33cannes Opublikowano 23 Października 2016 #1 Opublikowano 23 Października 2016 Jestem kobietą która mieszka sama z córką. Mam często słabo grzejace kaloryfery czasem mocno czasem tylko gora. Z administracją problem. Ale największy konflikt z sąsiadem na górze. Dowiedziałam się ostastnio o tzw.kryzowaniu.jeżeli ktoś z Was mi pomoże zrozumieć mam kilka pytań.
Gość mak Opublikowano 23 Października 2016 #2 Opublikowano 23 Października 2016 Opisz problem i zadawaj pytania.
Hermogenes Opublikowano 23 Października 2016 #3 Opublikowano 23 Października 2016 Czemu nie pytasz? z grubsza chodzi o to żeby wszystkie grzejniki dostały sprawiedliwą porcję energii z paczki która dostarczana jest przez kocioł..poz Hermogenes
33cannes Opublikowano 23 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2016 Dzięki Mac.Jestem nowa tutaj więc trochę mi zajmuje...Wiec kryzowanie.ktoś mi powiedział (hydraulik)ze kryzowanie jezelo ktoś umie to robić to może z góry wpłynąć na ciepło o mnie.tj.pomniejszyć mi ilość..drugi hydraulik nie potwierdził. Mam duży konflikt o bigajace w butach dzieci i inne odgłosy z facetem na gorze ktory jest xlata raczka.Facet mnie nie nawidzi i dostałam drzwiami jak poszłam się kłócić. Oparlo się o policje.Jak przez przypadek zeszłej zimy ktoś grzebal takim smyraniem w rurach i spowodował.umyslnie lub nie że jeden pion ogrzewania w mrozy odpadł.3 tyg.jak wlepiali mi że na ostatnim piętrze powstał grzyb" i nie mogą nic zrobić. Inne grzejniki na przemian albo dobrze grzaly albo 48 godz tylko gora. Czasami całe ale letnie. Wiec wytykali mi stare okna ze kaloryfery zapowietrzeno lub stare jak wiem że czasami grzaly super. Pytanie drugie więc czy tym kryzowanie może mi ktoś "regulowac" ciepło jak inni mają stałą ilość ciepła wystarczającą. Czy parter ma wpływ?jak udowodnić jeżeli moje hipotezy są możliwe.? Dziękuję Mac...
33cannes Opublikowano 23 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 23 Października 2016 Pisze oczywiscie do wszystkich..I przepraszam za błędy.."złota rączka"itd.
Gość mak Opublikowano 24 Października 2016 #6 Opublikowano 24 Października 2016 Kryzowanie kyzowaniem a tak naprawdę chodzi o regulację hydrauliczną instalacji. Jest tylko jeden problem nie wolno tego robić samemu w jednym mieszkaniu tylko trzeba robić to dla całej instalacji. Administrator nie powinien pozwalać na żadne samodzielne "smyranie" w instalacji. Niestety bez wiedzy o samej instalacji nikt Ci nie pomoże to zadanie dla administracji która ma dane aby to wykonać
henryk1953 Opublikowano 24 Października 2016 #7 Opublikowano 24 Października 2016 No to może ja napiszę coś od siebie i wytłumaczę na swoim przykładzie. Po pierwsze jeżeli lokatorzy mieli by wpływ na ogrzewanie pomieszczeń sąsiadów ,to w miastach była by permanentna wojna.W każdym bloku jest jakiś(dziwny) lokator. Mieszkam w budynku z 87 roku w mieszkaniu mam 3 grzejniki każdy zasilany z osobnego pionu.W łazience mam pion ,ale nie mam grzejnika.( z projektu wynika że to wystarczy , i wystarcza takie ogrzewanie łazienki). Na każdym grzejniku mam zamontowany zawór termostatyczny , na powrocie z grzejnika nie ma żadnego zaworu.Sąsiad z góry i pode mną nie ma żadnego wpływu na moje ogrzewanie.Jedynie co może zrobić to zakręcić zawór na konkretnym pionie (oczywiście o ile ma do niego dostęp).Tylko dlaczego miałby to robić skoro mieszka nad tobą to szkodził by również sobie i przede wszystkim jego dzieciom.A co do tego że masz raz letnie raz gorące kaloryfery to przyczyna jest prosta macie sterowanie pogodowe. U mnie też tak jest ,, kaloryfery rano były zimne a w tej chwili mam gorące.
33cannes Opublikowano 24 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 24 Października 2016 Nie rozumiem bo ta konwersacja zniknęła z tematów różnych tam gdzie zaczynałam pisać Chce odpowiedzieć MAcowi czy mam pisać tutaj czy na jego profilu?Henryk 1953 napisałam to co usłyszałam raz od hydraulika.czy to jest kryzowanie czy coś innego to nieważne.Chciałam potwierdzić ta wiad.sąsiad ma małe ciepłe miesz.jest mu ciągle gorąco i pozbyl się dwoch kaloryferow.Wiec on sobie na pewno nie szkodzi.Ma dostęp do węzła cieplnego i zna się na tym.Administrator go poprze i nie da żadnego wyjaśnienia prawdziwego gdyż ja się na tym nie znam.jak mówię że słyszę smyramie w rurach odgłosy manipulowania na kaloryferach to mi odpowiada ze sąsiad przesuwa meble.Wiec widzisz .
papasmurfek Opublikowano 26 Października 2016 #9 Opublikowano 26 Października 2016 To co koleżanko piszesz może mieć uzasadnienie. Jeśli instalacja jest tak wyregulowana, że przepływ jest na styk na instalacje to rozkręcenie kryzy w jednym grzejniku może zaburzyć przepływ w pozostałych tak, że grzejnik może być "niedogrzany". Sąsiad mając dostęp do węzła grzewczego ma "moc" by napsuć krwi sąsiadom.
33cannes Opublikowano 26 Października 2016 Autor #10 Opublikowano 26 Października 2016 Wiec moje przypuszczenia są właściwe.Ja wręcz jestem pewna.mam jeszcze pytanie czy robiąc kryzowanie można działać tylko na jeden pion?tzn.inne piony w bloku pozostają dobrze ciepłe? Najgorsze jest udowodnienie.będę szukać osoby kompetentne w temacie w moim mieście.dzięki Ci za odpow.
henryk1953 Opublikowano 26 Października 2016 #11 Opublikowano 26 Października 2016 Tak sądzisz ,bo tak ci pasuje bo tak ci napisał papasmurfek - To może kolega napisze co to jest kryzowanie i na czym polega .Niech opisze kryzowanie w układzie poziomym a następnie w układzie pionowym ,Może przy okazji się czegoś nowego w tej materii dowiemy. Dowiemy się w którym układzie kryzowanie miało by wpływ na ogrzewanie sąsiada ,i dlaczego takiego ogrzewania nie robi się dla kilku mieszkań ,jeżeli już to tylko dla jednego. A tak na marginesie ile kondygnacji liczy ten budynek, i ile pionów jest w twoim mieszkaniu? ,czy zakłócenia występują na wszystkich pionach jednocześnie czy nie?jakie zawory masz przy grzejnikach? Juz ci pisałem to ty mieszkając pod sąsiadem mogła byś mieć wpływ na ogrzewanie sąsiada montując u siebie zawór na pionie zasilania lub powrocie ,to ty byś mogła kręcąc tym zaworem wnerwiać sąsiada. Ale montując taki zawór naraziła byś się na poważne konsekwencje.Zapewniam cię że było by bardzo niemiło.Jeżeli masz jakiekolwiek krytyczne uwagi na temat działania ogrzewania i nie możesz dogadać się w administracji , to ty z nimi nie gadaj , ty napisz pismo ,na pismo dostaniesz odpowiedz na piśmie ,które będzie podpisane przez prezesa.Zapewniam cię, często to stawia podległych mu pracowników do pionu,jak to się mówi, i wtedy nie liczą się znajomości tylko własny tyłek.
Gość mak Opublikowano 26 Października 2016 #12 Opublikowano 26 Października 2016 Musisz monitować administratora o niedogrzaniu mieszkania i zgadzam się w zupełności z opinią kol henryka
33cannes Opublikowano 26 Października 2016 Autor #13 Opublikowano 26 Października 2016 No to może ja napiszę coś od siebie i wytłumaczę na swoim przykładzie.Po pierwsze jeżeli lokatorzy mieli by wpływ na ogrzewanie pomieszczeń sąsiadów ,to w miastach była by permanentna wojna.W każdym bloku jest jakiś(dziwny) lokator.Mieszkam w budynku z 87 roku w mieszkaniu mam 3 grzejniki każdy zasilany z osobnego pionu.W łazience mam pion ,ale nie mam grzejnika.( z projektu wynika że to wystarczy , i wystarcza takie ogrzewanie łazienki). Na każdym grzejniku mam zamontowany zawór termostatyczny , na powrocie z grzejnika nie ma żadnego zaworu.Sąsiad z góry i pode mną nie ma żadnego wpływu na moje ogrzewanie.Jedynie co może zrobić to zakręcić zawór na konkretnym pionie (oczywiście o ile ma do niego dostęp).Tylko dlaczego miałby to robić skoro mieszka nad tobą to szkodził by również sobie i przede wszystkim jego dzieciom.A co do tego że masz raz letnie raz gorące kaloryfery to przyczyna jest prosta macie sterowanie pogodowe. U mnie też tak jest ,, kaloryfery rano były zimne a w tej chwili mam gorące. Henryku problem w tym że mój sąsiad ma dostęp do kotła cieplnego bo i hydraulik wspólnoty i administrator i dozorca daje mu tam wejść.on tu robi CO chce.ktos ofpisal mi ze taka regulacja wiec jest możliwa.Cały czas nie wiem czy k ryzowaniem w mieszkaniu z dostępem do pionu w piwnicy sąsiad może umyślnie spowodować ze jest duzo mniej ciepla.też i niego bo to mi nie przeszkadza.ja jestem na parterze i mam Stare okna.doskonałe wie od administratora ze się skarze.jeszelj i mnie grzejnik jest prawie zimny tylko ciepły na samej górze a u sisaidob obok jest gorący to coś nie tak.termostat jest zawsze na 6.
33cannes Opublikowano 26 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 26 Października 2016 Tak sądzisz ,bo tak ci pasuje bo tak ci napisał papasmurfek - To może kolega napisze co to jest kryzowanie i na czym polega .Niech opisze kryzowanie w układzie poziomym a następnie w układzie pionowym ,Może przy okazji się czegoś nowego w tej materii dowiemy. Dowiemy się w którym układzie kryzowanie miało by wpływ na ogrzewanie sąsiada ,i dlaczego takiego ogrzewania nie robi się dla kilku mieszkań ,jeżeli już to tylko dla jednego. A tak na marginesie ile kondygnacji liczy ten budynek, i ile pionów jest w twoim mieszkaniu? ,czy zakłócenia występują na wszystkich pionach jednocześnie czy nie?jakie zawory masz przy grzejnikach? Juz ci pisałem to ty mieszkając pod sąsiadem mogła byś mieć wpływ na ogrzewanie sąsiada montując u siebie zawór na pionie zasilania lub powrocie ,to ty byś mogła kręcąc tym zaworem wnerwiać sąsiada. Ale montując taki zawór naraziła byś się na poważne konsekwencje.Zapewniam cię że było by bardzo niemiło.Jeżeli masz jakiekolwiek krytyczne uwagi na temat działania ogrzewania i nie możesz dogadać się w administracji , to ty z nimi nie gadaj , ty napisz pismo ,na pismo dostaniesz odpowiedz na piśmie ,które będzie podpisane przez prezesa.Zapewniam cię, często to stawia podległych mu pracowników do pionu,jak to się mówi, i wtedy nie liczą się znajomości tylko własny tyłek.
papasmurfek Opublikowano 26 Października 2016 #15 Opublikowano 26 Października 2016 Może wyjaśnię aby nie było niedomówień. To co napisałem to są tylko moje przypuszczenia. Czy w tym przypadku słuszne nie mnie to oceniać. Co to jest kryzowanie z grubsza wiem, inaczej regulacja przepływu.
33cannes Opublikowano 26 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 26 Października 2016 Nie mam zaworów na pionie.nie rozumiem też dlaczego piszesz w ten sposób.Jeszcze raz podkreślam.osoba która wie co "wnerwia" i jak to zrobić nie jest do zweryfikowania.nikt nie wejdzie do mieszkania.nie wiem czemu służy straszenie ze "byłoby niemilo".jak mówię u mnie jest niemilo bo nikt tego nie zweryfikuje. Nikt nie pójdzie zaglądać w kaloryfery temu Panu.to cały czas mówię. I nie upieram się przy kryzowaniu. Nie znam się na tym jak zauważyłeś.Pieter jest 4.na 2i 3piętrze ludziom jest gorąco i nie zależy im na temp.W dużym pokoju są 2 piony.prawy pion na 2 i 3 piętrze wyrzucili kalory.kiedy pion nie działał pisałam pisma do prezesa.bez odpowiedzi.Sąsiad grzebal w rurach słuchać było smyranie.przez chwilę była ciepla rurka.I potem już zimna przez3 tyg.mowili mi ze się zrobił "grzyb"na ostatnim piętrze tylko tam nikt nie mieszkał.przez te 3 tyg drugi grzejnik grzal raz super raz jak pisałam.dół zimny całkiem i letnia Góra mimo mrozów.boję się o ta zimę dlatego pytam i proszę o pomoc.
MikiQ Opublikowano 27 Października 2016 #17 Opublikowano 27 Października 2016 Koleżanko napisz jeszcze raz pismo do prezesa z prośbą o interwencję i zaznacz że oczekujesz na nie odpowiedzi w ciągu 14 dni. Napisz także ze jeżeli tego nie zrobią zglosisz problem odpowiednim organom które już w Twoim imieniu będą go rozwiązywać. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Gość mak Opublikowano 27 Października 2016 #18 Opublikowano 27 Października 2016 Nie mam zaworów na pionie.nie rozumiem też dlaczego piszesz w ten sposób.Jeszcze raz podkreślam.osoba która wie co "wnerwia" i jak to zrobić nie jest do zweryfikowania.nikt nie wejdzie do mieszkania.nie wiem czemu służy straszenie ze "byłoby niemilo".jak mówię u mnie jest niemilo bo nikt tego nie zweryfikuje. Nikt nie pójdzie zaglądać w kaloryfery temu Panu.to cały czas mówię. I nie upieram się przy kryzowaniu. Nie znam się na tym jak zauważyłeś.Pieter jest 4.na 2i 3piętrze ludziom jest gorąco i nie zależy im na temp.W dużym pokoju są 2 piony.prawy pion na 2 i 3 piętrze wyrzucili kalory.kiedy pion nie działał pisałam pisma do prezesa.bez odpowiedzi.Sąsiad grzebal w rurach słuchać było smyranie.przez chwilę była ciepla rurka.I potem już zimna przez3 tyg.mowili mi ze się zrobił "grzyb"na ostatnim piętrze tylko tam nikt nie mieszkał.przez te 3 tyg drugi grzejnik grzal raz super raz jak pisałam.dół zimny całkiem i letnia Góra mimo mrozów.boję się o ta zimę dlatego pytam i proszę o pomoc. Problem może tylko rozwiązać administrator. Musisz zacząć pisać a nie mówić. Jak prezes nie odpowiada to nad prezesem jest rada nadzorcza. Pisz o wszystkim co widzisz o wchodzeniu do pomieszczeń technicznych osób postronnych też, a tym bardziej osoby postronne nie mogą dokonywać regulacji na instalacji, co też radzę opisać, radzę również podać temperatury w pomieszczeniach. Jak nikt nie odpowie na twoje pisma zainteresuj sprawą rzecznika konsumentów. Kryzowanie to część regulacji hydraulicznej instalacji CO. Niestety nikt Ci nie powie na odległość jak to się robi gdzie wstawia czy jakie powinny być nastawy wstępne na grzejnikowych zaworach termostatycznych. Dane do takiej regulacji ma administracja i to jej zadaniem, a nawet obowiązkiem (!!!), jest aby w mieszkaniach lokatorów była wymagana temperatura. Uważam że osoba która zezwoliła jednemu z lokatorów na samodzielną regulację instalacji powinna stracić pracę, ale to oczywiście moja prywatna opinia.
MikiQ Opublikowano 27 Października 2016 #19 Opublikowano 27 Października 2016 Ja bym jeszcze wcześniej zadzwonił do UOKiK, opisał całą tą sytuację i poprosił o informacje dotycząca jakiegoś artykułu, paragrafu na który się możesz powołać. Jak przezes przeczyta że próbujesz znaleźć pomoc gdzie indziej na pewno coś z tym zrobi. Radziłbym także żebyś pisma znosiła osobiście z kopią dla Ciebie na której w sekretariacie dostaniesz pieczątkę z datą wpłynięcia. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
henryk1953 Opublikowano 27 Października 2016 #20 Opublikowano 27 Października 2016 No to koleżanko wiem w czym tkwi twój problem ,jest to typowy problem lokatorów mieszkających na parterze. Napisałaś że u lokatorów mieszkających nad tobą jest ciepło dlatego się nie skarżą.Ty masz ,"albo wydaje ci się że masz "niedogrzane mieszkanie i to niedogrzanie mieszkania jest spowodowane działaniem nieodpowiedzialnego lokatora. Moja rada jest taka ,pisz że masz niedogrzane mieszkanie .Masz do tego prawo .Administracja jak będzie upierdliwa to zamontuje ci w mieszkaniu urządzenie które będzie tą temperaturę rejestrować Zabezpieczą okna abyś ich nie użyła do obniżenia temperatury w trakcie pomiarów. I jezeli stwierdzą że rzeczywiście masz za zimno to wymienią ,ci kaloryfery na większej mocy. Uwierz mi że jeżeli cokolwiek złego chciałby zrobić tobie ten sąsiad ,to przykręcając zawór na pionie robił by krzywdę też lokatorom nad tobą i sobie.Jeżeli by grzebał w węzle ,to problem mieliby również inni mieszkańcy mieszkający na parterze.i nie tylko. Nie wiem jak problem niedogrzanych mieszkań na parterach jest rozwiązywany u was ,ale zapewniam cię że ten problem występuje dosyć często..
awiator Opublikowano 27 Października 2016 #21 Opublikowano 27 Października 2016 A jakie obecnie sa tempwratury w pomieszczeniach? Moja żona ostatnio przyszla do mnie z zapytaniem dlaczego w domu tak zimno i dlaczego grzejniki nie grzeją (maja termostat ustawiony na 22 stopnie) i w pierwszym przybliżeniu pomyślałem, że w piecu wygasło. Ale sprawdziłem termometr a na nim 23 stopnie bo akurat słoneczko dogrzało. Innymi słowy czasem zdarzają się zmarzluchy, ktorzy po temperaturze kaloryfera określają czy jest im ciepło czy zimno. Ktoś wcześniej pisał, że może być krzywa pogodowa zastosowana i to moze wyjaśniać dlaczego kaloryfery obecnie są letnie. Najlepiej postawić termometr w zacienionym miejscu zdala od okien i kuchenki i zmierzyć temperaturę. Jesli będzie niższa niż 21 stopni to napisać do zarządu spółdzielni. Dobrze jest też załączyć zdjęcia z pomiarów temperatury. W takim piśmie o ile poprzednie pozostały bez odpowiedzi dobrze jest wpisać i wysłać do wiadomości np. Rzecznika Praw Konsumenta lub inny organ nadzorujący społdzielnie mieszkaniowe. Kiedyś mieszkałem w bloku i miałem sąsiadkę, ktorej przeszkadzało jak chodzę po mieszkaniu. Raz nawet nasłała Straż Miejską gdy śmiałem przejść do łazienki i spuścić wodę po 22 bo podobno hałas. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
33cannes Opublikowano 27 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 27 Października 2016 JEŻELI MÓWISZ ŻE MI SIĘ WYDAJE ŻE MAM NIEDOGRZANE MIESZKANUETO WSTDZYMAJ SIĘ OD PISANIA.. PYTAŁAM O TYM JAKIE SĄ MOŻLIWE REGULACJE.. NIE MA CIĘ TUTAJ KOLEGO WIĘC WSZELKIE KOMENTARZE SĄ ZBĘDNE.
33cannes Opublikowano 27 Października 2016 Autor #23 Opublikowano 27 Października 2016 Żeby było jasne. Pytałam kaloryfery całe zimne tylko gora letniej...o smyraniu jakie słyszałam po ktorym jeden pion wysiadl CaŁKIEM ..to po pierwsze w tym samym czasie w innym pionie również na PARTERZE dużo cieplejsze jak będzie się odnosił do zmazruchów kobiet to lepiej pooglądać futbol
jurgonka Opublikowano 27 Października 2016 #24 Opublikowano 27 Października 2016 Kryzowanie grzejników powyżej, może tylko poprawić grzanie piętro niżej. Złe grzanie parteru - typowe, lecz rozwiązanie leży po stronie administracji. "Złe okna" - wyższy koszt grzania, lecz powinno być ciepło. Przecież termostaty na 6! Zapowietrzony grzejnik - administracja, odpowietrzenie. Po otwarciu odpowietrzników musi być słychać syk wypuszczanego powietrza. Gdy od razu pokazuje się woda, było OK. Stare grzejniki - ? Grzejnik może być zapchany - administracja. Dźwięki dochodzące z instalacji mogą wskazywać na jej zapowietrzenie, przestaje grzać od góry i brak ciepła schodzi coraz niżej. Rozwiązanie wszystkich problemów - administracja. Przestać "widzieć" sąsiada, zacząć rozwiązywać problem bez samodzielnej diagnozy i bez opisów problemów sąsiedzkich. Współczuje problemów sąsiedzkich, nie ma mądrych rozwiązań. Problemy hydrauliczne - administracja to Oni muszą znaleźć powód problemu, nie należy im sugerować wpływu sąsiada jako przyczyny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.