Mario86 Opublikowano 8 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam, Posiadam Pieco-kuchnie Kalvis 4, palę w nim od góry i teraz moje pytanie czy jest sens przeróbki tego pieca na DS żeby było taniej ogrzewać ? Taki mały projekt jak oceniacie ?
Mario1969 Opublikowano 9 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Podstawowy to możesz dorzucać opał w każdej chwili bo w obecnej chwili to najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby cykliczne palenie od góry.
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM. Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?) W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu. Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla.
SONY23 Opublikowano 9 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Nie napisałeś czym zamierzasz palić ale i tak ja bym spróbował przerabiać. Przegroda wcale nie musi być aż pod tak dużym skosem a odległość od rusztu zrób na początek większą. Szerokość kanału za przegrodą to minimum z 5 cm. Jeżeli kocioł stoi w mieszkaniu to na początku po przeróbce nie zostawiaj bez opieki. I nie zrażaj się początkowymi trudnościami. Ktoś komu taka przeróbka się udała już nigdy nie przejdzie na stary sposób palenia. A narzekają na DS-y ci, którym albo tuning nie wyszedł albo mają fabryczne kotły dolniakopodobne...
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Podobne przeróbki były opisywane w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16245-palnik-do-spalania-dymu-wasze-opinie/
drewniak Opublikowano 10 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Jestem bardzo zadowolony z modyfikacji kotła gs na ds. Do kotłowni tak ale do mieszkania bym odradzał.
Mario86 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM. Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?) W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu. Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla Tak masz rację musiałem zlikwidować kocioł. Natomiast piecouchnia znajduje sie w piwnicy dlatego sklaniam sie ku takiej przeróbce żeby zaoszczędzic teraz paląc normalnie czyli rozpalam i zasypuje spalilem 1,5 t za 2 miesiące. i od kilku dni pale od góry 17 kg palilo sie 24 h :) jednak wolalbym dolniaka ze wzgledu na dorzucanie do pieca a nie ponowne rozpalanie.
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Jeżeli piecokuchnia jest w piwnicy,nie widzę przeciwwskazań próbuj,chociaż bez ruchomego rusztu będzie ciężko beztrosko palić 24/7. Życzę powodzenia,pozdrawiam.
drewniak Opublikowano 10 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 10 Grudnia 2016 17 kg paliło się 24h ? ,chciałbym tak mieć a ty chcesz przerabiać.
Mario86 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Chcę przerobić ponieważ jak bedzie -15 i bedzie piec wygasac czyli bedzie mial ok 35 stopni w domu bedzie zimno a jeśli bedzie DS to dorzucam i po sprawie.
Clenburnx Opublikowano 26 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Na zopopilanie rusztu jest sposób podawać pg równolegle do żaru,np.podwać pg w ruszt pionowy lub tak jak miałDikij Petjia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.