP 32 wynosi od 4,4 do 5,4 mm a rury wymiaruje się według średnicy zewnętrznej czyli nominalna wew 21,2 do 23,2 co odpowiada stalowej rurze 3/4". A powinny być średnicy króćców na kotle. Rura PP w obiegu kotłowym to czysta głupota ale napisz proszę w jakim układzie pracuje kocioł? Na zdjęciach widać zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe (czyżby układ zamknięty???) ale do czego nie wiadomo.
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #10 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Szczerze to niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Mam takie naczynie podłączone do powrotu na którym jest pokazane ciśnienie i nie wiem czy to otwarty czy zamknięty, chociaż chyba bardziej otwarty. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Powrót z zaw 4-D powinien być taką samą rurą jak z zasilania na zaw 4-D.
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #12 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Mój błąd podobno to układ zamkniety Ale chyba jak wymienię ta rurę to nie rozwiąże mojego problemu? Dzisiaj rano temperatura na cwu 55 stopni :( a na powrocie 27 podczas gdy na kotle 59, może muszę jeszcze jakiś zawor przed pompa cwu zastosować? Bo mam ten zawor co pokazywałem na powrocie, ale w sumie ta ciepła woda do cwu idzie od strony pompy, gdy pompa nie pracuje nawet
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #13 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Może faktycznie źle zamocowali zawor 4d bo jak się zamyka to ciepli cwu Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #14 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zawor jest dobrze założony w sensie ze otwiera i zamyka odpowiednie drogi, nie wiem czy ma znaczenie to że jest przekrecony o te 90 stopni inaczej niż jak na wszelkich obrazkach. Ktoś ma jakieś pomysły jak mi pomóc? Bo już jestem tym wykończony :( Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #15 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zdejmij siłownik z zaw 4D i ręcznie pokręć pokrętłem zaworu Musisz sprawdzić w którym położeniu rura powrotu robi się ciepła, możliwe, że trzeba przekręcić zwieradło zaworu we właściwe położenie, Ale rura powrotna i tak do wymiany na większą i na metalową.
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #16 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Na pokretle zaworu chyba jest takie wciecie, które sygnalizuje położenie na 50%, czy się mylę? Przynajmniej w instrukcji tak jest. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #17 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Tak jest, ale może siłownik obraca odwrotnie.
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #18 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Właśnie sprawdziłem i zawor jest dobrze zainstalowany, ale znowu zamknąłem go powrót zaczął rosnąć i teraz rośnie mi cwu :( Rura od zasilania cwu ciepła, a pompa nawet nie chodziła, może ten zawor przy powrocie jest jakoś źle zamocowany? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #19 Opublikowano 4 Stycznia 2017 A ten zawor na powrocie jest otwierany pod ciśnieniem? Bo może źle ciśnienie około 1.3 się utrzymuje? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #20 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Jak grzeje CW bez pompy to pcha grawitacyjnie a ty masz jakąś blokadę blokadę na obiegu powrotnym z zaw 4-D do kotła. Daj porzadne zdjęcie samego zaw 4-D, bez siłownika i tego zaworu o którym piszesz - tylko wyraźne , tak jak ślubne. ;)
hajtaler428 Opublikowano 4 Stycznia 2017 #21 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Nie bardzo mam miejsce, ale starałem się coś tam pokazać To ostatnie to ten zawor? to ostatnie o czym piszesz to filtr i powinien być zamontowany przed każdą pompą. Zawór zwrotny wygląda tak i powinien być za pompą CWU. Ty go nie masz i dlatego CWU ładuje się grawitacyjnie Tam na 2 zdjęciu z postu #1 widać zawór zwrotny - gdzie on jest zamontowany(na jakim obiegu). Pewnie na wyjściu CWU(na odbiory)?
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #22 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Masz na zdjęciu opisane rury z zaw 4-D , sprawdź dokładnie gdzie idą Najprawdopodobniej są zamienione jakieś rury, albo coś zatyka powrót np jakiś zawór zwrotny, filtr, lub przetop rury PP -to ostatnie bardzo możliwe. Ponadto masz za dużo łamańców na powrocie z zaw 4-D, może jest gdzieś powietrze, które nie puści wody!
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #23 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Z tym powietrzem to możliwe, bo czasami na pompach słychać takie tsssss, szczególnie na cwu jak się już zalaczy i jak woda się przelewa do boilera to dźwięk jest jak do wanny, ale z odpowietrznika, który mam na rurze, która jest umiejscowiona tuż przy wejsciu do boilera od pompy, leci z niego tylko woda Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #24 Opublikowano 4 Stycznia 2017 A rury sprawdziłeś? Palcem po rurze a nie na oko
Ellis Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #25 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Przy kotle wszystko wygląda ok z rurami, w sumie ciężko powiedzieć jak się nie zna, przetopow też nie potrafię rozpoznać, zaworów i filtrów nawet tam nie mam Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.