Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temperatura gruntu wzrasta, więc zimna woda zasilająca instalację jest wyczuwalnie mniej zimna niż np. miesiąc temu. A w sierpniu to dopiero będą oszczędności na CWU ;)

Opublikowano

Jak masz kotłownie np. Z oknem to w słoneczny gorący dzień jest tam poprostucieplej i straty postojowe są niższe. A w lipcu są dni ze masz 35stopni ale np wczoraj u mniebylo około 20, różnica spora. Więcej, powietrze wiewane do pieca wentylatorem tez jestciplejsze wiec mniej wychładza piec aczkolwiek ma mniej tlenu do spalania.

Opublikowano

"Temperatury na zewnątrz spadają więc spalanie CWU rośnie"

:D

Opublikowano

Oj Waco, Waco... zaś Ci się udało kogoś wkręcić :) No mistrz ! :P

Opublikowano

Nie ma to jak grzać wodą

Ja tak grzeję od samego początku, bo na powietrzu grzejniki jakby nieco gorzej mi grzeją (sprawdzałem). Może dlatego, że mam inny sterownik na piecu  :) Jednak gdyby sterownik padł i musiałbym wymieniać to ten z tematu byłby pierwszym w kolejce do sprawdzenia. O ile będzie miał w końcu ten internet, żeby się dało strony oglądać.

Opublikowano

Internet cały czas jest ;). Przez przeglądarkę na kompie idzie aż miło, w smarku trochę się rozjeżdżają parametry ustawień, ale ustawić da rady (opcjonalnie ma być apka). Brakuje jeszcze wykresów i pełnych statystyk(póki co jest za ostatnią godzinę i dobę), ale pracę trwają. Ostatnio dodano krzywą pogodową dla kotła CO i dla zaworu nD.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

witam

przyszedł do mnie verbomat teraz trzeba go podłączyć

pierwsze wrażenie to jestem zaskoczony wymiarami spodziewałem się większych

jest ciepło więc nie będzie można sprawdzić wszystkich możliwości

ale zobaczymy jak sobie będzie radził z cwu

no i czekam na internet

Opublikowano

Jak będzie potrzebna pomoc, to pisz śmiało.

Będziesz miał teraz utrudnione zadanie z dopasowaniem dmuchawy... napisz jaką masz, to może uda się podać Ci nastawy dla niej.

Opublikowano

witam

wiedziałem że będę mógł liczyć na twoją pomoc czytam twoje posty od czasów słusznie minionych

w 2014 pod ich wpływem (i nie tylko)kupiłem sterownik który teraz chcę zamienić

dmuchawę mam WPA 01 ale zanim wymienię sterownik czekam na pompę cwu

spaliła mi się chwilowo mam obieg grawitacyjny

Opublikowano

Przysłonę masz jakąś przy tym "maluszku"?

Opublikowano

60W. Akurat takiej nie miałem :unsure:

Obecnie mam WPA 07, i dla niej 22-100. energotop ma WPA 06, ale obecnie pali miałem i ma zupełnie inne nastawy niż dla groszku.

Będziesz musiał celować między 15-70 wg. mnie.

Na razie się nie przyzwyczajaj do menu, bo niedługo będzie znacznie przebudowane (uznaliśmy, że uprościmy) :)

Będziesz miał jak zmieniać soft ?

Opublikowano

a jaka będzie procedura wgrywania nowego softu

na razie nie mam modułu internetowego ale czekam na niego

jak również na panel pokojowy

sterownik mam w opcji full

Opublikowano

Moduł internetowy będzie pod koniec miesiąca (na pewno takie info masz).

Procedura aktualizacji jest bardzo prosta - trzeba mieć jakiś komputerek z USB, kabel USB->microUSB, i niewielki programik. Wybierzesz plik z aktualizacją, klikniesz 3 razy i po bólu :)

Gdy dostanę soft, to podeślę Ci wraz z potrzebnym programikiem, i obrazkową instrukcją.

Opublikowano

przysłonę mam w ogóle to piec idzie na bardzo niskich parametrach średnia moc kotła za ostatni rok to 1,4KW

a z wgraniem softu nie powinienem mieć problemów wszystko co potrzebne mam

Opublikowano

Prześlę Ci jutro program i instrukcję na priva, się zapoznasz. A aktualizacja poleci, gdy będzie gotowa.

Opublikowano

przysłonę mam wogule to piec idzie na bardzo niskich parametrach średnia moc kotła za ostatni rok to 1,4KW

a z wgraniem softu nie powinienem mieć problemów wszystko co potrzebne mam

1.4kw? To żelazkiem byś nagrzał a nie kotłem

Opublikowano

nie da się ukryć że dobre żelazko by wystarczyło jak ktoś coś takiego wymyśli będę zainteresowany

ta średnie była z ostatnich 365 dni a że podgrzewam wodę przez cały czas to średnia jest niska ale przez zimę i tak 

raczej nie przekraczam 5KW no cgyba że na polu jest -30

Opublikowano

Panowie, a jakie macie ustawienia czuwania, gdy kociołek się odstawi, teraz w okresie letnim?

Chodzi mi o czas podawania, postoju i długość przedmuchu.

Opublikowano

u mnie zima lato jest tak samo z tym że w lecie praktycznie idzie w zasadzie samo podtrzymanie

grzanie

podajnik 12 sek

postój podajnika 70 sek

dmuchawa 30%( z tym że jest niewielka szczelina na przysłonie)

podtrzymanie

podajnik 4 sek

postój podajnika 150 min

krotka przerwa podajnika 70 sek

dmuchawa 30%( jak wyżej)

Opublikowano

Panowie, a jakie macie ustawienia czuwania, gdy kociołek się odstawi, teraz w okresie letnim?

Chodzi mi o czas podawania, postoju i długość przedmuchu.

Ja mam moc palnika auto 60-70, czas postoju 240min. Pomoże Ci to jakoś ? :rolleyes:

Opublikowano

Dzięki za info.

Ja mam czas postoju tylko 40 min B)

Opublikowano

Też mam czas postoju 240min.

Opublikowano

To ja się przyznam bez bicia: wczoraj - od niepamiętnych czasów - wygasł mi kocioł nad ranem :P

Opublikowano

Może kominek się nagrzał?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.