ziggy2 Opublikowano 15 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Witajcie, po niecałych 4 sezonach używania Defro Komfort Eko 20 kW STD, pół na pół opał ekstra suchy (Retopal) a także wilgotny (kupowany jako workowany-nie polecam), ślimak wygląda jak na zdjęciach. Zastanawia mnie dlaczego zjadło go "w rurze" a nie w miejscu gdzie następuje zsyp z zasobnika. Podejrzewałem też, że będzie upalony na końcówce, bo czasami żar schodził nisko - a tu takie jaja. Ślimak oczywiście zapiekł się w silniku, zawleczka (zwykła śruba będąca tam od zakupu) była wygięta, ale nie pęknięta. Zgodnie z poradami jakie tutaj poczytałem potraktuję go odrdzewiaczem a potem zblokuję śrubę i może "puści" - zawleczka oczywiście wyjęta. Doradźcie, proszę - czy to jeszcze wytrzyma czy nie ma sensu "rzeźbić" ? Jeśli kupować nowy, to jaki i gdzie najlepiej ? Dzięki !
karoka65 Opublikowano 15 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Miejsce rzekłbym standardowe :) wywal to na złom i kup nowy, jeszcze trochę i zacznie rwać zawleczki tak opór wrośnie przy podawaniu.
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Czerwca 2016 #3 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Miejsce rzekłbym standardowe ,,,, Co takiego niezwykłego zachodzi akurat w tym miejscu ?.
karoka65 Opublikowano 15 Czerwca 2016 #4 Opublikowano 15 Czerwca 2016 W końcu TECHNIK jesteś to zapewne lepiej koledze to wytłumaczysz co zachodzi w tym właśnie miejscu :) Ewentualnie już co najmniej kilka razy było na FM.
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Czerwca 2016 #5 Opublikowano 15 Czerwca 2016 W końcu TECHNIK jesteś to zapewne lepiej koledze to wytłumaczysz co zachodzi w tym właśnie miejscu,,,, Nie można być TECHNIKIEM w każdej dziedzinie technicznej. ,,,, Ewentualnie już co najmniej kilka razy było na FM. To przytocz koledze "ziggy2" te przykłady, by mógł ocenić gdzie popełnił błędy.
Artex1 Opublikowano 16 Czerwca 2016 #6 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zakup żeliwny wyrób i zapomnij o problemach :)
SUSPENSER Opublikowano 16 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Doradźcie, proszę - czy to jeszcze wytrzyma czy nie ma sensu "rzeźbić" ? Kup nowy a ten stary zostaw sobie w razie czego w kotłowni bo nigdy nie wiadomo kiedy w środku sezonu np. przed świętami padnie kolejny.
ziggy2 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor #8 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Kupiłem w Defro, kosztował 200 zł już z przesyłką, zwykły. Przy doborze należy podać model kotła i długość całkowitą ślimaka - bo np w moim modelu montowali 4 rodzaje. A zwoje gniją właśnie w rurze, bo tam jest takie szczęśliwe miejsce, gdzie spotyka się gorąc idący od retorty z zimnem z podajnika no i mamy wielki punkt żrącej wilgoci. Czyli NIGDY wilgotnego ani mokrego opału, a po sezonie koniecznie wypchnąć motoreduktorem cały węgiel z podajnika i rury prowadzącej ! Dzięki za rady !
wwoytek Opublikowano 6 Lipca 2016 #9 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zrób sobie napowietrzanie zasobnika paliwa z kanału powietrza za wentylatorem.
lesiu681 Opublikowano 6 Lipca 2016 #10 Opublikowano 6 Lipca 2016 Masz u siebie zrobione coś takiego? Jakieś rady? Może zdjęcia mógłbyś wstawić bo czytałem, że niektórzy mają porobione dosuszanie ale nie natrafiłem na porządny opis dokumentowany zdjęciami (może źle szukałem? ;) )
wwoytek Opublikowano 13 Lipca 2016 #11 Opublikowano 13 Lipca 2016 Tak mam w trakcie filmiku jest pokazana ta wlasnie przerobka z dopowietrzaniem zasobnika paliwa. https://m.youtube.com/watch?v=yeZpzfOWBX8
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.