Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Podlogowka

krajos33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestm w trakcjie realizacji kotlowni. W domu sa dwie kondygnacje na obydwóch ogrzewanie jest realizowane poprzez podlogowkę. Piec na ekogroszek 20 kW, ma ona dwa wyjscia zasilania i dwa wyjscia powrotu 5/4''.  Prosze o ocene doboru srednic rur. Pompa obiegowa to LFP experia 25/60.

Co do podlogowki do na kazdym rozdzielaczu jest po 7 obwodów o dlugości od 70 od 90 m.

post-65625-0-16501500-1481363100_thumb.jpg

Opublikowano

Jezeli dobrze rozumiem masz 2 osobne wejscia na powrot wody do kotla?

Uwazaj ! 

zawor 4D nie zapewni ci ochrony powrotu kotla a jezeli nawet to bedziesz mial niedogrzana wode na zasilanie ukladu CO juz to przerabialem i srednice rurek moze pomoga ale jak zsotawisz to wszystko na grawitacji masz duze ryzyko ze nie bedzie dzialac albo bedzie tak sobie ale dopiero jak ustawisz wode na kotle min 60-70 stopni.

ja mam podobna instalacje (2 osobne krocce na zasilanie ale na szczescie 1 powrot) dzieki temu pompka CWU wymusilem ochrone powrotu kotla bo zawor 4D oczywiscie nie byl wystarczajacy.

post-62909-0-03649300-1481377105_thumb.jpg

Opublikowano

Nie zaszkodzi a jezeli braknie ci grawitacji wlaczysz pompkę,cwu na stale i będzie mogla spełnić funkcje pompki,kotlowej i ochrony powrotu.

Dopytaj sie instalatora jezeli ma jako takie pojęcie w temacie sam wpadnie na to o co mi chodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.