oman7 Opublikowano 16 Października 2016 #1 Opublikowano 16 Października 2016 Zastanawiam się nad montażem takiego urządzenia u siebie. http://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-360/ Przeglądałem dzisiaj strony tech i natrafiłem na ten filtr. Nie kontaktowałem się z techem także nie znam żadnych szczegółów technicznych oraz ceny. Czy ktoś z forumowiczów zastanawiał się nad montażem takiego cudeńka? Mam ubrudzony komin oraz dach wokół komina brunatnym nalotem i strasznie mnie to denerwuje.
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #2 Opublikowano 16 Października 2016 Ten elektrofiltr to trochę opisywaliśmy w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kot%C5%82%C3%B3w-z-podajnikiem-klasy-5-wed%C5%82ug-normy-pn-en-303-52012/ cena ok 2500zł
papasmurfek Opublikowano 16 Października 2016 #3 Opublikowano 16 Października 2016 Napisz czym palisz, w jaki sposób iw jakim kotle?
oman7 Opublikowano 16 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 16 Października 2016 Ten elektrofiltr to trochę opisywaliśmy w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kot%C5%82%C3%B3w-z-podajnikiem-klasy-5-wed%C5%82ug-normy-pn-en-303-52012/ cena ok 2500zł Czytałem temat i jedynie co się dowiedziałem to że jest dodawany do tłokowca żeby zmieścił się w normie 5-tej klasy. Mi nie chodzi o to aby mój piec zbliżył się do 5-tej klasy,chcę sie pozbyć zabrudzeń które mimo innowacji w moim piecu jeszcze wydostają się kominem i osiadają na dachu. Brunatny kolor wygląda obrzydliwie,nie mam już możliwości usprawnienia wyłapywania pyłów po prostu już nie mam jak tego zrobić. Co do ceny spodziewałem się Napisz czym palisz, w jaki sposób iw jakim kotle? Mam kocioł automatyczny z palnikiem retortowym nad którym jest zabudowany wymiennik z viadrusa U22. Kocioł przeszedł "tuning"także więcej z tego kotła nie wycisnę. Jeśli chodzi ci o spalanie to wygląda to tak: Tutaj już nic innego nie wykombinuje lepszych parametrów spalania nie osiągnę bo są idealne. Pozostał właśnie problem pyłów uchodzących przez komin i tworzących brzydki brunatny nalot pod wpływem warunków atmosferycznych. że to będzie o wiele droższe. Jutro skontaktuje się z Techem i wypytam o szczegóły tego cudeńka.
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #5 Opublikowano 16 Października 2016 Problem z tym elektrofiltrem jest taki , że za dużo pyłu go niszczy.
papasmurfek Opublikowano 16 Października 2016 #6 Opublikowano 16 Października 2016 No z Viadrusem jest ten problem, że ma niezbyt rozbudowany wymiennik. Co byś nie robił w "żeliwniaku" cudów nie osiągniesz. Chyba, że wymyślisz jakieś sprytne zawirowywacze do niego....
oman7 Opublikowano 16 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2016 Problem z tym elektrofiltrem jest taki , że za dużo pyłu go niszczy.I tu rodzi się pytanie jak duża ilość pyłu która przejdzie przez filtr go zniszczy?Jedyną możliwością jest zakup filtra i przetestowaniu go bo w techu prawdy nie powiedzą o jego żywotności. No z Viadrusem jest ten problem, że ma niezbyt rozbudowany wymiennik. Co byś nie robił w "żeliwniaku" cudów nie osiągniesz. Chyba, że wymyślisz jakieś sprytne zawirowywacze do niego....No właśnie cudów nie osiągniesz."Te typy tak mają"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.