Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Instalacji I Letnie Grzejniki

tomd5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z tego co widzę to dużo osób wrzuca swoje instalacje grzewcze do oceny. Jestem laikiem jeżeli chodzi o takie sprawy. Coś tam już wiem ale nie wiedzieć czemu ale instalacja od grzejników jest letnia mam wrażenie że taka sama temateratura jest jak podłogi a nie po to instaluje się grzejniki żeby sobie tylko wisiały.

Dom ma 195 m2. Na całości jest ogrzewanie podłogowe oprócz kotłowni i garażu. Piec Sas Eco 23kw. Sterownie temateratura podłogówki za pomocą pogodówki. Grzejniki są zamontowane w pralni, 2 łazienki i garaż.

2704dd0d73485c02c4798748aa7496a8.jpge85b4bcf359e2626e4923b34f6f11add.jpgf7d236f7e34c46663c9f0b94ea0ea97f.jpgd489ff40dbf8555de84efa95d4616cc2.jpg51f04944cd1bc3df926a9263d8c04c1b.jpg9ab6a21e1b1ba2f72439f697efd7f686.jpg

t_d :)

Opublikowano

Sterownie temateratura podłogówki za pomocą pogodówki. Grzejniki są zamontowane w pralni, 2 łazienki i garaż.

Witam

Ale zaraz ochrzanię ;)  - masz do podłogówki zawór termostatyczny z ręczną regulacją, więc jak możesz mieć regulację pogodową na tym obiegu.

Najprawdopodobniej masz reg pogodową na zaw 4-D i dlatego jest zimna woda podawana na grzejniki, ale gdzie jest pompa od grzejników?

Woda na grzejniki idzie wprost z zaw 4-D? a czy jest osobna pompa do tych grzejników?

Opublikowano

Mi tam brakuje pompy głównej.

@sambor już cię dopadł... Też mnie ta "koncepcja" powaliła. Chyba, że tylko kocioł pogodowo hula, ale to by było głupie.

Jeszcze bym chciał się dowiedzieć co te termometry pokazują, bo nie widać.

Opublikowano

Rozdzielacze grzejnikowe są dwa, a daję sobie gwint urwać, że podłączone z zasileń rozdzielaczy OP. To by trzeba dwie pompy dawać. Teraz wg mnie najprościej pompa za 4D Adapt i niestety stałoteperaturowo tą podłogę prowadzić. Regulacja centralką radiową via termostaty ścienne i siłowniki.

Jak 4D będzie pogodowo wg potrzeb podłogi, to trzeba nowe zasilania do rozdzielaczy grzejnikowych ze swoją pompą. Inaczej się nie da.

Opublikowano

Sambor i kimero, zobaczcie z uwagą te 2 pompy i pomyślcie jak to ma działać a zwłaszcza ta lewa strona,
1 pompa bije na powrót
2 pompa bije na zasilanie

3 jak ma iść woda na lewe zasilanie gdy pracują 2 pompy??? ja bym wywalił zaznaczona pompę. bo jakie ma to w ogóle zastosowanie ta pompa zaznaczona,możecie mi Panowie to wytłumaczyc??sens tej pompy??
gdyby ta pompa była po prawej stronie na dole na powrocie można by to zrozumiec. chyba że pompa na zasilaniu by na 3 biegu pracowała a ta na powrocie z zasilaniem na 1 szym może ta lewa strona by grzała.

Opublikowano

I teraz panowie pytanie chce sterować OP pogodówką z pieca i co trzeba zrobić żebym mógł regulować sobie grzejnikem? Bo w/g mnie nie ma sensu wtedy żaden zawór 4d itp.

Opublikowano

Pogodówka musi mieć zawór mieszający z siłownikiem, bo to nie kondensat tylko kocioł na paliwo stałe.

Masz możliwość doprowadzić do rozdzielaczy grzejnikowych osobne zasilania? Albo inaczej. Dasz radę naszkicować układ połączeń?

Opublikowano

Witam

Ale zaraz ochrzanię ;) - masz do podłogówki zawór termostatyczny z ręczną regulacją, więc jak możesz mieć regulację pogodową na tym obiegu.

Najprawdopodobniej masz reg pogodową na zaw 4-D i dlatego jest zimna woda podawana na grzejniki, ale gdzie jest pompa od grzejników?

Woda na grzejniki idzie wprost z zaw 4-D? a czy jest osobna pompa do tych grzejników?

Może źle się wyraziłem zawór 4d jest sterowany pogodówką tak teraz patrzymy to na zasilaniu w jednej i drugiej szafie jest trójnik i on idzie na podłogę i grzejniki co na moje mija się z celem

Opublikowano

@pop, bzdury wypisujesz. Nie wprowadzaj zamieszania.

gdzie te bzdury?? dlaczego nie wyjaśnisz tej pompy za zaworem 4 d?? i przeczytaj post nr1 autora, grzejniki nie grzeja. amen

Opublikowano

Ja tam widzę jakąś rurkę w narożniku przy kominie. Mała, bo mała, ale chyba do naczynia.

@tomd5, jak są wspólne przewody, to nie da się tego zróżnicować. Pisałem wyżej, że możesz jedynie posłać na układ wodę o wysokiej temp, a na rozdzielaczach podłogowych zredukować je na termostatach mieszających. Tylko wtedy z pogodówki nie skorzystasz.

Opublikowano

gdzie te bzdury?? dlaczego nie wyjaśnisz tej pompy za zaworem 4 d?? i przeczytaj post nr1 autora, grzejniki nie grzeja. amen

Post #6. A grzejniki grzeją, tylko temperaturą podłogi.

Opublikowano

Ja tam widzę jakąś rurkę w narożniku przy kominie. Mała, bo mała, ale chyba do naczynia.

@tomd5, jak są wspólne przewody, to nie da się tego zróżnicować. Pisałem wyżej, że możesz jedynie posłać na układ wodę o wysokiej temp, a na rozdzielaczach podłogowych zredukować je na termostatach mieszających. Tylko wtedy z pogodówki nie skorzystasz.

To teraz tak. Są jakieś zawory mieszające które mógłbym podłączyć w szafach i regulować to pogodówką z pieca?

Opublikowano

Zawory są, ale czy da radę je tam upchnąć? Musiałbyś jeszcze pociągnąć przewody zasilające od siłowników i od czujników temperatury między szafkami a sterownikiem. Sam sterownik też pewnie trzeba by rozbudować o moduły wykonawcze dodatkowych zaworów. Ciężki temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.