piernik Opublikowano 5 Listopada 2016 #1 Opublikowano 5 Listopada 2016 Pytanie mam o obniżenia nocne. Chodzi mi o ograniczenie spalania węgla. Rozumiem że generalnie opłaca się obniżyć temperaturę podłogówki na noc. O ile jednak stopni obniżyć żeby najwięcej zaoszczędzić? Czy nie jest np. tak, że jak obniżymy o 5-6 stopni na noc to czy rano podłoga nie jest już tak wychłodzona, że w zasadzie więcej tracimy węgla niż jak obniżymy o 2-3 stopnie?
marwol Opublikowano 5 Listopada 2016 #2 Opublikowano 5 Listopada 2016 Musisz sprawdzić,ale podłogówka to duża bezwładność,powolne nagrzewanie i studzenie. U mnie lepiej się sprawdza stała temperatura.
kiminero Opublikowano 5 Listopada 2016 #3 Opublikowano 5 Listopada 2016 Takie kombinacje przy ogrzewaniu podłogowym są trudne do wysterowania. Dla grzejników to można próbować, ale dużych oszczędności bym się nie spodziewał. Zdecydowanie więcej zaoszczędzisz, jeśli będziesz non stop utrzymywał stałą temp pomieszczeń, ale o 1 stopień niższą niż do tej pory.
wadus Opublikowano 5 Listopada 2016 #4 Opublikowano 5 Listopada 2016 Ja ogrzewam dom tylko podlogowka. Mam dosyc cienka wasrstwe betonu nad rurkami max 6 cm (gdzieniegdziee moze troche mniej) kuchnia/lazienki i wiatrolap plytki reszta to panele. Podlogowka ma 24,8 - 24,9 stopnie w domu utrzymuje temp. 22 stopnie. cala powierzchnia domu 128 m2 (bez garazu i kotlowni) Piec pracuje ciagle modulujac moca od 5 do 40% i spalanie mam teraz max 8,4 kg / dobe (temp. na zew 4-7 stopni). Obnizanie temp podlogi powoduje wychladzanie sie domu a potem piec musi gonic aby nadrobic straty i ponownie wygrzewac dom. Wg mnie bez sensu. lepiej trzymac stala temp. uklad jest wygrzany i energia dobrze rozprowadzona.
sambor Opublikowano 5 Listopada 2016 #5 Opublikowano 5 Listopada 2016 Ja na forum opisywałem swoje"badania" w tym temacie wyniki i wnioski są tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16859-ustawienie-termostatu-pokojowego-czy-warto-obni%C5%BCa%C4%87-na-noc-temp-pod%C5%82og%C3%B3wki/ Krótko - nie warto.
awiator Opublikowano 5 Listopada 2016 #6 Opublikowano 5 Listopada 2016 Jestem tego samego zdania co wadus. Najlepiej utrzymywać stałą temperaturę. Co prawda założyłem elektroniczne termostaty na grzejnikach w pokojach ale nie było to podyktowane chęcią oszczędności a raczej komfortem. W pokoju u dziecka oraz w sypialni, które w dzień mają inną funkcję i w nocy inną obniżam na noc temperaturę o 2 stopnie (więcej i tak się nie wystudzi) bo lepiej nam się śpi jak jest chłodniej. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
piernik Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2016 Jestem bardzo zdziwiony Waszymi odpowiedziami. Myślałem że nie opłaca się dać -5 stopni, ale -2 to jak najbardziej. Mi w sumie nie pasuje wyłączyć w ogóle obniżenia bo nie mam termostatów pokojowych, a temperatura 22 stopnie w nocy to chyba wręcz niezdrowa :) A jakie są straty węgla przy obniżeniu -2? Oczywiście jakiś poziom - 0.1% czy 10% ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.