blebleble Opublikowano 16 Lutego 2016 #1 Opublikowano 16 Lutego 2016 Cześć, Mam problem z zapowietrzającą się instalacją CO na poddaszu. Moja instalacja: kocioł z podajnikiem tłokowym + pompka co + naczynie wzbiorcze otwarte 2 rozdzielacze - 1 parter, 2 poddasze parter 4 grzejniki panelowe + podlogowka 30m2 + cwu poddasze 6 grzejników panelowych + podlogowka 15m2, zamontowane odpowietrzniki automatyczne na każdym grzejniku Problem: Gdy piec ogrzewa kaloryfery + bojler po pewnym czasie nie jest zasilane poddasze. Tworzy się tak jakby mały obieg z parterowych kaloryferów i bojlera. Zamontowałem odpowietrzniki automatyczne na kaloryferach na poddaszu i myślałem, że rozwiąże to problem ale niestety nadal występuje. Gdy bojler jest odłączony to kaloryfery na poddaszu nie zapowietrzają się i instalacja działa poprawnie. Dosyć dużo wody ulatuje z bojlera przez zawór bezpieczeństwa. Co może powodować taki problem?(przypuszczam, że jakaś poduszka powietrzna na pionie doprowadzającym na poddasze) jak temu zaradzić? jakieś pomysły? Skąd w ogóle takie ciągłe zapowietrzenie instalacji? może to powodować bojler, pompka? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc, Piotr
sambor Opublikowano 16 Lutego 2016 #2 Opublikowano 16 Lutego 2016 Gdzie masz zamontowaną pompę? Na zasilaniu czy na powrocie do kotła?
sambor Opublikowano 16 Lutego 2016 #4 Opublikowano 16 Lutego 2016 Naczynie wzbiorcze jest podpięte osobną rurą do kotła? Daj jakiś rysunek tej instalacji, tak to będzie duuużo pisania
blebleble Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 16 Lutego 2016 Szkrobne rysunek jutro to dorzucę.
blebleble Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zdjęcie pod linkiem http://zapodaj.net/38ab6a4e52a1d.jpg.html
sambor Opublikowano 17 Lutego 2016 #7 Opublikowano 17 Lutego 2016 To nie jest prawidłowa instalacja, do naczynia wzbiorczego musi być oddzielna rura i oczywiście samo naczynie zamontowane w najwyższym punkcie instalacji
blebleble Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #8 Opublikowano 17 Lutego 2016 Naczynie jest w najwyższym punkcie. tylko na schemacie zle zobrazowałem Oddzielna rura? jeszcze raz spojrzę czy dobrze to narysowałem odnośnie naczynia wzbiorczego.
blebleble Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #10 Opublikowano 17 Lutego 2016 Poprawione: http://zapodaj.net/458ba287d7ace.jpg.html
Hermogenes Opublikowano 17 Lutego 2016 #11 Opublikowano 17 Lutego 2016 Popraw w instalacji rura ma być osobna to znaczy wpięta przed tą pompą ,bezpośrednio do kotła.poz Hermogenes
sambor Opublikowano 17 Lutego 2016 #12 Opublikowano 17 Lutego 2016 Ze schematu wynika, że naczynie przelewowe musi być wyżej co najmniej 0,7 x wys podnoszenia pompy nag najwyższym grzejnikiem czyli dla pompy 25/40 2,8m, a dla pompy 25/60 - 4,2m Jak nie możesz podnieść naczynia to trzeba dać osobną rurę z kotła
krecikBle Opublikowano 4 Listopada 2016 #13 Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam, Mam problem z instalacją CO w domu jednorodzinnym. Moja instalacja: kocioł z podajnikiem tłokowym + pompka co + naczynie wzbiorcze otwarte 2 rozdzielacze - 1 parter, 2 poddasze parter 4 grzejniki panelowe + podlogowka 30m2 + cwu poddasze 6 grzejników panelowych + podlogowka 15m2, zamontowane odpowietrzniki automatyczne na każdym grzejniku Schemat połączenia jak na zdjęciu. Zauważone problemy: Gdy temperatura wody na kotle podskoczy o jakies 20 stopni bo np mam troche papierów zgromadzonych i chcę je spalić to czasami robi się tak jakby mały obieg, poddasze przestaje grzać. Tak jakby dochodzilo do zapowietrzenia na rurkach. Co może powodować taki problem?(przypuszczam, że jakaś poduszka powietrzna na pionie doprowadzającym na poddasze) jak temu zaradzić? jakieś pomysły? Gdy skręcę termostaty na poddaszu to woda zlatuje przez przelew. na odpowietrzniku słyszę syczenie. WTF Co to może być?
Gość mak Opublikowano 4 Listopada 2016 #14 Opublikowano 4 Listopada 2016 Niestety nie miałeś szczęścia do wykonawcy, to co jest narysowane robił partacz nie hydraulik. Twoje problem wynika z błędnie wykonanej instalacji Tu nawet nie ma co poprawiać tu kotłownie trzeba wykonać jeszcze raz.
hajtaler428 Opublikowano 4 Listopada 2016 #15 Opublikowano 4 Listopada 2016 Ło matko! A podłogówkę jak masz podłączoną? I ta pompa to na pewno tłoczy w tym kierunku co na schemacie? I tam przy tym bajpasie to pewnie zawór różnicowy jest
sono2020 Opublikowano 4 Listopada 2016 #16 Opublikowano 4 Listopada 2016 Daj zdjęcia z kotłowni bo może to źle rozrysowałeś.
krecikBle Opublikowano 4 Listopada 2016 #17 Opublikowano 4 Listopada 2016 Podłogówka do rozdzielaczy, wszystko na jednej pompce. Na rysunku źle wkleiłem pompkę bo przerabiałem kogoś schemat.
papasmurfek Opublikowano 4 Listopada 2016 #18 Opublikowano 4 Listopada 2016 Odpowietrz dobrze układ i pozakręcaj odpowietrzniki automatyczne pewnie zaciąga Ci nimi powietrze. Druga sprawa kotłownia wygląda tak jak naszkicowałeś to na pewno jest do przeróbki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.