splatch Opublikowano 17 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2016 W instrukcji montażu kotła ecotec znalazłem informację, że ma on możliwość zdalnego sterowania pompą CWU. Obecnie mam sterownik, który włącza pompę według grafiku. Sprawdza się to rano i wieczorem, ale nie zawsze w ciągu dnia. W związku z tym szukam informacji czy ktoś takie coś wykonywał na vaillancie. Według schematu podłączenia: Jest tylko jedno wejście po stronie 24V płyty. Pytanie czy na to złącze trzeba podawać 24V? Druga kwestia czy wówczas zasilanie obwodu, który ma zwierać ten styk musi być brane z kotła. I ostatnia rzecz to jak długo normalnie działa cyrkulacja - czy to jest tak długo jak jest zwarty styk? Ogólnie to poza złączem to pytanie/sposób działania tej funkcji jest chyba taka sama dla wszystkich producentów.
splatch Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor #2 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Doszukałem się instrukcji i wszystko jasne - trzeba zwierać styki 1 i 6. Połączyć przewód od zewnętrznego włącznika (przycisku) z zaciskami 1 (0) i 6 (FB) wtyczki krawędziowej X41, którą dołączono do regulatora.
splatch Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Niestety całość nie działa jeżeli pompa cyrkulacji jest wpięta w VR61. Rozwiązanie działa na poziomie płyty głównej kotła a nie ebus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.