Desperados Opublikowano 10 Września 2016 #1 Opublikowano 10 Września 2016 Witam! Prosze o ocene i sugestie na temat mojej instalacji. Instalacja wyposażona w zawor 4d z silownikiem. Obieg kotlowy 1.5" nieredukowany. Powierzchnia ogrzewana to 50m podlogowka 140m grzejniki(z termostatami). Kociol defro duo pracuje rowniez w lato. Instalacja dziala, ale... Zalaczam uproszczony schemat. Pytanie 1 Zimny powrót obiegu kotlowego. Przerobione rozne regulacje. Efekt niezadawalajacy. Planuje zainstalowac dodatkowa pompe bezposrednio na rurze powrotnej bez bypasu i bez zaworu roznicowego w miejscu zaznaczonym na schemacie, lub przenieść pompe cwu w to miejsce. Pytanie 2 Do regulacji temperatury podlogowki zainstalowany jest zawór termostatyczny, który nie działa prawidłowo mimo że dedykowany w tym celu. Mam zamiar zastąpić ten zawor zaworem 3d z silownikiem w tym samym miejscu. Pytanie 3 Czy w tym miejscu nie powinien znajdowac sie zawor zwrotny? Dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam!
henryk1953 Opublikowano 10 Września 2016 #2 Opublikowano 10 Września 2016 Poczytaj ten wątek ,tak naprawdę zmierzasz w tym kierunku.O zaworze zwrotnym w tym miejscu ,tez tam jest. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15929-wazne-pytanie-o-instalacji-dzialanie/
odpowietrznik Opublikowano 10 Września 2016 #3 Opublikowano 10 Września 2016 1)Jeżeli obieg kotłowy nie działa grawitacyjnie to niestety należy wstawić pomiędzy 4D a kotłem na powrocie dodatkową pompę (ta na CWU powinna zostać tam gdzie jest) Jakiej wielkości jest zaw.4D i jaka moc kotła? 2)Jak zainstalujesz zawór mieszający z siłownikiem to sterownik kotła go obsłuży? 3)Przeniósłbym zawór zwrotny jak zaznaczono na rysunku
Gość miki1212 Opublikowano 10 Września 2016 #4 Opublikowano 10 Września 2016 U mnie działa obieg kotłowy na 4D na 1 calu (jak zawór zamknięty to powrót ma tyle ile jest na wyjściu z kotła) ale tylko do mniej więcej połowy otwarcia zaworu potem niestety zimniejsza woda z powrotu zawsze będzie ochładzać powrót kotła i wynika to raczej z budowy zaworu i sposobu jego działania. Czyli jak więcej puszczamy na grzejniki to równocześnie mniej idzie z powrotem do kotła a im zimniejsza woda z powrotu tym zimniejszy powrót kotła. Gdy pompa CO przestaje pompować wtedy powrót po czasie też się nagrzewa. Cała idea zaworu 4D jest średnia.
Desperados Opublikowano 10 Września 2016 Autor #5 Opublikowano 10 Września 2016 Dzieki za odzew Panowie! Henryk, ciekawy temat podeslales. Moja instalacja montowana byla 5 lat temu, a uzytkowana jest przez 2 lata(zima i lato). Wtedy byla straszna moda na 4d i ja rowniez jej uleglem. Dzis raczej zdecydowalbym sie na 2x3d i pompe kotlowa. Biorac pod uwage fakt,ze posiadam juz 4d bede chcial doprowadzic istniejaca instalacje do porzadku. Odnosnie obiegu kotlowego, posiada przekroj 1,5" , zawor 4d tez 1,5". Kociol defro duo 25kw... Oczywiscie przewymiarowany. Balem sie, ze 15kw bedzie za maly, a 20kw jeszcze wtedy nie byl produkowany. Spalanie: 3,5 tony dobrego ekogroszku na pelny sezon wydaje mi sie ok. Temp. w domu 23 stopnie. Na dzien dzisiejszy zawor 4d sterowany jest poprzez st-61. Sterownik kotla to AG LUX z pid. Posiadam również ST-431n. Docelowo ST-431n(z uwagi na to, ze posiada tryb tygodniowy) sterowalby zaworem 4d, a st-61 sterowalby zaworem 3d podlogowki. W mojej instalacji zamontowane sa zawory zwrotne kulowe. Na powrocie podlogowki dac ten kulowy, ktory jest na zasilaniu, czy zastosowac zwykly zz grzybkowy?
Desperados Opublikowano 10 Września 2016 Autor #6 Opublikowano 10 Września 2016 U mnie w normalnej pracy zawor 4d otwarty jest na ok. 30 procent, wiec grawitacja w krotkim obiegu nie powinna byc jakos bardzo zabuzona...
sambor Opublikowano 10 Września 2016 #7 Opublikowano 10 Września 2016 Jak wykonany i jak długi masz ten obwód przed zaw 4-D, całość rur powinna być mniejsza niż 1,5m.Może jest po prostu za długi lub masz za dużo kolanek.
Desperados Opublikowano 10 Września 2016 Autor #8 Opublikowano 10 Września 2016 Zasilanie zaworu 4d wynosi 0,55m. Na wyjsciu z kotla trojnik z odejsciem do naczynia wzbiorczego i jedno kolano. Wykonanie-ksztaltki stalowe. Powrot z zaworu 4d okolo 2m, 3kolana. Zawor 4d umieszczony 0,3m nad kotlem.
sambor Opublikowano 10 Września 2016 #9 Opublikowano 10 Września 2016 To masz za długi powrót. Jaka jest temp pracy kotła?
Desperados Opublikowano 10 Września 2016 Autor #10 Opublikowano 10 Września 2016 W kotle, który posiadam najkrótszy obwod kotlowy jaki mozna osiagnac to 2m. Czyli kicha, i bez pompy sie nie obejdzie. Temp. zasilania to minimum 65 stopni.
odpowietrznik Opublikowano 10 Września 2016 #11 Opublikowano 10 Września 2016 Myślę że można się pozbyć jeszcze dwóch kolan.Z ciekawości jaki to kocioł?
Desperados Opublikowano 10 Września 2016 Autor #12 Opublikowano 10 Września 2016 Kociol to defro duo 25kw. Mozna je wyeliminowac. Napewno zmniejsza sie wtedy opory przeplywu, ale skoro tak jak pisal sambor uklad kotlowy jest zbyt dlugi to i tak grawitacja sie nie poprawi na tyle zeby obejsc sie bez dodatkowej pompy.
Gość miki1212 Opublikowano 10 Września 2016 #13 Opublikowano 10 Września 2016 Zależy jakie masz wymagania od tej grawitacji, bo nawet przy działającej i tak zakres regulacji jest wąski.
sambor Opublikowano 10 Września 2016 #14 Opublikowano 10 Września 2016 Dlatego ja jestem zdecydowanie przeciwny montażowi zaw 4-D - to "ani pies ani wydra" Nie zapewnia ochrony w całym zakresie ani nie pozwala na pełną regulację parametrów wody podawanej na odbiory.
Desperados Opublikowano 11 Września 2016 Autor #15 Opublikowano 11 Września 2016 Dzis i ja jestem przeciwnikiem 4d, ale jakos nie widzi mi sie *** cale orurowanie w kotlowni, aby sie go pozbyc i zastosowac bardziej optymalne rozwiazanie na zaworach 3d. Na chwile obecna musze zmodernizowac to co posiadam.
henryk1953 Opublikowano 11 Września 2016 #16 Opublikowano 11 Września 2016 Pytanie 1 Zimny powrót obiegu kotlowego. Przerobione rozne regulacje. Efekt niezadawalajacy. Planuje zainstalowac dodatkowa pompe bezposrednio na rurze powrotnej bez bypasu i bez zaworu roznicowego w miejscu zaznaczonym na schemacie, lub przenieść pompe cwu w to miejsce. Zamiast przenosić wystarczy włączyć pompkę CWU na stale - czy to rozwiązanie próbowałeś? może efekt byłby zadowalający.
Desperados Opublikowano 11 Września 2016 Autor #17 Opublikowano 11 Września 2016 Ta opcja tez byla przerabiana z mizernym skutkiem. Zgodnie z logika powinno to zadzialac, a ze szkopul tkwi w szczegółach, to u mnie wlasnie takowy występuje... Mianowicie: Powrot z cwu wpiety jest zbyt blisko zaworu 4d, a wtedy czynnik zamiast trafiac do kotla podbierany jest poprzez 4d spowrotem przez pompe cwu. Mozna rzec, iz czynnik krazy sobie w obiegu pompa- bojler- 4d- pompa. Czyli w pierwszym rzędzie nalezy przeniesc powrot cwu jak najblizej kotla (Kolega Odpowietrznik zaznaczyl to na schemacie), i wtedy rozwazyc zasadnosc montazu dodatkowej pompy kotlowej. Chyba prawidlowo to rozumuje?
sambor Opublikowano 11 Września 2016 #18 Opublikowano 11 Września 2016 Dobrze, i ew skróć ten powrót.
Desperados Opublikowano 11 Września 2016 Autor #19 Opublikowano 11 Września 2016 Jesli wyeliminuje z powrotu 2 kolana 90 stopni i zastapie je kolanami 45 stopni, to obieg skroci sie o 30 cm. Mimo ze i tak bedzie za dlugi to chyba warto, gdyz zmniejsza sie tez opory przepływu.
odpowietrznik Opublikowano 11 Września 2016 #20 Opublikowano 11 Września 2016 A nie da się tego tak połączyć?Będziesz miał raptem 2 kolana i 1 trójnik.Jako kolan można użyć łuków typu "hamburger" mogą być SV ;) Stworzyłem piękny rysunek w 3D :)
kornik79 Opublikowano 11 Września 2016 #21 Opublikowano 11 Września 2016 Dlatego ja jestem zdecydowanie przeciwny montażowi zaw 4-D - to "ani pies ani wydra" Nie zapewnia ochrony w całym zakresie ani nie pozwala na pełną regulację parametrów wody podawanej na odbiory. Więc jeśli zawór 4d jest złym rozwiązaniem to lepszym będzie zastosowanie zaworu 3d z pompą pomiędzy kotłem i zaworem?
sambor Opublikowano 11 Września 2016 #22 Opublikowano 11 Września 2016 Zależy co chcemy uzyskać przez montaż zaworu 3-D
odpowietrznik Opublikowano 12 Września 2016 #23 Opublikowano 12 Września 2016 Czy w omawianym temacie czyli dołożeniu pompy na powrocie przy zaworze 4D może być ona sterowana przez niezależny sterownik który będzie pracował powiedzmy w zakresie 30-50st.?bo sterownik kotła węglowego nie obsługuje mi pompy na powrocie.
odpowietrznik Opublikowano 12 Września 2016 #24 Opublikowano 12 Września 2016 Czy jak później włączę na sterowniku kotła st-850 z PID funkcję ochrony kotła będę mógł regulować niezależnie temp.na instalację i na powrót do kotła?
kornik79 Opublikowano 12 Września 2016 #25 Opublikowano 12 Września 2016 W sterowniki st-850 jest miejsce na dołożenie dodatkowej pompy zaworu która może włączać się po przekroczeniu progu temperatury ustawionej, ale nie jest napisane czy będzie to działało jako ochrona powrotu z zaworem 4d.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.