Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Do Poprawki...

Desperados

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Prosze o ocene i sugestie na temat mojej instalacji. Instalacja wyposażona w zawor 4d z silownikiem. Obieg kotlowy 1.5" nieredukowany. Powierzchnia ogrzewana to 50m podlogowka 140m grzejniki(z termostatami). Kociol defro duo pracuje rowniez w lato. Instalacja dziala, ale... Zalaczam uproszczony schemat.

Pytanie 1

Zimny powrót obiegu kotlowego. Przerobione rozne regulacje. Efekt niezadawalajacy. Planuje zainstalowac dodatkowa pompe bezposrednio na rurze powrotnej bez bypasu i bez zaworu roznicowego w miejscu zaznaczonym na schemacie, lub przenieść pompe cwu w to miejsce.

Pytanie 2

Do regulacji temperatury podlogowki zainstalowany jest zawór termostatyczny, który nie działa prawidłowo mimo że dedykowany w tym celu. Mam zamiar zastąpić ten zawor zaworem 3d z silownikiem w tym samym miejscu.

Pytanie 3

Czy w tym miejscu nie powinien znajdowac sie zawor zwrotny?

Dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam!

post-68925-0-56387000-1473487371_thumb.jpg

Opublikowano

1)Jeżeli obieg kotłowy nie działa grawitacyjnie to niestety należy wstawić pomiędzy 4D a kotłem na powrocie dodatkową pompę (ta na CWU powinna zostać tam gdzie jest) Jakiej wielkości jest zaw.4D i jaka moc kotła?

2)Jak zainstalujesz zawór mieszający z siłownikiem to sterownik kotła go obsłuży?

3)Przeniósłbym zawór zwrotny jak zaznaczono na rysunku 

post-32948-0-41391600-1473490749_thumb.jpg

Opublikowano

U mnie działa obieg kotłowy na 4D na 1 calu (jak zawór zamknięty to powrót ma tyle ile jest na wyjściu z kotła) ale tylko do mniej więcej połowy otwarcia zaworu potem niestety zimniejsza woda z powrotu zawsze będzie ochładzać powrót kotła i wynika to raczej z budowy zaworu i sposobu jego działania. Czyli jak więcej puszczamy na grzejniki to równocześnie mniej idzie z powrotem do kotła a im zimniejsza woda z powrotu tym zimniejszy powrót kotła. Gdy pompa CO przestaje pompować wtedy powrót po czasie też się nagrzewa.

Cała idea zaworu 4D jest średnia.

Opublikowano

Dzieki za odzew Panowie!

Henryk, ciekawy temat podeslales. Moja instalacja montowana byla 5 lat temu, a uzytkowana jest przez 2 lata(zima i lato). Wtedy byla straszna moda na 4d i ja rowniez jej uleglem. Dzis raczej zdecydowalbym sie na 2x3d i pompe kotlowa.

Biorac pod uwage fakt,ze posiadam juz 4d bede chcial doprowadzic istniejaca instalacje do porzadku.

Odnosnie obiegu kotlowego, posiada przekroj 1,5" , zawor 4d tez 1,5". Kociol defro duo 25kw... Oczywiscie przewymiarowany. Balem sie, ze 15kw bedzie za maly, a 20kw jeszcze wtedy nie byl produkowany. Spalanie: 3,5 tony dobrego ekogroszku na pelny sezon wydaje mi sie ok. Temp. w domu 23 stopnie.

Na dzien dzisiejszy zawor 4d sterowany jest poprzez st-61.

Sterownik kotla to AG LUX z pid.

Posiadam również ST-431n.

Docelowo ST-431n(z uwagi na to, ze posiada tryb tygodniowy) sterowalby zaworem 4d, a st-61 sterowalby zaworem 3d podlogowki.

W mojej instalacji zamontowane sa zawory zwrotne kulowe. Na powrocie podlogowki dac ten kulowy, ktory jest na zasilaniu, czy zastosowac zwykly zz grzybkowy?

Opublikowano

Zasilanie zaworu 4d wynosi 0,55m. Na wyjsciu z kotla trojnik z odejsciem do naczynia wzbiorczego i jedno kolano. Wykonanie-ksztaltki stalowe. Powrot z zaworu 4d okolo 2m, 3kolana. Zawor 4d umieszczony 0,3m nad kotlem.

Opublikowano

Kociol to defro duo 25kw. Mozna je wyeliminowac. Napewno zmniejsza sie wtedy opory przeplywu, ale skoro tak jak pisal sambor uklad kotlowy jest zbyt dlugi to i tak grawitacja sie nie poprawi na tyle zeby obejsc sie bez dodatkowej pompy.

Opublikowano

Zależy jakie masz wymagania od tej grawitacji, bo nawet przy działającej i tak zakres regulacji jest wąski.

Opublikowano

Dlatego ja jestem zdecydowanie przeciwny montażowi zaw 4-D - to "ani pies ani wydra"

Nie zapewnia ochrony w całym zakresie ani nie pozwala na pełną regulację parametrów wody podawanej na odbiory.

Opublikowano

Dzis i ja jestem przeciwnikiem 4d, ale jakos nie widzi mi sie *** cale orurowanie w kotlowni, aby sie go pozbyc i zastosowac bardziej optymalne rozwiazanie na zaworach 3d. Na chwile obecna musze zmodernizowac to co posiadam.

Opublikowano

Pytanie 1

Zimny powrót obiegu kotlowego. Przerobione rozne regulacje. Efekt niezadawalajacy. Planuje zainstalowac dodatkowa pompe bezposrednio na rurze powrotnej bez bypasu i bez zaworu roznicowego w miejscu zaznaczonym na schemacie, lub przenieść pompe cwu w to miejsce.

Zamiast przenosić wystarczy włączyć pompkę CWU na stale - czy to rozwiązanie próbowałeś?  może efekt byłby zadowalający.

Opublikowano

Ta opcja tez byla przerabiana z mizernym skutkiem. Zgodnie z logika powinno to zadzialac, a ze szkopul tkwi w szczegółach, to u mnie wlasnie takowy występuje...

Mianowicie:

Powrot z cwu wpiety jest zbyt blisko zaworu 4d, a wtedy czynnik zamiast trafiac do kotla podbierany jest poprzez 4d spowrotem przez pompe cwu. Mozna rzec, iz czynnik krazy sobie w obiegu pompa- bojler- 4d- pompa.

Czyli w pierwszym rzędzie nalezy przeniesc powrot cwu jak najblizej kotla (Kolega Odpowietrznik zaznaczyl to na schemacie), i wtedy rozwazyc zasadnosc montazu dodatkowej pompy kotlowej.

Chyba prawidlowo to rozumuje?

Opublikowano

Jesli wyeliminuje z powrotu 2 kolana 90 stopni i zastapie je kolanami 45 stopni, to obieg skroci sie o 30 cm. Mimo ze i tak bedzie za dlugi to chyba warto, gdyz zmniejsza sie tez opory przepływu.

Opublikowano

Dlatego ja jestem zdecydowanie przeciwny montażowi zaw 4-D - to "ani pies ani wydra"

Nie zapewnia ochrony w całym zakresie ani nie pozwala na pełną regulację parametrów wody podawanej na odbiory.

Więc jeśli zawór 4d jest złym rozwiązaniem to lepszym będzie zastosowanie zaworu 3d z pompą pomiędzy kotłem i zaworem?

Opublikowano

Czy w omawianym temacie czyli dołożeniu pompy na powrocie przy zaworze 4D może być ona sterowana przez niezależny sterownik który będzie pracował powiedzmy w zakresie 30-50st.?bo sterownik kotła węglowego nie obsługuje mi pompy na powrocie.

Opublikowano

W sterowniki st-850 jest miejsce na dołożenie dodatkowej pompy zaworu która może włączać się po przekroczeniu progu temperatury ustawionej, ale nie jest napisane czy będzie to działało jako ochrona powrotu z zaworem 4d.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.