Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalvis 4 - Przeróbka


Mario86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam Pieco-kuchnie Kalvis 4, palę w nim od góry i teraz moje pytanie czy jest sens przeróbki tego pieca na DS żeby było taniej ogrzewać ? Taki mały projekt jak oceniacie ?

post-62295-0-75675900-1481228042_thumb.jpg

Opublikowano

Podstawowy to możesz dorzucać opał w każdej chwili bo w obecnej chwili to najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby cykliczne palenie od góry.

Opublikowano

Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM.

Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?)

W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu.

Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla.

Opublikowano

Nie napisałeś czym zamierzasz palić ale i tak ja bym spróbował przerabiać. Przegroda wcale nie musi być aż pod tak dużym skosem a odległość od rusztu zrób na początek większą. Szerokość kanału za przegrodą to minimum z 5 cm. Jeżeli kocioł stoi w mieszkaniu to na początku po przeróbce nie zostawiaj bez opieki. I nie zrażaj się początkowymi trudnościami. Ktoś komu taka przeróbka się udała już nigdy nie przejdzie na stary sposób palenia. A narzekają na DS-y ci, którym albo tuning nie wyszedł albo mają fabryczne kotły dolniakopodobne...

Opublikowano

Jestem bardzo zadowolony z modyfikacji kotła gs na ds. Do kotłowni tak ale do mieszkania bym odradzał.

Opublikowano

Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM.

Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?)

W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu.

Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla

 Tak masz rację musiałem zlikwidować kocioł. Natomiast piecouchnia znajduje sie w piwnicy dlatego sklaniam sie ku takiej przeróbce żeby zaoszczędzic teraz paląc normalnie czyli rozpalam i zasypuje spalilem 1,5 t za 2 miesiące. i od kilku dni pale od góry 17 kg palilo sie 24 h :) jednak wolalbym dolniaka ze wzgledu na dorzucanie do pieca a nie ponowne rozpalanie.

Opublikowano

Jeżeli piecokuchnia jest w piwnicy,nie widzę przeciwwskazań próbuj,chociaż bez ruchomego rusztu będzie ciężko beztrosko palić 24/7.

Życzę powodzenia,pozdrawiam.

Opublikowano

17 kg paliło się 24h ? ,chciałbym tak mieć a ty chcesz przerabiać.

Opublikowano

Chcę przerobić ponieważ jak bedzie -15 i bedzie piec wygasac czyli bedzie mial ok 35 stopni w domu bedzie zimno a jeśli bedzie DS to dorzucam i po sprawie.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na zopopilanie rusztu jest sposób podawać pg równolegle do żaru,np.podwać pg w ruszt pionowy lub tak jak miałDikij Petjia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.