Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawor 4D

mklodz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najgorsze jest to ze nie wiem czy dobrze podłaczylem zawor 4d

poniewaz nie było zadnych oznaczen i postanowiłem go podłaczyc tak ze jak mamy zawór to logo producenta mamy na dole i jak go podłaczalem to skala 10 pokazywała ze zawór byl zamkniety tak jak by wogóle nie było

i pytanie czy dobrze to zrobiłęm a powiedz mi jeszcze czy jest sens podłaczac pod to regulator pokojowych (poniewaz juz go kupiłęm) czy sobie odpuscic , bo może wtedy zacznie to wszystko jakos smigac??

tzn moge powiedziec tak ze jak jest zalozony silownik na zaworze i recznie go przestawie na 5 czy 6 wciskajac to zabezpieczenie (a) to jest ok czesc wody cieplej idzie na powrót czesc na grzejniki ale po jakis 2-3 minutach silownik sie sam przestawia na zamkniecie czyli u mnie to skala 10 i pużniej juz sie z powrotem nie otworzy zeby czesc cieplej wody poszła na powrót nawet jak ustawiam kierunek otwierania na sterowniku lewo prawo to nic to nie daje bo sie zamyka na skale 10

Opublikowano

nie wiem jeszcze czy wczesnie czytałes  nieraz słychac silownik jak sie obraca  ale na sklai sie nie porusza a słychac jak by chodzi i chciał sie przestawic jak jest na 10 to jest taki odgłos jak by sie przestawiał ale tak jak mówie nie widac tego bo na skali sie nie porusza

Opublikowano

Mówię o trybie ręcznym w menu sterownika ST-431n, nie dosłownie. Chodzi o to, aby wymusić pracę siłownika w pełnym zakresie i sprawdzić, czy to w ogóle możliwe, bo z tego co piszesz wynika, że nie.

Opublikowano

tzn w trybie recznym nic nie próbowałem na sterowniku zeby go ustawic czyli jak go ustawie w trybie recznym w sterowniku to co powino sie zadziac  wtedy

Opublikowano

Wchodzisz w tryb ręczny, wybierasz "Zamykanie" i siłownik ma przestawić zawór na 0. Później włączasz "Otwieranie" i siłownik leci ciurkiem do pozycji "10".

Jak zadziała, to sprzętowo jest OK i szukasz w ustawieniach.

Prawidłowość montażu 4D nie jest problemem, bo to zawór symetryczny. Ewentualnie zdejmujesz siłownik i po znaczniku na osi zaworu widzisz jak ustawione jest zwierciadło. Prawidłowość montażu siłownika już potwierdzałeś.

Edit:

Przy okazji sprawdź jakie wskazania pokazują czujniki przy położeniach skrajnych. Oczywiście poczekaj w tym położeniu kilka minut.

Opublikowano

czyli jak by to ustawic i zobaczyc co dokladnie sprawdzic czy bede mól recznie sterowani zaworem od jednego do drugiego konca

http://www.techsterowniki.pl/wp-content/uploads/2015/03/ST-431N_instrukcja_PL1.pdf

str 6 pkt 4 e

a powiedz mi jeszcze jedno w tym sterowniku jest opis zawór 1 i zawór 2 ale zeby je aktywowac to trzeba wpisac jakis kod mozesz mi powiedziec o co w tym chodzi  strona 12 pkt V.v

Opublikowano

Pisałem post wyżej po edycji. Zamknij do końca, o ile to możliwe i po paru minutach sprawdź wskazania czujników. Temp powrotu powinna rosnąć, a temperatura zaworu spadać. Odwrotnie do pozycji Otwarcia 100%.

ST-431n może sterować trzema zaworami mieszającymi, stąd menu Zawór1 i Zawór2. Są one aktywne po podłączeniu do ST-431n dodatkowych modułów wykonawczych. Nie ma to dla ciebie znaczenia.

P.S.

Prawidłowy montaż 4D to prawidłowa konfiguracja pracy zwierciadła zaworu względem przyłączy. Dla ustawienia 50/50 zwierciadło ma być "w pionie" (gdy zasilenie z kotła dopływa z boku). Ma to wyglądać tak jak poniżej:

post-18583-0-70815800-1475155716_thumb.jpg

Opublikowano

Hmm. Sam zawór 4D bez żadnych założonych rączek bajerów można kręcić dookoła. Dopiero rączka jak i sam siłownik ma ograniczniki.

Dlatego pytanie czy zawór jest poprawnie ustawiony w pozycji 10. Dlatego inni producenci podają by ustawiać na 5 (pośredni 50% na 50%). Ważne w jakiej pozycji jest nacięcie na wałku zaworu. Co innego ono znaczy w zaworze 3D i 4D.

Może ten materiał będzie pomocny 

jest co prawda innego producenta ale możliwe że coś pomoże.
Opublikowano

to u mnie jezeli zdejme silownik z zaworu  to naciecie na korpucie do obracania mam na skali 10 czyli tak jak patrzylem to jes zamkniety  i woda z kotła idzie na grzejniki a  powrot jest zamkniety dojade do domu to zobacze jeszcze prace w trybie recznym czy chodzi

a jeszcze jedno pytanko jezeli zawor bez silownika ustawie na 5 to woda idzie mi na grzejniki i powrót i jest sobie taka letnia a wystarczy ze rusze zaworem w strone zamkniecia doslownie o 1mm to odrazu idzie mi goraca woda na zasilanie grzejnikow ze az sie nie idzie dotkac rury czy to normalne ze przy tak delikatnym obrocie jest taka róznica w temperatuze wody

Opublikowano

czyli sugerujesz zeby  wpiac jeszcze jedna pompe na powrót odrazu za zaworem ,posiadam taka jedna pompe wala sie gdzies w garazu bo kiedys mialem na obieg do cwu  tylko pytanie czy to nie bedzie za krótki obieg i czy nie bedzie to kolidowac z zaworem jak sie bedzie otwierał i zamykał???

Opublikowano

Nic nie będzie kolidować. Trzeba tylko pamiętać o ustawieniu progu minimalnego otwarcia zaworu.

Mimo to po pierwsze musisz zdiagnozować bieżący problem, bo prawidłowe działanie 4D to podstawa.

To teraz CWU grzejesz grawitacyjnie?

Opublikowano

Minimalne orwarcie zaworu to 10%

Cwu grzeje normalnym zasilaniem co mam na grzejniki mozna powiedziec ze cwu robi jako grzejnik

Opublikowano

To masz źle to CWU. Jak sterownik zawoła ochronę powrotu, to za zaworem temperatura będzie spadać i pompa tą chłodną wodę pogoni na boiler. Jak on wcześniej nagrzał się do powiedzmy 50 stC, to teraz go będziesz wychładzał. Przy zaworze 4D zbiornik CWU musi być wpięty jako obieg niezależny bezpośrednio w kocioł.

Kto ci to skręcał? Poczytaj o schematach z zaworem 4D.

Opublikowano

Mam tez siłownik herz i 4d 5/4 i ustawilem to za pierwszym strzałem...

Przede wszystkim zamykasz zawór (czyli MAŁY obieg) i zakładasz na niego fabrycznie ustawiony siłownik który ma pozycję skrajnie "lewa".

Potem tylko test ze sterownika "otwórz zawór" powinien otworzyć się o 90 stopni w prawo. Finito!

Opublikowano

W trybie recznym zawor mi sie nie otwietal ani nie zamykal przelozylem jeden przewod jak sugerowales wczesniej i na zimnym piecu zawor odrazu sie przestawil na ochrone powrotu i w trybie recznym otwiera i zamyka czyli chyba jest dobrze .ale nie zmienia to faktu ze zaloze pompe na powrot

Opublikowano

Nie sądzę aby działała ochrona powrotu grawitacyjnie przy zaworze 4D 1" a wyjście króćców kotła 2"( to musi być kocioł nie małej mocy przy tym rozmiarze króćców)Ja mam zawór 4D 5/4" i rury obiegu kotłowego 5/4 i nie chce działać(króćce kotła 6/4")Sterownik TECH ST-850 z PID Bez dodatkowej pompy na powrocie się nie obejdzie tylko czym ją sterować?)Ten sterownik Techa chyba nie ma takiej funkcji.Kiedyś zadałem na forum pytanie czy może być ta pompa w obiegu kotłowym sterowana niezależnym sterownikiem(który by działał w zakresie temperatur np 30-50 pompa pracuje a poniżej 30 i powyżej 50 pompa stop. ale do tej pory nie otrzymałem odp:(

Opublikowano

To było pytanie retoryczne, ale mylisz się, ochrona powrotu działa na 100%, tzn. ster realizuje ochronę powrotu przymykając zawór, czujnik powrotu łapie te 40 i wysyła sygnał do otwarcia na grzejniki. Po sekundzie otwarcia na czujniku znowu jest poniżej 40 i tyle grzejniki ciepła widziały...

Opublikowano

Nie moge powiedziec bo dzis nie przepalalem w piecy ale jezeli tak juz dziala to mysle ze jak napale to tez bedzie dobrze

Opublikowano

Taki urok zaworu 4D jak otwierasz jedno to zamykasz drugie nie da się mieć pełnej mocy na grzejnikach i ochrony powrotu jest albo albo. Chociaż gdy instalacja jest nagrzana i ma parametry powiedzmy 70/50 na pełnej mocy to przecież powrót i tak będzie miał te przynajmniej 40 kilka stopni pomimo, że 4D nie chroni wtedy powrotu. Ja mam zawór 4D 1 calowy i grawitacja działa ale piec ma wyjście 5/4.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.