Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , przymierzam się do wymiany grzejników na nowe , będą to grzejniki stalowe dwie płyty , budynek jest nowy , ocieplony , nowe okna , kocioł gazowy dwófunkcyjny .

Jak obliczyć moc grzejnika do poszczególnych pokoi ?

Opublikowano

przyjmij jedna swieta zasade czyli 100W/m a jaki to grzejnik to wyjdzie z tabeli producenta graejnika dla parametrów 70/50 czyli robimy mały przykład

pokój 25m czyli moc 2500W czli grzejnik w zaleznosci od producenta typ 22 60/1200 dla parametrów 70/50 wiecejmusisz juz sam zobaczyc w tabeli producenta osobiscie polecam abys grzejniki dobierał tak na 120W/m ale to moja sugestia i zawsze takrobie jak tylko klient sie na to zgadza bo wiadomo zawsze pare groszy wiecej za grzejniki

• Zgadzam się 1
Opublikowano
przyjmij jedna swieta zasade czyli 100W/m a jaki to grzejnik to wyjdzie z tabeli producenta graejnika dla parametrów 70/50 czyli robimy mały przykład

pokój 25m czyli moc 2500W czli grzejnik w zaleznosci od producenta typ 22 60/1200 dla parametrów 70/50 wiecejmusisz juz sam zobaczyc w tabeli producenta osobiscie polecam abys grzejniki dobierał tak na 120W/m ale to moja sugestia i zawsze takrobie jak tylko klient sie na to zgadza bo wiadomo zawsze pare groszy wiecej za grzejniki

Wielkie dzięki , już się biorę za liczenie

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie będę zakładał kolejnego tematu, by nie śmiecić niepotrzebnie.

Ja mam troszkę inną prośbę niż kolega. Potrzebuję wyliczyć faktyczną moc grzejnika dla temp zasilania 75 stopni i temperatury powrotu około 60-65 stopni. Wiem, że są jakies wzory (tu bardziej ukłon w stronę projektantów) ale nie wiem jakie. W dużym skrócie, chcę wiedzieć czy producent podaje faktyczną moc grzejnika.

Opublikowano

Zabieracie sie jak do Jeża

Ocieplone budynki pasywne to do 20W/m2

Ciepłe budynki to 40-50W m2

Zwykle 50-60W/m2

Starsze i gorzej ocieplonw do 100 W/m2 - Oczywiscie wszystko sie da policzyc ale tak z grubsza.

Dobór grzejnika prosta sprawa

Strata mocy 50 m2 to 2500 W

Jezeli ma zaw termośt to moc grzejnika z katalogu musi wynieść 1,15x2500W

Dobieramy moc grzejnika na swoje parrametry pracy i mamy dobrany grzejnik do swojego pokoju

Pozdrawiam

Pamietajmy że jezeli nie jest przy zimnej scianie to moc trzeba podnieść o 10%

Jezeli go przesłaniamy dodatkowo to kolejne 10%

i dopiero mnożymy moc przez 1,15

Wiecie wszystko wiec zaczynjcie liczyć --- pozdrawiam

Opublikowano
Nie będę zakładał kolejnego tematu, by nie śmiecić niepotrzebnie.

Ja mam troszkę inną prośbę niż kolega. Potrzebuję wyliczyć faktyczną moc grzejnika dla temp zasilania 75 stopni i temperatury powrotu około 60-65 stopni. Wiem, że są jakies wzory (tu bardziej ukłon w stronę projektantów) ale nie wiem jakie. W dużym skrócie, chcę wiedzieć czy producent podaje faktyczną moc grzejnika.

Producent podaje moc dla swych grzejników standardowo dla okreslonych parametrów w tabelach

inne parametry pracy np 60/40 posiadaja swoje mnośniki do mocy odczytanych z pow. tabel

Tylko od tej strony nie dobiera sie grzejnika

Najpierw masz strate w pomieszczeniu potem mnożysz * 1,15 /zaw termostatyczny/ i następnie musisz tą moc podzielić przez odczytany z tabli wsp. korekcyjny do zmiennych parametrów aby przeliczyc je na standardowe i odczytujesz z tabeli jaki dobrałeś grzejmik

Prosta sprawa

Pozdrawiam