Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oba są dobre i sprawdzone.Wszystko tylko nie 4D(szerokim łukiem ;) )

A czemu 4d omijać? Mam na grzejniki według zaleceń tekli i działa ok

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Działa tzn masz odpowiednią temp na grzejnikach i powrót pow 45 st bez wspomagania pompą CWU? Jeżeli tak to jesteś w gronie nielicznych zadowolonych użytkowników zaworu 4d

Opublikowano

Powrót praktycznie zawsze mam powyżej 45" grzejniki mam tylko na pietrze gdzie są sypialnie wiec aktualnie nie chodzą cały czas, odpalam głównie po to aby nagrzał się podłoga w łazience (zabezpieczenie rtl)

Opublikowano

Podlogowke mam na parterze 60m2 6 pętli i jakoś daje rade, na podłogę puszczane jest max 40" w zależności od temp wew i zew

Opublikowano

40 na podłogę to się daje jak jest -30 na zewnątrz. Pochwal się wszystkimi temperaturami. Kotła i jego powrotu. Grzejników i powrotu z grzejników.

Opublikowano

Zgadza sie 40 idzie jak jest -20 według pogodowki i jest to max tak jak napisalem, tak to idzie około 28-30. Temp kotła od 50 do 65 w zależności ile obiegów działa, praca w trybie automatycznym. Grzeje dopiero pierwszy sezon dom na półtora pustaka ze styro 8 w środku jeszcze nieocieplonu, dlatego narazie wszystko wygrzewam. Powrót około 45" ja działa tylko podłogowka, jak dojdą grzejniki to około 50. Co do zaworu 4d pytałem się z ciekawości nie jestem znawcą, instalacje mam zrobiona według schematu tekli i na razie działa ok. Spalanie od 15 do 25kg około 120m2, pellet barlinek ale cos mi z nim nie pasuje

Opublikowano

A mozesz podesłać tak z ciekawości ten schemat. Mam jeszcze pytanie dotyczące sterowania tymi obiegami rozumiem że podlogowka najlepiej z pogodowym a grzejniki z termostatami jak dobrze to rozumiem. Czy czujnik pokojowy też potrzebny?

Opublikowano

A jak ciepłe masz grzejniki?taka sama jak temeratura podlogowki? Czy źle to rozumiem

Opublikowano

Temp jest różna bo mam dwa niezależne obwody i dwa mieszacze. Zaraz podesle schemat

Schemat

3ddd603fac63521fec15f5f5ff97ef58.jpg

A tak wygląda moja kotłownia

7571fd1fe8ecb670a9d5a56a2d68ed54.jpg

9b2d3ff6ad69279e628e0e79c6c53ecf.jpg

c1ad7cbc77d154cd9ae60a2b25b864e0.jpg

Na dole pompa cwu, bojler za ścianą, rozdzielacze na każdym piętrze. Na grzejniki udzie od 40 do 65. Wszędzie pokojowka.

Opublikowano

Tak to jest instalacja zaraz po zmontowaniu, elektryka jest przygotowana pod agregat i ups stoi w gotowości.

Opublikowano

Czyli co to UPS sorki że pytam ale nie każdy jest inżynierem

Opublikowano

A to masz układ zamkniety

Opublikowano

A to masz układ zamknięty

Opublikowano

Czyli co to UPS sorki że pytam ale nie każdy jest inżynierem

Zasilacz awaryjny.

Zgadza się układ zamknięty zabezpieczony zaworem bezpieczeństwa 1,5 bara i zaworem dbv

Opublikowano

Czyli pompa cwu pełni u ciebie rolę pompy cwu i pompy kotlowej?

Opublikowano

Czyli agregat prądotwórczy czy akumulator

Opublikowano

Sambor odnośnie schematu ze sprzeglem czy pompa na cwu może robic odrazu za kotlowa? I czy podlogowka musi być z nią spięta? Byłbym wdzięczny za odp

Opublikowano

Czyli agregat prądotwórczy czy akumulator

Całą instalacje domu mam przygotowaną ze mogę przełączyć na agregat, a sam piec jest zabezpieczony ups-em, aby nie było przerw w pracy.

Opublikowano

Czyli

Opublikowano

Ciepłą wodę masz cal y czas i ile stopni

Opublikowano

Tzn że piec cały czas jest zabezpieczony upsem, a gdyby przerwa braku prądu okazała się dłuższa odpalany jest agregat w rozdzielni przelaczam na agregat i w całym domu mam prąd.

Opublikowano

Ciepłą wodę masz cal y czas i ile stopni

Wodę mam od 6 do 22 temp 52"

Opublikowano

Aha to nawet spoko ci to działa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.