Yoyer Opublikowano 17 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Witam serdecznie, Od miesiaca mamy zainstalowany nowy kocial z podajnikiem. Dom to stara "kostka", ocieplona, ze stara instalacja w ktora wpieto nowy "system ogrzewania". Nie zainstalowano zadnych dodatkowych czujnikow temperatur w pomieszczeniach (pokoj, salon etc) jedyni to co jest na kotlowni - czyli czujnik temperatury na "boilerze" oraz wody, ktora idzie na kaloryfery. Ale cos jest nie tak... pomimo roznych prob ustawienia pracy kotla instalacja srednio funkcjonuje. Prosze spojrzec na zdjecia: https://drive.google.com/drive/folders/0B10wxBiu8eo1LTg0NlZaOFl3dDA?usp=sharing Od kotla mamy wyjscie i odrazu mamy trojnik - wyjscie na zawor trojdrozny Honeywell oraz pompe z obiegiem do grzania wody w "boilerze". Zawor trojdrozny z lewej ma wlot (jak sie domyslam, ze jest to wlot do zaworu trojdroznego) idacy z powrotu obiegu kaloryferow a do gory ma wyjscie zasilajace obieg kaloryferow. Moje pytanie - czy ten zawor trojdrozny jest dobrze wpiety? Zasadniczo sa dwie pompy - jedna o ktorej wspomnialem na obiegu "boilera" a druga pompa bezposrednio przed wejsciem do kotla. Jezeli cos jest nie jasne prosze pytac, jezeli widzicie jakies nietypowe i podejrzane podlaczenia - piszcie, jezeli uwazacie, ze jest to zle zmajstrowane - tym bardziej PISZCIE! :) Pozdrawiam, YoY
Gość Digitrax Opublikowano 17 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Haha ale babol, sorry nie mogłem się powstrzymać jak zobaczyłem to partactwo przyłączeniowe. To nie ma prawa działać poprawnie. Co gorsza układ jest niebezpieczny w użytkowaniu !
Yoyer Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ja tego nie montowalem... "INSTALATOR"... jakos sie nie kwapi aby wrocic i cos z tym zrobic. A "babol" na czym polega?
Maciek92 Opublikowano 17 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Pierwsze nietypowe podłączenie - zasilanie wchodzi od dołu wężownicy, wychodzi górą. Powinno być zgoła odwrotnie... 3D powinnien być na powrocie, co by poprawnie realizować funkcję dogrzania powrotu. Na obecną chwilę możesz sobie regulować temperaturę w budynku, ale kocioł szybko zdechnie od takich ogromnych ilości zimnej wody wpadającej do niego z instalacji. Edit: Jesteś w stanie wrzucić jakiś schemat tej kotłowni? Czytanie ze zdjęć słabo mi idzie.
Yoyer Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ok, akurat dzisiaj wyladowalem w pracy i nie mam teraz czasu aby to ogarnac w rysunek. Ale jak wroce to sprobuje to jakos wyrysowac. A jesli moge zapytac - w jakiej postaci ten schemat chcesz miec? Taki jakis prosty ideowy?
Maciek92 Opublikowano 17 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ideowy wystarczy. To kwestia ustalenia sposobu podlaczenia i tego jak to jest pospinane.
kiminero Opublikowano 17 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Czego ty chcesz od tego 3D? Jak ma podnosić temp powrotu to jest źle, jak ma regulować temp na układ to jest źle. Trzeciej opcji nie ma. Podejrzewam próbę zbudowania układu z regulacją temp wody grzewczej za kotłem. W takim razie zawór mieszający 3D nie może "zasysać" wody z powrotu bojlera. Musi on pracować wyłącznie w obiegu grzejnikowym. Powrót CWU (u ciebie to nie wiadomo co autor miał na myśli) powinien być niezależnie wpięty w powrót kotła tak, aby płynąca nim woda nie mogła dostać się na zawór 3D. Po pierwsze majster "zabił" układ otwarty i stworzył jakąś hybrydę potencjalnie niebezpieczną i nielegalną. Modernizowane układy z lat PRL nie można uzbrajać w żadne urządzenia na odcinku rury bezpieczeństwa między kotłem a naczyniem, a podejrzewam, że naczynie masz wpięte na końcu jednego z pionów grzewczych. Jeśli już, to mieszanie realizuje się na rurach powrotu. Można też zamknąć stary układ, a dla kotła stworzyć osobny obieg kotłowy z naczynie otwartym w kotłowni. Całość spiąć wymiennikiem i żyć bezpiecznie.
Yoyer Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor #8 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Witam, Oto schemat ideowy tego ustrojstwa stworzonego w kotlowni: 1. Wiec raz jeszcze prosze o analize ustrojstwa... sugestie... 2. Czy w ogole sam zawor trojdrozny jest dobrze zamontowany bo cyferki sa ogolnie do gory nogami - https://drive.google.com/open?id=0B10wxBiu8eo1ekZJODUxeTNMTTQ 3. Czy na samym obiegu kaloryferow nie powinna byc pompa?
gersik Opublikowano 18 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Przełożyć zasilanie bojlera na górę. Jeśli zawór 3d ma służyć do podgrzania powrotu to pompę CO przełożyć z dołu na zasilanie pomiędzy zawór 3d a trojak do pompy zasilającej bojler. Na grzejnikach termostaty.
Yoyer Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Hmmm... no OK. 1) Czyli sugerujesz zamontowanie pompy przed samym zaworem trojdroznym, tzn. przeniesienie go z wlotu do kotla przed zawor trojdrozny. 2) Ponawiam pytanie odnosnie samego zaworu 3D, czy on jest dobrze zamontowany? Czy to w jakiej pozycji jest ten silowniczek sterujacy ma znaczenie? Bo teraz jest to jakby zamontowane do gory nogami, takie robi wrazenie i nie wiadomo czy on dobrze steruje tym zaworem 3D. Co sadzicie? Czekam roweniz na innych ze swoimi spostrzezeniami odnosnie schematu...
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tam są dwa błędy - zły montaż naczynia przelewowego i zła lokalizacja pompy. Jak zaw 3-D ma regulować temp wody podawanej na grzejniki to pompa musi być zaraz za zaworem i ciągnąć wodę przez zawór. Trzeba też sprawdzić oznaczenia na króćcach podłączonego zaworu, możliwe, że trzeba przełożyć mieszadło wewnątrz zaworu. Powinno być A i B na zasilaniach a AB na wyjściu mieszającym.
gersik Opublikowano 19 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Określ się czy chcesz nieć ochronę powrotu czy obniżenie temperatury na grzejniki bo do tego jest uzależnione miejsce montażu pompy.
papasmurfek Opublikowano 19 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Nie ma co gdybać. W tej instalacji pompa oraz zawór 3d muszą być na powrocie aby układ był w pełni bezpieczny. Widać, że 3D został zamontowany w celu podniesienia temp. powrotu, tylko ten który to wykonywał nie za bardzo wiedział co robi... Na cholerę tam ten siłownik!? Te naczynie to na pewno tak jest podłączone?
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Co ci da zawór na powrocie, przy tak podłączonym naczyniu? Większe bum?
Gość Digitrax Opublikowano 19 Grudnia 2016 #15 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Podłączenie naczynia do przerobienia jak nic. Można przerobić ten układ tak aby była regulacja temp. CO wraz z zapewnieniem gorącego powrotu kotła i do tego bezpieczna. Wystarczą do tego dwie pompy, które są i zawór 3D, który też jest.
Yoyer Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor #16 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tam są dwa błędy - zły montaż naczynia przelewowego i zła lokalizacja pompy. Jak zaw 3-D ma regulować temp wody podawanej na grzejniki to pompa musi być zaraz za zaworem i ciągnąć wodę przez zawór. Trzeba też sprawdzić oznaczenia na króćcach podłączonego zaworu, możliwe, że trzeba przełożyć mieszadło wewnątrz zaworu. Powinno być A i B na zasilaniach a AB na wyjściu mieszającym. Rozumiem, ze bez spuszczenia wody z instalacji sie nie obejdzie przy takim manewrze. Chociaz ciezko okreslic czy zawor jest dobrze/zle zamontowany po zewnetrznych ogledzinach. Dodalem kilka zdjec z fotografiami samego zaworu od tylu oraz silownika. https://drive.google.com/drive/folders/0B10wxBiu8eo1LTg0NlZaOFl3dDA?usp=sharing Określ się czy chcesz nieć ochronę powrotu czy obniżenie temperatury na grzejniki bo do tego jest uzależnione miejsce montażu pompy. A ktory z wariantow jest tanszy jezeli chodzi ilosc spalanego ekogroszku? Nie ma co gdybać. W tej instalacji pompa oraz zawór 3d muszą być na powrocie aby układ był w pełni bezpieczny. Widać, że 3D został zamontowany w celu podniesienia temp. powrotu, tylko ten który to wykonywał nie za bardzo wiedział co robi... Na cholerę tam ten siłownik!? Te naczynie to na pewno tak jest podłączone? Co do naczynia - no sadze, ze tak to wyglada. Z czego wynika Twoje "zwatpienie"? Jak mozesz wytlumacz to moze zrozumiem na czym polega problem i to wyjasnimy. Ku scislosci (mam nadzieje, ze tego zle nie nazwalem) w lazience pod sufitem mamy taki zbiornik przelewowy... hmmm... na rysunku nazwalem to otw. zbiornikiem wyrownawvczym.
giecik Opublikowano 20 Grudnia 2016 #17 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Podpowiem jak jest u mnie. Bojler z pompa podlaczony jako maly uklad przed zaworem. Za zaworem pompa na duzy obieg. Temperatura na grzejniki i powrotu steruje sterownik z silownikiem. Problemem moze byc naczynie wzbiorcze ktore musialoby byc podlaczone do malego obiegu Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.