tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 #1 Opublikowano 13 Listopada 2016 Witam. Z tego co widzę to dużo osób wrzuca swoje instalacje grzewcze do oceny. Jestem laikiem jeżeli chodzi o takie sprawy. Coś tam już wiem ale nie wiedzieć czemu ale instalacja od grzejników jest letnia mam wrażenie że taka sama temateratura jest jak podłogi a nie po to instaluje się grzejniki żeby sobie tylko wisiały. Dom ma 195 m2. Na całości jest ogrzewanie podłogowe oprócz kotłowni i garażu. Piec Sas Eco 23kw. Sterownie temateratura podłogówki za pomocą pogodówki. Grzejniki są zamontowane w pralni, 2 łazienki i garaż. t_d :)
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #2 Opublikowano 13 Listopada 2016 sprawdź zawory, i odpowietrz grzejniki. tak sie robi przed sezonem.
sambor Opublikowano 13 Listopada 2016 #3 Opublikowano 13 Listopada 2016 Sterownie temateratura podłogówki za pomocą pogodówki. Grzejniki są zamontowane w pralni, 2 łazienki i garaż. t_d :) Witam Ale zaraz ochrzanię ;) - masz do podłogówki zawór termostatyczny z ręczną regulacją, więc jak możesz mieć regulację pogodową na tym obiegu. Najprawdopodobniej masz reg pogodową na zaw 4-D i dlatego jest zimna woda podawana na grzejniki, ale gdzie jest pompa od grzejników? Woda na grzejniki idzie wprost z zaw 4-D? a czy jest osobna pompa do tych grzejników?
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #4 Opublikowano 13 Listopada 2016 Mi tam brakuje pompy głównej. @sambor już cię dopadł... Też mnie ta "koncepcja" powaliła. Chyba, że tylko kocioł pogodowo hula, ale to by było głupie. Jeszcze bym chciał się dowiedzieć co te termometry pokazują, bo nie widać.
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #5 Opublikowano 13 Listopada 2016 możesz to wyjaśnić?? bo patrzę i se myślę że to powrót ale się domyslam. tak jak zaznaczyłem na fotce.
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #6 Opublikowano 13 Listopada 2016 No powrót, ale tu jest OK, bo to mały obieg. Sęk w tym, że brak pompy zasilającej za 4D.
sambor Opublikowano 13 Listopada 2016 #7 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ale wprost za 4-D nie może być, powinna być w szafce grzejnikowej.
sambor Opublikowano 13 Listopada 2016 #8 Opublikowano 13 Listopada 2016 @sambor już cię dopadł... Ale ja krzywdy nie robię :)
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #9 Opublikowano 13 Listopada 2016 Rozdzielacze grzejnikowe są dwa, a daję sobie gwint urwać, że podłączone z zasileń rozdzielaczy OP. To by trzeba dwie pompy dawać. Teraz wg mnie najprościej pompa za 4D Adapt i niestety stałoteperaturowo tą podłogę prowadzić. Regulacja centralką radiową via termostaty ścienne i siłowniki. Jak 4D będzie pogodowo wg potrzeb podłogi, to trzeba nowe zasilania do rozdzielaczy grzejnikowych ze swoją pompą. Inaczej się nie da.
tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 13 Listopada 2016 możesz to wyjaśnić?? bo patrzę i se myślę że to powrót ale się domyslam. tak jak zaznaczyłem na fotce.Na dole jest powrót t_d :)
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #11 Opublikowano 13 Listopada 2016 Sambor i kimero, zobaczcie z uwagą te 2 pompy i pomyślcie jak to ma działać a zwłaszcza ta lewa strona,1 pompa bije na powrót2 pompa bije na zasilanie 3 jak ma iść woda na lewe zasilanie gdy pracują 2 pompy??? ja bym wywalił zaznaczona pompę. bo jakie ma to w ogóle zastosowanie ta pompa zaznaczona,możecie mi Panowie to wytłumaczyc??sens tej pompy??gdyby ta pompa była po prawej stronie na dole na powrocie można by to zrozumiec. chyba że pompa na zasilaniu by na 3 biegu pracowała a ta na powrocie z zasilaniem na 1 szym może ta lewa strona by grzała.
tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 13 Listopada 2016 I teraz panowie pytanie chce sterować OP pogodówką z pieca i co trzeba zrobić żebym mógł regulować sobie grzejnikem? Bo w/g mnie nie ma sensu wtedy żaden zawór 4d itp. t_d :)
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #13 Opublikowano 13 Listopada 2016 tu daj pompe to będzie jakiś sens tej pompy
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #14 Opublikowano 13 Listopada 2016 @pop, bzdury wypisujesz. Nie wprowadzaj zamieszania.
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #15 Opublikowano 13 Listopada 2016 Pogodówka musi mieć zawór mieszający z siłownikiem, bo to nie kondensat tylko kocioł na paliwo stałe. Masz możliwość doprowadzić do rozdzielaczy grzejnikowych osobne zasilania? Albo inaczej. Dasz radę naszkicować układ połączeń?
tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 13 Listopada 2016 Witam Ale zaraz ochrzanię ;) - masz do podłogówki zawór termostatyczny z ręczną regulacją, więc jak możesz mieć regulację pogodową na tym obiegu. Najprawdopodobniej masz reg pogodową na zaw 4-D i dlatego jest zimna woda podawana na grzejniki, ale gdzie jest pompa od grzejników? Woda na grzejniki idzie wprost z zaw 4-D? a czy jest osobna pompa do tych grzejników? Może źle się wyraziłem zawór 4d jest sterowany pogodówką tak teraz patrzymy to na zasilaniu w jednej i drugiej szafie jest trójnik i on idzie na podłogę i grzejniki co na moje mija się z celem t_d :)
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2016 #17 Opublikowano 13 Listopada 2016 a to jest instalacja w układzie otwartym?gdzie jest rura bezpieczeństwa do naczynia?
tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 13 Listopada 2016 Naczynie wyrównawcze jest u góry i u góry jest rurka która nie jest zaślepiona t_d :)
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #19 Opublikowano 13 Listopada 2016 @pop, bzdury wypisujesz. Nie wprowadzaj zamieszania. gdzie te bzdury?? dlaczego nie wyjaśnisz tej pompy za zaworem 4 d?? i przeczytaj post nr1 autora, grzejniki nie grzeja. amen
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #20 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ja tam widzę jakąś rurkę w narożniku przy kominie. Mała, bo mała, ale chyba do naczynia. @tomd5, jak są wspólne przewody, to nie da się tego zróżnicować. Pisałem wyżej, że możesz jedynie posłać na układ wodę o wysokiej temp, a na rozdzielaczach podłogowych zredukować je na termostatach mieszających. Tylko wtedy z pogodówki nie skorzystasz.
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #21 Opublikowano 13 Listopada 2016 gdzie te bzdury?? dlaczego nie wyjaśnisz tej pompy za zaworem 4 d?? i przeczytaj post nr1 autora, grzejniki nie grzeja. amen Post #6. A grzejniki grzeją, tylko temperaturą podłogi.
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2016 #22 Opublikowano 13 Listopada 2016 Naczynie wyrównawcze jest u góry i u góry jest rurka która nie jest zaślepiona t_d :) Domyślam się że u góry ale z którego miejsca przy kotle odchodzi rura do naczynia za 4D? czy może jakaś tam Cu w rogu widnieje?
tomd5 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor #23 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ja tam widzę jakąś rurkę w narożniku przy kominie. Mała, bo mała, ale chyba do naczynia. @tomd5, jak są wspólne przewody, to nie da się tego zróżnicować. Pisałem wyżej, że możesz jedynie posłać na układ wodę o wysokiej temp, a na rozdzielaczach podłogowych zredukować je na termostatach mieszających. Tylko wtedy z pogodówki nie skorzystasz. To teraz tak. Są jakieś zawory mieszające które mógłbym podłączyć w szafach i regulować to pogodówką z pieca? t_d :)
kiminero Opublikowano 13 Listopada 2016 #24 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zawory są, ale czy da radę je tam upchnąć? Musiałbyś jeszcze pociągnąć przewody zasilające od siłowników i od czujników temperatury między szafkami a sterownikiem. Sam sterownik też pewnie trzeba by rozbudować o moduły wykonawcze dodatkowych zaworów. Ciężki temat.
pop Opublikowano 13 Listopada 2016 #25 Opublikowano 13 Listopada 2016 Post #6. A grzejniki grzeją, tylko temperaturą podłogi. jak grzejniki są tylko zasilane z podłogówki to inaczej nie będzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.