Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ślimak Defro Komfort Eko 20Kw

ziggy2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

po niecałych 4 sezonach używania Defro Komfort Eko 20 kW STD, pół na pół opał ekstra suchy (Retopal) a także wilgotny (kupowany jako workowany-nie polecam), ślimak wygląda jak na zdjęciach.

Zastanawia mnie dlaczego zjadło go "w rurze" a nie w miejscu gdzie następuje zsyp z zasobnika. Podejrzewałem też, że będzie upalony na końcówce, bo czasami żar schodził nisko - a tu takie jaja.

Ślimak oczywiście zapiekł się w silniku, zawleczka (zwykła śruba będąca tam od zakupu) była wygięta, ale nie pęknięta. Zgodnie z poradami jakie tutaj poczytałem potraktuję go odrdzewiaczem a potem zblokuję śrubę i może "puści" - zawleczka oczywiście wyjęta.

Doradźcie, proszę - czy to jeszcze wytrzyma czy nie ma sensu "rzeźbić" ?

Jeśli kupować nowy, to jaki i gdzie najlepiej ?

Dzięki !

post-49336-0-27454600-1466016213_thumb.jpg

post-49336-0-82190900-1466016216_thumb.jpg

post-49336-0-94816200-1466016220_thumb.jpg

post-49336-0-20538500-1466016224_thumb.jpg

Opublikowano

Miejsce rzekłbym standardowe :) wywal to na złom i kup nowy, jeszcze trochę i zacznie rwać zawleczki tak opór wrośnie przy podawaniu.

Opublikowano

W końcu TECHNIK jesteś to zapewne lepiej koledze to wytłumaczysz co zachodzi w tym właśnie miejscu :)

Ewentualnie już co najmniej kilka razy było na FM.

Opublikowano

W końcu TECHNIK jesteś to zapewne lepiej koledze to wytłumaczysz co zachodzi w tym właśnie miejscu,,,, 

Nie można być TECHNIKIEM w każdej dziedzinie technicznej.

,,,, Ewentualnie już co najmniej kilka razy było na FM.

To przytocz koledze "ziggy2" te przykłady, by mógł ocenić gdzie popełnił błędy. 

Opublikowano

Zakup żeliwny wyrób i zapomnij o problemach :)

Opublikowano

Doradźcie, proszę - czy to jeszcze wytrzyma czy nie ma sensu "rzeźbić" ?

Kup nowy a ten stary zostaw sobie w razie czego w kotłowni bo nigdy nie wiadomo kiedy w środku sezonu np. przed świętami padnie kolejny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem w Defro, kosztował 200 zł już z przesyłką, zwykły.

Przy doborze należy podać model kotła i długość całkowitą ślimaka - bo np w moim modelu montowali 4 rodzaje.

A zwoje gniją właśnie w rurze, bo tam jest takie szczęśliwe miejsce, gdzie spotyka się gorąc idący od retorty z zimnem z podajnika no i mamy wielki punkt żrącej wilgoci.

Czyli NIGDY wilgotnego ani mokrego opału, a po sezonie koniecznie wypchnąć motoreduktorem cały węgiel z podajnika i rury prowadzącej !

Dzięki za rady !

Opublikowano

Zrób sobie napowietrzanie zasobnika paliwa z kanału powietrza za wentylatorem.

Opublikowano

Masz u siebie zrobione coś takiego? Jakieś rady? Może zdjęcia mógłbyś wstawić bo czytałem, że niektórzy mają porobione dosuszanie ale nie natrafiłem na porządny opis dokumentowany zdjęciami (może źle szukałem? ;) )

Opublikowano

Tak mam w trakcie filmiku jest pokazana ta wlasnie przerobka z dopowietrzaniem zasobnika paliwa.

https://m.youtube.com/watch?v=yeZpzfOWBX8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.