tomekb Opublikowano 2 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witam , czy spotkaliście się z taką metodą wygrzewania podłogówki zalecaną przez jednego z producentów parkietu ? :angry:
Hogan Opublikowano 2 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Lol, z czego on robi ten parkiet? Z surowego drewna prosto z lasu i użytkownik ma suszyć zamiast niego? A na dole drobnym druczkiem, że jak tak nie zrobisz, to nie ma gwarancji? Chyba zmień dostawcę...
Przemyslaw85 Opublikowano 2 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2016 A gdzie kolejny pomiar wilgotności? Metoda niezła i nie wpuszczaj parkieciarza do czasu jak wilgotność nie spadnie poniżej 2%. Tak swoją drogą... podłogówka pod parkietem to zły pomysł. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
papasmurfek Opublikowano 2 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Miałbym spore obawy przed podaniem 50st. na podłogę. Przy prawidłowo wykonanym OP 40 st to już dużo.
Hogan Opublikowano 2 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2016 No tak, a jak ktoś ma tylko grzejniki albo kominek? Ma rozgrzewać do 20 stopni na grzejniku? Bo chyba nie w pomieszczeniu (dalsze 50 stopni). A na koniec "wygrzewania" to raczej ponowne położenie klepek, a nie pomiar wilgotności. Do mnie parkiet przyjechał suchy, ale tak naprawdę wysuszony, nie "komorowo" i o żadnych bzdetach tego typu nie było mowy, tylko żeby go nie przechowywać w zimnie i chłodzie i rozpakować kilka dni przed układaniem.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ale najlepsze w tym wszystkim jest to , że nikt nie pyta o nic wykonawcy wylewki, który ma tu dużo do powiedzenia. Co do temp wody do OP to u siebie miałem raz 63C i wszystko wytrzymało, choć trzeszczało jak lód na rzece podczas pękania kry. Nikomu nie polecam takich zabaw.
papasmurfek Opublikowano 2 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dlatego ja myślę u siebie nad termicznym wyłącznikiem pompy gdyby sterowanie zawiodło.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Taki wyłącznik pompy to obowiązkowy element instalacji
papasmurfek Opublikowano 2 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dzięki temu forum już to wiem ;).
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Trochę o drewnie na podłogę ogrzewaną - post #6 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20186-ile-procent-ciep%C5%82a-zatrzymuje-drewniana-pod%C5%82oga-przy-pod%C5%82og%C3%B3wce/?do=findComment&comment=225594
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.