Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko

M4t3uSZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jako że wybór padł na ten model o mocy 15kW postanowiłem wymienić się spostrzeżeniami.

Dlaczego komfort eko - bo to sprawdzona konstrukcja z wymiennikiem poziomym przy tej mocy podają 1,8m2 wymiennika więc jest spoko.

Poziomy bo przy starym sasie miałowym  23kW  był wymiennik rurowy który szedł najpierw poziomo około 50cm a w dalszej częsci schodził w pionowy w dół tez około 50cm i na koniec już całą szerokością pędzić ponownie w górę.

Podczas otwierania dzwiczek załadowczych wydostawał się cały smrodek a jak trzeba było wyjątkowo coś dołożyć wtedy masakra....

Dlatego mam nadzieje że w tym układzie problem zniknie.

Defro troche ma namieszane w specyfikacjach,na folderach i opisach, bynajmniej ja miałem-mam problem.

Serownik K1Pv4 jest w opcji

ruszt żeliwny na wyposażeniu

Chodzi o palnik wybór

retorta żeliwna -

czyli fajka z rurą podajnika stalową i ślimak ale motoreduktor z elektroniczną zawleczką

-minus potrafi wyłączyć kociołek po bodajże trzeciej próbie cofnięcia

-plus mały pobór prądu 30W

ekoenergia -

tutaj żeliwo w całości wraz ze ślimakiem a motoreduktor tradycyjny zawleczka śruba i pobór prądu około 120W

I tutaj pytanie który palnik  :huh:

Opublikowano

Po wielu prywatnych podpowiedziach jest decyzja  ekoenergia  :)

Szkoda że kociołek od Pieklorz nie jest .....od ręki.

Opublikowano

K1Pv4 sterownik świetny w połączeniu z modułem WiFi daje ogromne możliwości sterowania i kontroli pieca na odległość.

Opublikowano

wwoytek

Ale z Ciebie kusiciel,wszystko fajne coby tylko to wszystko działało a nie nastręczało problemów.

Eko kupujesz w workach?Podeslij na priva gdzie.

Opublikowano

Witam,

Po wielu poszukiwaniach wybór padł właśnie na Defro Komfort Eko 15kW. Chcę sterownik K1Pv4 i palnik ekoenergia. Zauważyłam, że z tą konfiguracją jest dostępny kocioł Komfort Eko PZ. Czym te dwa kotły się różnią? Już się w tym gubię. Dodatkowo nie wiem czy brać  regulator pokojowy?

Opublikowano

Komfort Eko ma palnik firmowany przez Defro.. Komfort Eko PZ jest bliźniakiem, ale palnik ma z firmy zewnętrznej wraz ze sterownikiem zaprogramowanym pod ten model palnika. PZ, to można rozwinąć jako np. "Podajnik Zewnętrzny", czyli nie "nasz". Jaka prawda to tylko marketing Defro wie.

Regulator pokojowy jest OK, ale wg mnie tylko do współpracy z zaworem mieszającym. Chodzi o to, aby nie wyłączać pompy, tylko na sygnał regulatora o dogrzaniu pomieszczeń, zmniejszyć temperaturę na grzejnikach/podłodze. Weź pod uwagę, że regulator centralny bada temperaturę tylko w jednym miejscu i jest "ślepy" na sytuację w poszczególnych pomieszczeniach.

Opublikowano

Tak pptwierdzam Przedmowce jak regulator pokojowy to tylko do wspolpracy z zaworem mieszajacy i umiejscowienie go w tzw. pomieszczeniu wzorcowym np. Salon z otwarta kuchnia, jadalnia, tam gdzie przebywamy najdluzej, wtedy w tym/ tych pomieszczeniach mamy komfortowa temperature, latwosc regulacji temperatura w tym/ tych pomieszczeniach i oczywiscie oszczednosci w paliwie. Grzejniki w tym/ tych pomieszczeniach na full otwarte a pozostale tak jak Przedmowca pisal slepe na regulator, ale przeciez to np. sypialnie wiec glowice termostatyczne i jest ok

Opublikowano

Super. Dzięki za odpowiedzi.  :)

Czyli normalnie przy zamawianiu mogę brać Komfort Eko z tymi opcjami (K1Pv4, ekoenergia). 

Zawór mieszający ma być montowany chyba 4d. Czy miałoby to sens gdyby zamiast regulatora pokojowego zainwestować w sterowanie przez internet?

Opublikowano

Poczytaj na stronie Defro, bo sam nie wiem, czy DKE z ekoenergią ma sterownik K1Pv4 co do internetu o ok będziesz miał odczyt z wszystkich czujników, regulacja temp. CO, CWU dokup koniecznie sterownik zaworu 4D i będzie ok

Opublikowano

Witam grono :)

Mi się wydaje, że skrót "PZ" to "palnik żeliwny" :) coś mi tak świta ;)

Ale mogę się mylić :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak sprawdzałem na stronie Defro i skrót PZ to tak jak piszesz palnik żeliwny i mają także w opisie rzeczywiście obsługa przez sterownik K1Pv4

Opublikowano

Jest chyba oddzielny soft do K1Pv4 PZ

Opublikowano

Byłam dzisiaj w sklepie stacjonarnym i rozmawiałam z hydraulikiem, który ma kocioł montować. Sklep twierdzi, że jeśli chcę sterownik K1Pv4 i palnik ekoenergia to muszę brać Komfort Eko PZ. W zwykłym Eko nie ma takiej opcji. Poza tym hydraulik mówi, że mam nie brać sterownika  K1Pv4 bo on nie ma PiD i  jest do ogrzewania podłogowego tak jak i zawór 4d. W ogóle najlepiej to chciałby zamontować u mnie Komfort Eko Duo. Już teraz mam całkowity mętlik...

Czy to prawda, że jeśli zamawia się w sklepie internetowym to Defro nie uznaje gwarancji?

Aha Znalazłam jeszcze, że sterownik K1Pv4 PZ ma wbudowany moduł internetowy.

Opublikowano

:) :) :) oznaczenie sterownika K1Pv4 (to oznaczenie literką P)to jest właśnie z PID. W sterowniku jest wbudowany moduł obsługi zaworu i tam wybieramy jaka funkcje ma spełniać. Najlepiej zadzwonić do defro i się wypytać i potem jak pasuje taki zestaw sobie zamówić :) Jak zamawiamy w sklepie internetowym to też śmiało wypytać co interesuje. Śmiało pytać, to nie boli :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie, też mi się wydawało, ze P w nazwie to PID ale kłócić się nie chciałam.  ;) Jutro mam zamiar trochę podzwonić może coś więcej się dowiem. 

Opublikowano

trzeba było się kłócić :) a co ;)

Opublikowano

K1Pv4 jest z pid sam użytkuje taki kocioł z takim sterownikiem 

Opublikowano

No i się porobiło,jednak nie defro bo do układu zamkniętego jest inny palnik a ekoenergia jednak nie taka dobra.Sory ale tyle tego wszystkiego ciężko ogarnąć.Wybrałem palnik Batory sredni.Prawdopodobnie najlepszy-popróbujemy,będę pisał co i jak.

Opublikowano

I jak ten zestaw u Ciebie pracuje ?

Opublikowano

A co ma uklad zamkniety do palnika

Opublikowano

Moze  jest chłodzony  woda  :D  ;)  albo chodzi o V klase kotła lub  o papiery bo bez tego ponoc sie zle pali  ;)

Opublikowano

A co ma uklad zamkniety do palnika

Ano to że do układu zamkniętego możesz zastosować kocioł z symbolem NZ który ma wężownice wbudowaną za dopłatą oczywiście, inaczej tracisz gwarancje na kocioł.Czyli odpada komfort eko PZ.

Natomiast nadawał by się komfort Eko ale tylko z palnikiem który masz właśnie TY...

Ale ja takiego nie chcę i dlatego byłem zmuszony niejako do wyboru innego.

Ale to wcale nie znaczy że nie da się dobrze palić w takim jak masz Ty,bo widać że robisz to doskonale.

Opublikowano

Witaj z tego co pamietam mozna zamontowac uklad/ zawor schladzajacy instalacje zasilajaca... chyba jest taka opcja dostepna, no chyba ze chodzi...?#@$ o sama konstrukcje wymiennika (moze musi byc wzmocniona... taki chwyt marketingowy lub... kto wie jak to zwal hihi )

Opublikowano

Dzwoniłam do Defro i sterownik  K1Pv4 oraz palnik ekoenergia może być zamontowany w zarówno w Komfort Eko jak i Komfort Eko PZ. Różnice między tymi kotłami polegają na tym, że w PZ oprócz ekogroszku można palić też miałem a w zwykłym Eko tylko ekogroszkiem i na tym różnice się kończą.

I jak ten zestaw u Ciebie pracuje ?

Przyłączam się do pytania.
Opublikowano

Kocioł użytkuje od miesiąca i generalnie żadnego problemu nie miałem cały czas kocioł jest włączony w trybie letnim i grzeje bojler.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.