Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Dwu Obiegowa Nie Działa Jak Powinna

specjalford

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Digitrax
Opublikowano

Po grzyba zawór różnicowy do grawitacji jak za nim jest zawór zwrotny na sprężynie, który grawitacje skutecznie zablokuje :D

Opublikowano

Wywal ten odpowietrznik z kotła i wstaw tam zawór bezpieczeństwa o ciśnieniu otwarcia zalecanym przez producenta kotła (podejrzewam 1.5 bar). Odpowietrznik masz po stronie ssawnej obu pomp i może zaciągać powietrze do układu.

Opublikowano

Instalacja działa jak wszystko przestanie wariować o ten problem mi chodziło, a to że dałem taki piec do takich odbiorników to było moje założenie które działa ,ponieważ na taką chale 100m jedna nagrzewnica 40kw spokojnie wystarcza ale musiała by nie żle działać na wentylatorze, i umiejscowiona w jednym punkcie , a tak to mam w dwóch miejscach które lepiej i ciszej rozprowadzają ciepło, po prostu działają na niskich obrotach , natomiast nie zawsze muszą działać bo obiekt jest odłączany, może i trochę przesadziłem z mocą tych nagrzewnic mogły by być dwie 20kw, ale wziąłem przykład z wcześniejszego ogrzewania, był to piec nadmuchowy który miał na wylocie temperaturę nawet 120 c stopni, ale sauny mi nie potrzeba, jeśli chodzi o piec w stosunku do odbiorników to powiem to tak nie każde to samo auto ma 2,5-litrowy silnik z 1,6 tez jedzie.DO takich odbiorników pewnie przydał by się z 80 kw, ale nie zamierzam wywrotką do niego kiprować, temperatura jaką chciałem osiągnąć jest wystarczająca, zawsze mogę go wymienić , jest to górno zasypowy z pionowym płaszczem i rusztem wodnym dałem za niego 2400pln w tej cenie nie mam chromowanych napisów więc i koszt wymiany nie wysoki.Co do montażu i podłączenia nagrzewnic to sam siebie muszę puknąć w czoło :blink: jako mechanik samochodowy mogłem wziąść przykład choć by z układu chłodzenia pojazdów gdzie mała chłodnica połączona z silnikiem ma przeciętnie przekroje średnio 5/4 cala, a nagrzewnica wielkości pudełka do butów połączenie minimum 16mm :mellow: tylko na moim terenie każdy miał inne zdanie i mało kto takie nagrzewnice montuje dlatego mnie to zgubiło.

Dlatego na przyszłość , jeżeli wlot i wylot takiego urządzenia ma średnice 3/4 cala to nie wolno pomniejszać zasilania do takich urządzeń , jeśli u mnie takie dwie nagrzewnice są to powinna być rura 5/4 cala z rozejściem na 1 cal do jednej nagrzewnicy i taki sam powrót aby można było wykorzystać pełną moc :)

Opublikowano

myślę, że piec pracuje i pracuje w trybie ciągłym, dopóki któryś obieg nie zostanie wyłączony,

jaką masz temperaturę na piecu?

jaka temperatura idzie na nagrzewnicę oraz jakie masz temperatury w obiekcie (najniższa, najwyższa biorąc pod uwagę temperaturę zewnętrzną)?

Opublikowano

Czytałem tak wyrywkowo twój temat to pex 20 na zasilanie to troszkę mało 1 cal będzie dobrze na zasilanie i na powrót, do nagrzewnicy najlepiej jak jest osobna pompa z zaworem zwrotnym za nią , tak jak mi tu koledzy doradzali, i połączenie musi być proste wyjście bezpośrednio z piecu i powrót też bez żadnych zaworów drogowych itp.

Jak jest regulator nagrzewnicy to po zadaniu temperatury sam ustawi wentylator lub wyłączy całkowicie, dzisiaj byłem oglądać u znajomego, przez znajomego taką instalacje na stacji diagnostycznej jak moja, i oczywiście że tam jest różnych elementów pomontowanych, bojler ,zawory listwy itp. a na hale naprawczą jest tak jak napisałem prosto z pieca przez pompę i powrót nic na drodze, Na dzisiejszy dzień instalacja działa normalnie bo problem w dużej mierze był z powietrzem więc w ramach furi zamontowałem na każdym grzejniku i nagrzewnicy normalny chromowany kranik i to przez niego wywaliło całe powietrze na każdym grzejniku bo przez te orginalne to mowy nie było chyba że przez tydzień , po tym zabiegu wszystko działa normalnie.

Co do temperatur jak pompa działa na nagrzewnice to jest taka sama temperatura na wejściu nagrzewnic jak na piecu. resztę temperatur w trakcie testu

Opublikowano

Jestem na etapie wymiany rur dolotu i wylotu na nagrzewnice bo pex 20 na powrocie i tańcząca dolotowa PP to nie porozumienie, pex 20 blokuje jednak powrót i jak na piecu mocniejsza temperatura to nagrzewnice grzeją ale trzeba podwyższyć obroty wiatraka aby nie zagotować płynu, więc dam calowe stalowe od pieca przez cały budynek 2 sztuki po około 14m licząc od pieca , póżniej trójniki i wyjścia na boki po 50cm 3/4 z przejściem zewnętrznym na pex 20 do nagrzewnic po 4m, wygląda to tak że rury wychodzą z ściany na środku i rozejścia na boki w jedną stronę 4m i w drugą ,to powinno wystarczyć ?

Opublikowano

PEX20 to przy 15C różnicy między zasilaniem a powrotem przeniesie ok 10kW- to trochę mało dla nagrzewnicy, ale można spróbować, tym bardziej, że są w miarę krótkie odcinki.

Rura calowa to przeniesie do 26 kW bez problemu.

Opublikowano

W coś trzeba wierzyć :) Doskonale wiesz z czym się wiąże niedowymiarowanie rur do mocy jaką muszą przenieść.Zwiększysz przepływ w rurach=większa prędkość czynnika grzewczego=głośna instalacja,"wypłukiwanie" rur i kształtek  a w niektórych przypadkach nawet to nie pomoże jak średnica rury jest drastycznie zaniżona czego konsekwencją oprócz w/w będzie niedogrzanie pomieszczeń

Opublikowano

Instalacja odpalona :) działa tak jak powinna, a mianowicie tak, teraz mogę dać temperaturę na piecu 75C na same nagrzewnice wentylatory działają na 3/4 obrotów i nic się nie dzieje dmuchają gorącym powietrzem, można dać więcej i da się opanować kocioł :) to tak przy testach , w normalnych warunkach mam 55C w porywach 58C na piecu i działają dwa obiegi z tym że nagrzewnice chodzą tak między 1/4 a 1/2 obrotów nominalnych :rolleyes: to w zupełności wystarcza , problem z odpowietrzeniem układu bo faktycznie jest rozległy z zakrętami itp.Rowiązałęm w ten sposób że wywalone zostały wszystkie odpowietrzniki automaty bo to nic nie daje, po popuszczaniu ich więcej powietrza szło niż miały spełniać swoje zadanie i zmontowałem chromowe kraniki, na grzejnikach też, a na nagrzewnice wstawiłem zaraz za piecem pionowe rury 1/2 około 1 m nad poziomem nagrzewnic na wlocie i powrocie też z kranikami w ten sposób po potężnym odpowietrzeniu nic nie słychać wszystko działa :)

Co do rur na nagrzewnice to mnie zmylili znawcy hydrauliki twierdząc że pompa pchnie itp. że teraz to się cienkie daje dlatego puściłem pexem 20 :angry: gdybym teraz robił od początku to 5/4 cala od pieca i powrót a 1 cal na rozejścia do samych nagrzewnic no ale tak też działa, pex i złączki pójdą na instalacje powietrzną tak że koszty przeróbek nie wzrosły tylko robota

Opublikowano

Nareszcie - koniec tej sagi z przeróbkami.

Cieszę się , że inst. działa dobrze

Akurat zdążyłeś na mrozy ( u mnie teraz -9C)

Pozdr.

PS

Teraz są cienkie fachowce a nie cienkie rury

Opublikowano

Powiem ci tak , dlaczego sam się za to zabrałem, kiedyś Śp. mój najstarszy brat robił te rzeczy zawodowo kadencje zakończył niestety w 90 roku to była era grawitacji na rurach wiadomo jakich i nie były tak skomplikowane jak terażniejsze instalacje , tak że jako małolat to sobie trochę napatrzyłem po za tym narzędzia mam chyba wszystkie oprócz zgrzewarki do PP, nie wspomne o tokarce frezarce i sprzęcie budowlanym :) i może nie to przeważyło o moim wykonaniu tylko nie podobały mi się propozycje projektowe znajomych fachowców, takie jak sposobu prowadzenia rur bo poniekąd przeszkadzają,, wyboru grzejników np. panelowe [ od mycia całego warsztatu DIMEREM bo jest gres wszędzie to żywotność zerowa ] rury PP, które zapewne by wisiały jak druty na słupie, miedż to za drogo dla mnie   :( , piec żeliwny pewnie po zagotowaniu było by nie ciekawie :mellow: i cała taka gama podchodów :wacko: szale przezwyciężyła cena z materiału jaką mi wyceniono u powiedzmy dobrego fahmana który faktycznie miał to robić bo ja czasu na to nie miałem a jego projekt zgadzał się z moimi oczekiwaniami, cena padła 13000 pln w tym miałem mieć kocioł SAS 24kw jedna nagrzewnica Vulcano v45 , 80 żeberek no i reszta zawory rury itp. pewnie z jedna pompką co zapewne trzeba by poprawiać i koszty większe, i tu mi się trochę ta cena nie widziała, więc sprawdziłem wyrywkowo np nagrzewnica 1500pl piec 3000pln :blink: na necie ta sama 999pln a piec mam większy i z przesyłką 2400pln :mellow: tak że całość mnie wyniosła 10000pln w tym mam trzy nagrzewnice , i kilka innych drogich rzeczy które nie były liczone podczas wyceny i to był koszt materiału te 13000 bez roboty, więc nie wiem jak funkcjonują te sklepy jak to mówią naziemne od internetowych chociaż to jest to samo :rolleyes:

Opublikowano

A ta mała nagrzewnica 20 KW to też dwurzędowa jak V45? Jaki producent?

Interesuje mnie ta kwestia:

cyt. "...teraz mogę dać temperaturę na piecu 75C na same nagrzewnice wentylatory działają na 3/4 obrotów i nic się nie dzieje dmuchają gorącym powietrzem,

...działają dwa obiegi z tym że nagrzewnice chodzą tak między 1/4 a 1/2 obrotów nominalnych..." - a dokładniej?

Co rozumiesz przez nominalne i jak określasz dokładność ułamkową obrotów?

Opublikowano

post-70614-0-57014400-1481581899_thumb.png

Tak podaje producent obroty z regulatorem ARW 2,5 Ja mam ARW 3,0 powiedzmy że te obroty na moim są troszkę mniejsze możesz sobie porównać a obroty nominalne to chodziło mi o moje ustawienie do temperatury na piecu 50C do 58C :) teraz masz już jasność z dokładnością +/-, mogę oczywiście z powodzeniem dać na piecu 90C nawet ale trzeba zwiększyć obroty podejrzewam na maxa i nic się nie będzie działo, na wcześniejszych rurach to nie było możliwe bo zagotował bym piec a z nagrzewnic na wyższych obrotach było zimno po prostu był za mały obieg płynu

Mała nagrzewnica to nie wiem czy tutaj moge ale http://allegro.pl/nagrzewnica-wodna-flowair-leo-fb20v-kons-regul-2w1-i6492702356.html?snapshot=MjAxNi0xMS0wOFQxOToyOToyNVo7YnV5ZXI7ZTllMzcyYWNiMDQwZjQ4NWE2ODYxYjZlNWY1NmYzZmFmYTdiOGFlNGY0ZjA4NzJjYzMxMTkzZWIxZjEyMzQ1Yg==

kupowałem u nich dwie vulcano i ten zestaw , bardzo fajna daje jak nie wiem co , takie dwie to w zupełności by mi wystarczyły na hale, a zwłaszcza jak będzie ocieplona

:)

Pytanie podstawowe jedna z pompek made in małe rączki IBO włączona na zimnym płynie jest cieplutka :mellow: a teraz słyszę jakiś pisk głuchy :o czy to już po niej :blink: bo cosik to za krótko się napracowała?

Omnigena mam w domu już czwarty rok działa na okrągło przez cały rok bo CWU jest i nic się z nią nie dzieje i tyle samo kosztuje ,

i teraz nie wiem co kupić jak ta IBO padnie w podobnych pieniądzach, czy może Omnigena jakoś teraz spadła :mellow: bo nie potrzebuje ful wypasu

Opublikowano

Keller to marka  importowanych przez grupę SBS produktów a skąd importują to chyba oczywiste,

żeby nie było, że się czepiam, poniżej deklaracja zgodności  ze skośnookim adresem producenta ;)

post-18578-0-01520700-1481588377_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.