Gość vmilo Opublikowano 18 Lipca 2017 #1551 Opublikowano 18 Lipca 2017 Węgiel źle wymieszany. Już w zimie mnie wnerwiał, bo na palniku zmieniało się jak w kalejdoskopie :angry:
karoka65 Opublikowano 25 Lipca 2017 #1552 Opublikowano 25 Lipca 2017 To ja się przyznam bez bicia: wczoraj - od niepamiętnych czasów - wygasł mi kocioł nad ranem :P To ja Ci sie przyznam też bez bicia że miałem to samo ale przedwczoraj, również od niepamiętnych czasów tyle że u mnie burze szalały i prund migał co trochę a akumulator z UPSa jeszcze w traktorku :)
Gość vmilo Opublikowano 26 Lipca 2017 #1553 Opublikowano 26 Lipca 2017 Wymieniłem paliwo w kotle, Jaret+ spalę w zimie. Słabo to pomieszali - czasem przyjdzie garść "słomy" i po ptokach. W zimie z tym problemu nie ma (czasem podajnik więcej musi popracować), ale teraz mnie to *** z lekka.
karoka65 Opublikowano 26 Lipca 2017 #1554 Opublikowano 26 Lipca 2017 Jak mi kocioł gaśnie od "niepamiętnych czasów" to nie ***** mnie z lekka ale z mocna :)
Staszek007 Opublikowano 28 Lipca 2017 #1555 Opublikowano 28 Lipca 2017 Witam kolegów skierowano mnie do was jako fachowców z dziedziny sterownika do kotła z podajnikiem kilka kolegów z tematu co i cwu doradziło jak uruchomić kotłownie a teraz jest sprawa sterownika chodzi mi o sterownik zautomatyzowany i w rozsądnych pieniądzach czytając wasze wypowiedzi wydaje mi się że jesteście w tym temacie dobrze zorientowani proszę o podpowiedz
Gość vmilo Opublikowano 28 Lipca 2017 #1556 Opublikowano 28 Lipca 2017 Hej. Jest sterów sporo do wyboru. IE42 potrafi sterować procesem spalania w szerokim zakresie mocy, obsługuje: zawór wielodrogowy, pompy (CO, CWU, podłogową, cyrkulacyjną), czujnik zamknięcia zasobnika, czujnik ruchu, czujnik zewnętrzny, ochronę powrotu...może coś pominąłem, to mnie koledzy poprawią. Ster wymaga od użytkownika podstawowej wiedzy na temat spalania, czyli dobrze byłoby wiedzieć jak ma się poprawnie spalać. Paliw jest na rynku sporo, a każde wymaga odpowiednich korekt. W pełni automatyczny jest sterownik eCoal, ale nie jest pozbawiony wad, i jest praktycznie niedostępny w detalu. Są jeszcze inne, które rzekomo same radzą sobie z każdym paliwem, ale dla mnie to strefa bajek.
Staszek007 Opublikowano 28 Lipca 2017 #1557 Opublikowano 28 Lipca 2017 kolego vmilo dzieki że sie wypowiedziałeś ale mój błąd jest taki że tez nie powiedziałem co oczekuję od sterownika i jaką mam instalację . - kocioł 20 kw -palnik ekoenergia -boiler 120 L -zawór 3D z siłownikiem w tym roku do kotła dołożyłem wedle wskazań kolegów z tego forum pompę kotłową aby ochronić kocioł przed korozją, podstawową wiedzę mam choć nie uważam że jestem w tym czępionem , orginalny sterownik był z firmy tech ?? PID był wstępnie ustawiony przez serwis , miałem tylko możliwośc ingerencji w niektóre parametry ,niestety sterownik został uszkodzony mechanicznie z mojej winy producent stwierdził że koszt naprawy jest jak dla mnie za duży a wydać na sterownik 1000 zł to do mnie spore obciążenie . Chciał bym kupić dobry sterownik który właśnie ogarnie moją istniejącą instalację .
Gość vmilo Opublikowano 29 Lipca 2017 #1558 Opublikowano 29 Lipca 2017 Niewygórowane wymagania. Zapinasz, konfigurujesz, grzejesz.
Klaudiusz3 Opublikowano 29 Lipca 2017 #1559 Opublikowano 29 Lipca 2017 Vmilo możesz mi powiedzieć jaki jest koszt tego sterownika
Klaudiusz3 Opublikowano 29 Lipca 2017 #1560 Opublikowano 29 Lipca 2017 Korde chciałem poprawić i wcięło kilka elementów zadzwonię do ciebie
Gość vmilo Opublikowano 29 Lipca 2017 #1561 Opublikowano 29 Lipca 2017 Podany numer jest do producenta. Odpowie na wszystkie pytania też :) Koszt zależny jest od konfiguracji, czym niższa tym tym niższy. Znalazłem... takie ceny podał mi producent bodaj na początku roku: Sterownik w podstawowej wersji (dmuchawa,podajnik,co,cwu) - 350plnSterownik w bogatszej wersji (podajnik,dmuchawa,CO,CW,cyrkulacja,podłoga,zawór) - 500złPanel pokojowy do 150złModuł Ethernet na razie orientacyjnie ok 150-200zł Czujniki:spalin- 70złzewnętrzny na przewodzie 10m - 50złczujnik klapy - 40-50złCzujnik tłoka/zerwania zawleczki 45-50zł
Staszek007 Opublikowano 30 Lipca 2017 #1563 Opublikowano 30 Lipca 2017 Dziękuję, też przy okazji dowiedziałem się jaki cennik, ma któryś z kolegów może jakieś zdjęcia chciał bym zobaczyć jak ster wygląda i jak pracuje w internecie jest tylko widoczne foto z IE-40 to inna wersja chyba że różnią się tylko programowo a wygląd ten sam . Jeśli ma ktoś taki ster na kotle to może wklei tu na forum jakiś filmik instruktażowy na pewno zaoszczędzi wielu pytaniom a i za chęci do zakupu .
Gość vmilo Opublikowano 30 Lipca 2017 #1564 Opublikowano 30 Lipca 2017 Obudowa jest identyczna jak v40, bebechy nowe. Schemat podglądu wybiera się wg tego co jest w instalacji, tak to wygląda u energotopa: Filmik z pracy palnika, czy poruszanie się po menu ? U mnie ster do zasobnika przymocowany:
czp01 Opublikowano 30 Lipca 2017 #1565 Opublikowano 30 Lipca 2017 U mnie po wyjęciu z pudełka sterownik prezentował się tak jak poniżej. http://forum.czp.pl/viewtopic.php?f=23&t=11907 No dojdzie jeszcze moduł internetowy to też całość w komplecie sfotografuje :)
Staszek007 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1566 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kolego czp01 przeczytałem te kilka wpisów na tym forum z linka są tam te tabelki które przedstawiają ustawienia nasuneło mi sie pytanie czy ten sterownik ma opcję PID bo mój stary sterownik miał tą opcję i pracował płynnie dobierająć sobie parametry do zapotrzebowania ciepła na dom . Mógł byś mi to jakoś opisać .
bernard Opublikowano 31 Lipca 2017 #1567 Opublikowano 31 Lipca 2017 ma -pida czyli automat i sterowanie dwustanowe czyli tzw załącz wyłącz i to *** -pod warunkiem jak se ustawisz poszczególne parametry pod dany węgiel
energotop Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor #1568 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ma PID ale nie w takim "standardowym" znaczeniu. Ustalamy trochę inne parametry niż kaloryczność węgla, potencjał podajnika. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor #1569 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ustalamy potencjał dmuchawy dla min i max, moc dmuchawy dla mocy nominalnej oraz przerwę podawania paliwa. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Staszek007 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1570 Opublikowano 31 Lipca 2017 Mój Tech miał pid i jakoś mi to palenie cierzko szło w trybie automat , a na paleniu dwu stanowym szybciej opanowałem i palił mniej niż z pidem jak dojdzie do tego że ten sterownik będzie już u mnie na kotle to zaczną się zabawy a z waszą pomocą coś się wymyśli
Gość vmilo Opublikowano 31 Lipca 2017 #1571 Opublikowano 31 Lipca 2017 Pid wg jakichś wyimaginowanych danych.. tak, znamy to. IE potrafi płynnie sterować mocą, ale trzeba mu trochę pomóc, czyli dostroić ilości paliwa pod dany kocioł, i ustawić optymalne volty dla dmuchawy. Przykład u mnie: jaret plus - nastawy zakresu napięcia 22-100 retopal - 16-92 Na zasadzie, jak sobie pościelisz, tak będziesz spał. Obiecanki, że jakiś tam ster sam rozpozna paliwo i optymalnie dobierze parametry, przekieruj do strefy Yeti :]
Staszek007 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1572 Opublikowano 31 Lipca 2017 vmilo ja nie chcę nic przekierowywać i w cuda za bardzo nie wierzę dobrze wiem że sterownikowi trzeba wskazać tą dobrą drogę do spalania bo tak jak wyżej mówiłem mam uszkodzony ster dobrej firmy bardzo duzo opcji naciśniete tak że taki kowalski jak ja nie za bardzo rozumiał co jak ustawić i pracowałem 2 sezony na stałych parametrach start/stop i spalało sie dobrze. Teraz szukam i czytam rózne opinie nie chcę kupować super stera z plazmą 50 cali chcę ustawić i niech sobie żyje tak jak nejlepiej potrafi a i przy okazji mało pali i nie wali 300 stopni do komina. Najgorszą żeczą która mnie spodkała po zakupie kotła to to że producent kiepsko dbał o klijenta i jego konfort ,zero wsparcia osób trzecich a z tego co widze i czytam to wydaje mi sie że wsparcie i pomoc z tym waszym sterownikiem mam zapewnioną
Klaudiusz3 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1573 Opublikowano 31 Lipca 2017 Staszek007 mogę cię zapewnić że na tym forum i nie tylko w tym tu poruszonym temacie są ludzie którzy pomogą i doradzą ja obecnie mam inny ster i też początki były nie ciekawa ale pomogli mi koledzy z forum oraz producent . Ale są też tacy co potrafią podnieść ciśnienie i krytykować twój wkład w kotłownie a sami mają jak mają wiec uważaj na takich , Osobiście też obserwuję ten temat i chętnie dowiem się co i jak z tym sterownikiem bo coraz więcej klientów szuka kompromisów cenowych , a z tych cen co się tu pojawiły można wnioskować że są konkurencyjne a też dobrze jest jak instalator zna sterownik który montuje na kotle wiec czytam co i jak bo może kiedyś przyjdzie mi się uporać własnie z tym sterownikiem . Pozdrawiam
Gość vmilo Opublikowano 31 Lipca 2017 #1574 Opublikowano 31 Lipca 2017 Z tym Yeti to taki żarcik, nie denerwuj się :rolleyes: Chcę po prostu, aby każdy był świadomy, że ten ster nie działa na zasadzie "podłącz i nie ruszaj". Najświeższym użytkownikiem jest Andrzej andy64. Trochę podglądam jak pracuje jego ster, ale nie wiem czy zadowolony, czy klnie jak szewc... małomówny jest :P Przez net idzie nastawiać ster, tzn. można komuś udostępnić, gdy będzie potrzebna pomoc. No i instrukcję trzeba dobrą napisać jak skończymy ze zmianami, na razie jest w v22, a ster ma już v34.
Rober528 Opublikowano 31 Lipca 2017 #1575 Opublikowano 31 Lipca 2017 Obserwuje ten wątek już jakiś czas i jestem ciekaw jaka jest różnica w ilości spalanego opału w automacie i dwustanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.