Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sezon 2016/2017 Statystyki

piastun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Zbliża się koniec roku więc zrobiłem małe podsumowanie mojego sezonu:

Dom 190m2, ocieplony 10cm grafit, 25-30cm wełny na niegrzewanym strychu (90m2) pomiędzy krokwiami, okna pierwsze z plastikowych raczej zimne.

Temperatury parter (2,4m) 21,5-22oC, piętro (2,8m) 23-23,5oC, dolny zakres raczej rzadko spotykany. Woda CWU tylko węglem od połowy września.

post-41422-0-89345400-1483102076_thumb.png

Podsumowując, w tym roku u mnie trochę większe zużycie węgla w porównaniu do zeszłego sezonu. Tłuamaczę to tym, że w zeszłym miałem jeszcze parę m3 zrębki oraz tym, że w tym roku mamy nowego pełzacza w domu :), i trzeba trochę mocniej palić.

Ps. zapomniałem dodać, że do grudnia palilem opałem z sezonu 2013/2014 więc można powiedzieć, że "za darmo" :)

pozdrawiam

Opublikowano

Zbliża się koniec roku 2016 a w tytule poprzedni sezon grzewczy ;)

Obecny sezon 2016/2017 to 812kg węgla, rozpoczęty jakoś w drugiej połowie września. W tym oczywiście CWU. Dom 120m², ocieplony 15cm styro na ścianach, strop 30cm wełny, w podłodze 10cm styro. Dom na tak zwanym wygwizdowie więc wynik dla mnie jest jak najbardziej do przyjęcia.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U nas dom 105m2 na początku sezonu zakupione 1.5 t węgla syberyjski 560 zł tona.

Piec sas uwg12 z włożonymi 2 x cegła szamotowa. Palone od góry 2 x dziennie.

Co i cwu temp w domu od 20 do 22.5.

Dom parterowy.

Do stycznia ok 1 t węgla.

Drewno tylko na rozpałkę.

Plan zamknąć sezon w ok 2t tj.

Ok 1200 zł

Ocieplenie ściany 12

Strop 20 wełna

Podłoga od 7 do 10

Wschod ok Włodawy. Temp. Niskie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dom 140m2 + 40m2 nie ogrzewane, nieocieplony z cegły z 1905r, od września do konca grudnia 7mp drewna brzoza.

Opublikowano

Witajcie po dłuższej przerwie

To może ja się pochwale:

Dom kostka płaski dach 130m2

ocieplenie styropian częściowo 20cm, 35cm, 60 cm (zabawy elewacją)

okna PCV 3 warstwowe + nawietrzniki 

ogrzewanie ogrzewanie podłogowe dół + góra, temperatura na rozdzielaczach zasilanie 34 stopnie, powrót 30 stopni

Piec Kamen WG premium (górne spalanie) temperatura  ustawiona 40 stopni, nadmuch co 40 minut

temperatura w domu 22 - 23 stopnie

ostatnie 7 dni tj od 1 stycznia do 7 stycznia (dzień -7, wieczór -14) średnio 20 kg na dobę

przy temperaturze w dzień średnio 4 stopnie w nocy 0 stopni  wychodzi 12 kg na dobę

Dodam, że nie wiedziałem nawet że mój piec jest górnego spalania to jak paliłem dołem to czy chciałem czy nie średnio wychodziło 25kg , w piecu syf i bród. Jak zacząłem palić od góry spalanie wręcz idealne, w piecu czysto, ładny nieduży jasny dymek przy spalaniu.

Nie mam zainstalowanych żadnych zaworów 4D i innych wynalazków. Dodam też że przy temperaturach na zewnątrz średnio 10 stopni piec ustawiony mam na 35 stopni gdyż przy wyższych temperaturach piec nie potrafi poradzić sobie z nadmiarem energii. W takim przypadku palę w piecu raz na 2 dni gdyż skumulowana energia w podłogówce bez problemu wystarcza do utrzymania w domu temperatury na poziomie 22 stopni. W trzecim dniu i czwartym w domu jest 20 stopni.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

aktualizacja:

+ styczeń

post-41422-0-95234900-1486226254_thumb.png

Jak widać, 2,5t już wybiło na liczniku a w składzie przed sezonem miałem max 3,5t ;), mam nadzieję że na oparach uda się do końca dotrwać.

Co do tych 2t węgla ruska kupionych na ten sezon to mam takie odczucia tragedia jesli chodzi o popiół i kamienie. Do tej pory w swojej karierze palacza nigdy nie spotkałem się z taką liczbą kamienia i nie wiem co o tym myśleć. Z drugiej strony węgiel pali się bardzo dobrze i w największe mrozy stycznie nie było dla mnie problemem żeby uzyskać 12h stałopalności.

Naszczęście zostało już dosłownie trochę i dostanę się do węgla bez kamienia. Czyszczenie rusztów co 2-3 dni to dramat :). 

Opublikowano

Oceniam, że do końca styczna spaliłem około 2 t węgla + mikro ilości drewna.

Porównując warunki (dom, węgiel, temperatury itp) kolegi Piastuna i moje spaliłem od niego więcej węgla.

Podsumowanie całego sezonu będę robił po zakupie węgla (maj,  czerwiec) na nowy sezon.

Opublikowano

szacuję że do tej pory poszło ok 3 do 3,5t węgla czyli dużo więcej niż w zeszłym sezonie może uda się wyczyścić składzik do końca sezonu

Opublikowano

Ja także zbliżam sie do 3T Dom 200m, gierkowska kostka, wymagający docieplenia. Ratują mnie nowe okna i piec na ekogroszek o bardzo dobrej sprawności.

Jak go docieplę to zamiast 4t spalę 2t ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.