energotop Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #676 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Estetyka... znam ja kotły ładne, które się nadają na wystawę a nie do kotłowni. Tak, że nie wygląd za wnętrze się liczy (hmm... matka mi tak gadała jak za babami latałem, teraz wiem o co jej chodziło :P Coraz więcej tych ładnych. Oczywiście kotłów. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 9 Stycznia 2017 #677 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Albo sam napęd ? Sam napęd to Ci jutro podam, jak nie zapomnę. Z tymi określmy to "innymi" ważną sprawą jest pozycja montażu, nie mogą być wkładane jak pasuje, np. ms z Batorego musi być silnikiem do góry. To, co widzisz na filmie musi mieć płasko w poziomie położony silnik, przy palnikach żeliwnych masz najczęściej wiercone i nagwintowane otwory pod klasyczne wersje, ten z filmiku byłby wówczas pod kątem lekkim skosem w górę. Do niego musiałbyś nawiercić w żeliwie i nagwintować otwory aby był w takiej pozycji jak na filmiku. To ważne ze względu na trwałość i właściwe smarowanie. Wracając do eco-burna to jest mój podstawowy palnik w domu, teraz do testów sv-200 wymontowany. Ja zapinam na niego głowicę 38 na duże mrozy i na groszko-miale idzie jak trzeba. Żałuję tylko,że producent nie zdecydował się na drobną zmianę ślimaka, zleciłem do siebie deczko inne wykonanie i moim zdaniem tak byłoby lepiej. Nie chcieli jednak tego wdrożyć. Teraz wyszedł iron, więc temat ostatecznie pogrzebany.
bernard Opublikowano 9 Stycznia 2017 #678 Opublikowano 9 Stycznia 2017 są takie piykne wehikuły nazwa zaczyna się na D a i drabinka do wsadu paliwa plus kary-taczki na popiół oferują :) mam kol z takim wehikułem wysoki wręcz aż strach przed nim stać- bestja jak dla mnie 170 cm wzr
simi79 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #679 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ile taki zestaw ? Albo sam napęd ? W Skampie, przy którym byłem napęd też bardzo cichy (ale nie chciałeś przez fona gadać..). Ogólnie 25kW fajny, dziwna tylko ta podstawa z popielnikiem i blacha na placki :rolleyes: Konfig ster/wiatrak do bani. Przy okazji: IE są już u ostatnich testerów. Jeden wraca do makoga, drugi idzie na żeliwniaka z fają, i tam sobie poleży dłużej. Przykro mi że nie wszyscy się załapali. Szkoda że się nie załapałem na testy. Praca w Fuzzy logic w moim ecomaxie już mnie strasznie irytuje. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #680 Opublikowano 9 Stycznia 2017 wersja eco-burn może spalać miał, ale jest 2stopniowa dystrybucja. Miał spalac może, bo ma przeciwzwój i wypiętrza. Jak w 2018 uchwalą, że normalny śmiertelnik nie będzie mógł kupić miału - i wtedy kicha z palnikami do miału - urwie się palenie miałem - mówię to też do siebie :(
Gość vmilo Opublikowano 9 Stycznia 2017 #681 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Szkoda że się nie załapałem na testy. Praca w Fuzzy logic w moim ecomaxie już mnie strasznie irytuje. Może później wznowimy. Na razie nie będę miał luźnego.
Gość vmilo Opublikowano 9 Stycznia 2017 #682 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jarek, a masz jakieś foto zawirowywaczy ? Do tej dwudziestkipiątki dorobiliśmy coś na wzór tych z OE, ale kompletnie nic nie dały. Ciekawe jak PC-ciarze, pierdzą z zimna ? Szkoda, że idzie ocieplenie, tak jeszcze z miesiąc powinno trzymać po -20 B)
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #683 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak w lutym 2012 - 3 tygodnie po -15 :D
Pieklorz Opublikowano 9 Stycznia 2017 #684 Opublikowano 9 Stycznia 2017 milo a kuknij sobie na ten wątek, gdzie testy opisuję ten palnik sv-200 na mój dom jest ciutke szczupławy - na styk. Dorobiłem zatem na szybko zawirki, fotki są wstawione, ten jeden to już kompletnie na kolanie w 4minuty ukleciłem z odpadku izolacyjnej na płaski kanał to tak na szybko blacha na 32-33cm i dla 25kW na 25cm długa, nacięcia co ok 5,5cm na 5cm długości i podgiąć pod wymiar, aby wlazły w kanał. Do grilla to z kolei na przekładkę na pręcie blaszka góra-odstęp- blaszka dół-odstęp itd.
Gość vmilo Opublikowano 9 Stycznia 2017 #685 Opublikowano 9 Stycznia 2017 OK. Tylko w tym nie dało się dorobić takich na pełną wysokość, bo drzwiczki są osadzone ciut poniżej górnej krawędzi kanałów. W każdym razie kompletnie nic..liczyliśmy na niewielki spadek spalin.
energotop Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #686 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak w lutym 2012 - 3 tygodnie po -15 :DBodzio dymi ? ;) Nagrane podczas pracy.https://youtu.be/Dnmbdp9h2jA węgiel trochę wilgotny bo leży tylko z tydzień w kotłowni w workach jutowych, a było by lepiej. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #687 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zaraz nagram mojego po 4 dniach od czyszczenia w czasie pracy dla porównania :D
energotop Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #688 Opublikowano 9 Stycznia 2017 U Ciebie będzie jaśniej od pyłu z miału ;p Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #689 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie mogłem się powstrzymać. DRZWICZKOWIEC https://www.olx.pl/oferta/kociol-z-podajnikiem-paliwa-25-kw-do-220-m2-piec-kotly-pleszew-CID628-IDjDk6N.html Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Bodzio żyjesz? Czy mąki w domu nie ma?
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #690 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Coś mi nie obróciło, ale widać - zaraz jeszcze raz nagram. Coś nie widać dymu u mnie - dlaczego :D https://www.youtube.com/watch?v=KhsX3AWr8Og&t=14s
energotop Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #691 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ale żeś to spłaszczył ;). No fajnie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #692 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Youtube nie obrócił - zaraz zrobiłem nowy i już wysyłam
bodziasty Opublikowano 9 Stycznia 2017 #693 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Tu już lepiej - podziwojta te dymy z burka :) Tylko coś piszczy - zbyt szorstkie łapy mam https://www.youtube.com/watch?v=zdDVkVhxEfg
energotop Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #694 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Bodzio czegos nie rozumiem. Jak tak ładnie to wyglada to nad czym się zastanawiasz? Bierz drugiego Burnera. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
bodziasty Opublikowano 10 Stycznia 2017 #695 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ładnie to wygląda - jeszcze tak dwa dni i trzeba czyścić. Poza tym jeszcze tak dwa tygodnie i znowu trzeba będzie wygasić i otwory nadmuchowe przetykać bo będą zatkane lub zarośnięte. Wy macie modyfikowane palniki - ja nie no i dałem filmik że można bez modyfikacji też jako tako spalać. A ty nie piernicz - bo masz lepiej - bielej w kotle :( Ja nie narzekam że mi się źle pali, no ale jak mi (odpukać) pierdyknie po 5 latach podajnik to grubo będę się zastanawiał czy brać taki sam, bo co to za sprzęt co ja mam walić po 1500 co 5 lat. Kumpel ma Sas-a już 10 lat i na oryginalnym ślimaku chodzi, a tu - śpisz na szpilkach czy ci czasami dziura nie wypadnie w podajniku albo ślimak nie pęknie.
maniek76 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #696 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czy jest tu ktoś, kto ma ten sterownik co w temacie i kocioł z rusztem wodnym? Interesuje mnie czy sterownik pomimo takiego rusztu, osadza sadzę w kotle.
maniek76 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #698 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Tak pytam, bo czemu miałby nie kopcić :P Jest powszechna opinia że ruszt wodny jest przede wszystkim powodem powstawania sadzy a ja wiem z doświadczenia że nie jest to do końca prawdą. Jak dobry ster i odpowiednie jego nastawy to nawet ruszt wodny nie jest w stanie zaszkodzić aby tej sadzy nie było.
Gość vmilo Opublikowano 10 Stycznia 2017 #699 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dokładnie. Niby schładza spaliny, ale sporo zależy od odległości od palnika. Nie ma co demonizować.
marcus312 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #700 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opał jakim sie pali tez ma znaczenie moze rusztu wodnego nie byc a sadza bedzie .Własciwie to co by nie było to i tak osady bedą czy to sadza albo pyły do wymiennika zawsze cos sie przyczepi ;) :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.