Kris78 Opublikowano 14 Lutego 2009 #1 Opublikowano 14 Lutego 2009 Przez około miesiąc czasu szukałem kotła odpowiedniego dla siebie, śledziłem opinie na forum i oferty producentów, byłem nawet w Pleszewie (zagłębie kotlarskie). Wybrałem jednak i zakupiłem kocioł z automatycznym podawaniem paliwa model INTEGRA 22 od producenta KOTłY ŻYWIEC. W tej chwili jest to nowość tej firmy ponieważ dosłownie parę dni temu zostały wprowadzone na rynek a ja byłem pierwszym klientem w województwie łódzkim. A teraz coś o kotle. Kocioł jest nowoczesną dwupaleniskową konstrukcją przez połączenie zalet kotła automatycznego z tradycyjnym zasypowym. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny palnik retortowy zastrzeżonej konstrukcji przez firmę Kotły Żywiec przez co kocioł bardzo dobrze sobie radzi ze spalaniem nie tylko ekogroszku ale także gorszych jego sortów, mieszanek eko-groszku z miałem (w stosunku 2:1). Kocioł posiada także stały ruszt wodny przeznaczony do spalania węgla, drewna czy innych śmieci.Posiada nowoczesny sterownik obsługujący 4 pomy (co, cuw, pompa cyrkulacyjna, pompa podłogowa) ma również możliwość wyłączenia pracy podajnika i sterowanie pracą wentylatora i nadmuchu przy eksploatacji kotła w sposób tradycyjny. Uważam że kociołek jest uniwersalny i gwarantuje użytkownikowi możliwość dostosowania sposobu ogrzewania swojego mieszkania do aktualnych możliwości finansowo- paliwowych. Czekam na opinie o moim wyborze. Cytuj
reaper Opublikowano 14 Lutego 2009 #2 Opublikowano 14 Lutego 2009 W tej chwili jest to nowość tej firmy ponieważ dosłownie parę dni temu zostały wprowadzone na rynek a ja byłem pierwszym klientem w województwie łódzkim. Czekam na opinie o moim wyborze. Skoro to jest taka super nowoczesna nowość, to raczej MY czekamy na Twoje opinie o tym kotle. Cytuj
automatyk Opublikowano 14 Lutego 2009 #3 Opublikowano 14 Lutego 2009 co do komory dwupaleniskowej,ruszt wodnych ,sterowania kilkoma pompami to niczym nas niezaskoczyłes to wszystko juz dawno jest w niektorych kotłach pleszewskich niedawno w zeszłym roku taki uruchamiałem ma kilka zalet ruszt wodny zgadza sie pozatym nikt tu nic nowego nie odkrył a powiedz jeszcze ile dałes za takie cudo wecej niz 7500zł za kociołek ok 25kw??????? Cytuj
Neo Opublikowano 15 Lutego 2009 #4 Opublikowano 15 Lutego 2009 Szkoda, że nie zrobiłem fotek 6 letniego kotła Żywiec, którego niedawno wymontowałem ze swojej instalacji. Życzę minimum 10 lat. Cytuj
Kris78 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor #5 Opublikowano 15 Lutego 2009 Owszem wiele zależy od jakości kotła jednakże w równej mierze też od eksploatacji. Mam kolegę który narzekał na jedną z firm ponieważ piec wytrzymał mu tylko 5 lat, kupił sobie nowy z firmy Sas, dobra renomowana firma. Ale jak pojechałem do niego obejrzeć kociołek to się za głowe złapałem tak był zasmołowany w środku że jak chciałem drzwiczki otworzyć to uszczelka odchodziła i jak ma mu taki piec posłużyć lata?.. co do tego że faktycznie nie odkryłem tu żadnej nowości to zdaje sobie sprawę w Pleszewie odwiedziłem 12 firm kotlarskich (byłem w biurze i na produkcji) i w jednej z firm faktycznie znalazłem kocioł z dodatkowym rusztem wodnym i rzekomo z wymiennikiem z 6 blachy kotłowej, już prawie byłem na niego zdecydowany jednak kiedy zapytałem czy moge zobaczyć faktury z huty za zakup stali 6 kotłowej to zaczęli sie wykręcać i zdrowo gimnastykować bo ich całkowicie zaskoczyłem. Okazało sie że robią z 5 i to zwykłej! Poza tym tam była tylko zwykła retorta orągłą tylko do eko groszku, Żywiec natomiast ma palnik z możliwością spalania gorszych mieszanek i co najważniejsze 5 lat gwarancji, a w Pleszewskim 2 lata! inne firmy w Pleszewie dawały podobnie gdzieś tam było chyba 5 lat ale tylko na spawy! a jak wiadomo to piec szybciej zgnije a spawy nie puszczą. Poza tym pleszewskie zakłady kotlarskie (nie wszystkie!!) z tego co słyszałem to kupują tanią blachę od handlarzy ze wschodu i wciskają kit że to z polskiej czy szwedzkiej huty. Nie upieram sie również że piec z żywca który kupiłem jest jakąś rewelacją - ale na pewno jest bardzo uniwersalny. No i jak go trochę poeksploatuję to wam powiem więcej....Ps. Kocioł INTEGRA 22KW kosztował mnie 6700zł z 7% vat Cytuj
Neo Opublikowano 15 Lutego 2009 #6 Opublikowano 15 Lutego 2009 Czyli drogawo. Dopłacając kilka stówek mogłeś mieć Klimosza. Ale skoro już jest to niech służy długie lata. Pozdrawiam. Cytuj
Kris78 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor #7 Opublikowano 17 Lutego 2009 Dzięki mam nadzieje że dokonałem słusznego wyboru a ogólnie może i wybrałbym Klimosza ale do Integry i tak już dołożyłem pare stówek bo na kociołek miałem przeznaczone 6000zł ponieważ razem z centralnym chciałem się zmieścić w dwóch dyszkach....pozdrawiam Cytuj
jgk211 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam Też jestem użytkownikiem tego pieca (integra Lux 22kW) . Jak na razie spisuje się nieźle. Nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca ale ... Mój kuzyn ma piec z Żywca na ekogroszek Economic od 6 lat i jest z niego bardzo zadowolony. Myślę że i my do niego dołączymy. Pozdr Cytuj
JOANKA22 Opublikowano 7 Września 2009 #9 Opublikowano 7 Września 2009 Owszem wiele zależy od jakości kotła jednakże w równej mierze też od eksploatacji. Mam kolegę który narzekał na jedną z firm ponieważ piec wytrzymał mu tylko 5 lat, kupił sobie nowy z firmy Sas, dobra renomowana firma. Ale jak pojechałem do niego obejrzeć kociołek to się za głowe złapałem tak był zasmołowany w środku że jak chciałem drzwiczki otworzyć to uszczelka odchodziła i jak ma mu taki piec posłużyć lata?.. co do tego że faktycznie nie odkryłem tu żadnej nowości to zdaje sobie sprawę w Pleszewie odwiedziłem 12 firm kotlarskich (byłem w biurze i na produkcji) i w jednej z firm faktycznie znalazłem kocioł z dodatkowym rusztem wodnym i rzekomo z wymiennikiem z 6 blachy kotłowej, już prawie byłem na niego zdecydowany jednak kiedy zapytałem czy moge zobaczyć faktury z huty za zakup stali 6 kotłowej to zaczęli sie wykręcać i zdrowo gimnastykować bo ich całkowicie zaskoczyłem. Okazało sie że robią z 5 i to zwykłej! Poza tym tam była tylko zwykła retorta orągłą tylko do eko groszku, Żywiec natomiast ma palnik z możliwością spalania gorszych mieszanek i co najważniejsze 5 lat gwarancji, a w Pleszewskim 2 lata! inne firmy w Pleszewie dawały podobnie gdzieś tam było chyba 5 lat ale tylko na spawy! a jak wiadomo to piec szybciej zgnije a spawy nie puszczą. Poza tym pleszewskie zakłady kotlarskie (nie wszystkie!!) z tego co słyszałem to kupują tanią blachę od handlarzy ze wschodu i wciskają kit że to z polskiej czy szwedzkiej huty. Nie upieram sie również że piec z żywca który kupiłem jest jakąś rewelacją - ale na pewno jest bardzo uniwersalny. No i jak go trochę poeksploatuję to wam powiem więcej....Ps. Kocioł INTEGRA 22KW kosztował mnie 6700zł z 7% vat Witam. Gdzie Pan kupił kocioł zywiec integra lux? Cytuj
Neo Opublikowano 7 Września 2009 #10 Opublikowano 7 Września 2009 Nikt nie wspomniał, że Żywiec nie posiada serwisu gwarancyjnego na terenie całego kraju. Jest to mała, lokalna firma. Pozdrawiam. Cytuj
userq Opublikowano 8 Września 2009 #11 Opublikowano 8 Września 2009 To chyba jeszcze nic złego? Cytuj
Neo Opublikowano 8 Września 2009 #12 Opublikowano 8 Września 2009 Bez różnicy dopóki się nie zepsuje. Cytuj
userq Opublikowano 8 Września 2009 #13 Opublikowano 8 Września 2009 A to tutaj muszę się zgodzić. Cytuj
anubus Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #14 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Przez około miesiąc czasu szukałem kotła odpowiedniego dla siebie, śledziłem opinie na forum i oferty producentów, byłem nawet w Pleszewie (zagłębie kotlarskie). Wybrałem jednak i zakupiłem kocioł z automatycznym podawaniem paliwa model INTEGRA 22 od producenta KOTłY ŻYWIEC. W tej chwili jest to nowość tej firmy ponieważ dosłownie parę dni temu zostały wprowadzone na rynek a ja byłem pierwszym klientem w województwie łódzkim. A teraz coś o kotle. Kocioł jest nowoczesną dwupaleniskową konstrukcją przez połączenie zalet kotła automatycznego z tradycyjnym zasypowym. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny palnik retortowy zastrzeżonej konstrukcji przez firmę Kotły Żywiec przez co kocioł bardzo dobrze sobie radzi ze spalaniem nie tylko ekogroszku ale także gorszych jego sortów, mieszanek eko-groszku z miałem (w stosunku 2:1). Kocioł posiada także stały ruszt wodny przeznaczony do spalania węgla, drewna czy innych śmieci.Posiada nowoczesny sterownik obsługujący 4 pomy (co, cuw, pompa cyrkulacyjna, pompa podłogowa) ma również możliwość wyłączenia pracy podajnika i sterowanie pracą wentylatora i nadmuchu przy eksploatacji kotła w sposób tradycyjny. Uważam że kociołek jest uniwersalny i gwarantuje użytkownikowi możliwość dostosowania sposobu ogrzewania swojego mieszkania do aktualnych możliwości finansowo- paliwowych. Czekam na opinie o moim wyborze. witam jak spisuje sie kociolek? na jaki metraz? duzo kolega spalil przez ostatnia zime? wlasnie na dniach planuje zakupic ten kociolek. pozdrawiam Cytuj
Neo Opublikowano 9 Sierpnia 2010 #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Spory błąd ... Żywiec wchodzi do marketu. Żegnaj jakości, a w perspektywie kilku lat ... żegnaj firmo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi