Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modulacja Kotłów Gazowych

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tą modulacja? Czy jeżeli jej zakres jest od 7kW to będzie więcej spalal niż kocioł z modulacja od 3kW?

Z tego co się dowiedziałem kocioł gazowy brać jednfunkcyjny ok 22kW, żeby nie było problemu z podgrzaniem CWU. Według ciepło właściwie wychodzi ok 12kW kocioł na paliwo stałe, oczywiscie z CWU.

Większość kotłów kondensacyjnych tej mocy ma właśnie modulacje od 7kW. Hydraulik twierdzi że nie będzie przez to wiecej spalal gazu a musi być 22kW. Jeżeli byłby ekogroch to starczy 14-15kW.

Tapatalk

Opublikowano

Hydraulik ma rację. Przy doborze mocy wiszącego kotła kondensacyjnego  poza mocą na CO trzeba brać pod uwagę dostawę cwu. Bardziej ma to znaczenie przy kotłach dwufunkcyjnych ale również przy jednofunkcyjnych z podgrzewaczem ma znaczenie. Masz zapotrzebowanie na CO na poziomie 12 kW czyli można zastosować jednofunkcyjny kocioł gazowy o takiej mocy pod warunkiem że zastosujesz podgrzewacz o pojemności 80-100l  ( niektórzy producenci twierdzą że obsłuży nawet 120 l podgrzewacz) Zakres modulacji palnika na CO przy takim kotle zacznie się od.ok 2 kW Podobny komfort dostawy cwu zapewni kocioł z wbudowanym podgrzewaczem ładowanym warstwowo (46 l;) o mocy 19 kW , a zakres modulacji od ok 6 kW.  Jak potrzebujesz większego podgrzewacza  150-200  l to kocioł 22 kW będzie odpowiedni do takiego podgrzewacza, Modulacja palnika będzie zależeć od producenta kotła jedne będą modulować od 6 kW ale znajdziesz na rynku kotły które przy mocy 35 kW modulują od 1,8 kW. Jest jeszcze jedno rozwiązanie czyli zastosować zestaw solarny do współpracy z kotłem gazowym. Wtedy można do kotła o mocy 12-13 kW podłączyć podgrzewacz o pojemności 250 -300l co oczywiście jest znacznie droższym rozwiązaniem

Opublikowano

U mnie będzie ok 150l zasobnik. Solary odpadają bo się nie załapałem na te z dopłatą a samemu cały koszt to bez sensu.

Powiedz mi czy jeżeli będzie z modulacja od 7kW to będzie więcej spalal niż ten z 3kW w moim przypadku? Hydraulik twierdzi że nie, bo po prostu się wyłączy jak nagrzeje się podłogówka i nie będzie odbioru i tak w kółko.

Tapatalk

Opublikowano

Coś mi się zdaje, że niełatwo udzielić konkretnej wskazówki, zależy od zapotrzebowania w instalacji. Jeżeli zapotrzebowanie będzie na pomiędzy 3-7 kw to kocioł 7kw będzie taktował, a ten na 3 kw będzie na stałe zasilać i przez to spali mniej niż taktujący. Tak to rozumiem, ale całkowitego przekonania nie mam.

Opublikowano

A ja namieszam :)

Mamy 2 kotły tego samego typoszeregu, różniące się jedynie mocą nominalną np 12 i 22 kW.

Oba z nich pracują z mocą 5kW i który mniej paliwa zużyje? :P

Opublikowano

Zapotrzebowanie załóżmy że jest 8kW bez CWU.

Sambor czy modulacja jest aż tak ważna i czy różnica 4kW minimalnej modulacji będzie zauważalna w zużyciu gazu?

Tapatalk

Opublikowano

Immergas odpada ze względu na baaardzo kiepski serwis w mojej okolicy, może się to zmieni jak będę kupował za jakiś czas. Celowal bym w coś z Junkersa bo jest na miejscu i ludzie chwala tych serwisantow.

Druga kwestia, że nadal nie wiem czy będzie różnica w spalaniu czy nie. Jeżeli będzie to tak nie zauważalna że nie ma sensu i tym myśleć.

Tapatalk

Opublikowano

Nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Zużycie gazu zależy od zapotrzebowania na ciepło i preferencji cieplnych mieszkańców... oraz od możliwości dostosowania mocy kotła do warunków zewnętrznych. Do czego potrzebna jest modulacja palnika? Moc kotła jest wyliczana na minimalne temperatury zewnętrzne (-20) które w czasie sezonu grzewczego występują sporadycznie, a przez większość okresu grzewczego temperatury zewnętrzne wynoszą ok +5 C. Zamiast pisać i tworzyć samemu pozwolę sobie zacytować fragment artykułu jaki znalazłem na stronie "ogrzewnictwo.pl  ".....Jeżeli moc z jaką pracuje kocioł przewyższa moc zapotrzebowaną, to ilość jego załączeń i wyłączeń wzrasta, kocioł musi pracować z wyższymi niż przy pracy ciągłej temperaturami, przez co zmniejsza się sprawność całego układu grzewczego, a co za tym idzie zużycie gazu. Reasumując: kocioł musi mieć odpowiednią moc maksymalną, aby był stanie ogrzać budynek podczas największych mrozów, ale im moc minimalna będzie mniejsza tym lepiej będzie radził sobie z dopasowaniem do potrzeb w ciągu całego roku, co będzie skutkowało mniejszym średniorocznym zużyciem gazu..." 

Myślę że zacytowana odpowiedź powinna wyjaśnić twoje wątpliwości

Opublikowano

Już ci pisałem, że na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi:

A widzę, że kolega @mak też już swoje dopisał, ale nie do końca się zgadzam ze stwierdzenie o pracy w wyższej temp i spadkowi sprawności kotła,

Wyższą moc można osiągnąć też przy tej samej temp przez zwiększenie przepływu wody przez kocioł.

Opublikowano

Reasumując jest to mało istotne i lepiej patrzeć na lepszy serwis,lepszy sprzęt niż na minimalną moc kotła ?

Według ciepło właściwe maksymalna moc cieplna to 7kW ,przeciętna 3,5 kW bez CWU.

Na CWU potrzebuję 4kW.

3,5kW + 4kW = 7kW 

Kocioł z minimalną modulacją 7kW będzie w moim domu odpowiedni ?

Opublikowano

Kocioł gazowy kondensacyjny nie może działać na raz na potrzeby grzania CWU i CO - albo grzeje jedno albo drugie, więc sumowanie nic nie daje.

A ty mając jak pisałeś budynek ok 200m2 po podłogach z garażem w bryle raczej potrzebujesz trochę więcej ciepła niż 3,5kW.

Ps

Wg Viessmana kocioł kondensacyjny większej mocy pracujący na tych samych parametrach temp wody , co kocioł o mniejszej mocy .

Ma większą sprawność czyli spali mniej.

Opublikowano

Tak wychodzi według ciepło właściwe. Jak liczyłem sam zapotrzebowanie na ciepło OZC też mi wychodziło ok 6kW bez CWU.

W takim razie posłucham hydraulika , że moc minimalna nie będzie miała znaczenia w moim przypadku.

Opublikowano

Nie ignorowałbym mocy minimalnej kotła.O ile moc maksymalną można ograniczyć to minimalnej już nie.Jak wynika z Twoich obliczeń 6kW to jest dla temp zewnętrznej np -20 (zależy od strefy klimatycznej) ale przy wyższych temperaturach zewnętrznych to zapotrzebowanie spadnie przepuśćmy do 3kW a kocioł moduluje np też 6kW i nie będzie w stanie już zejść niżej Będzie sytuacja jak pisze Maku(artykuł) liczba włączeń i załączeń wzrośnie(taktowanie kotła) co nie sprzyja jego ekonomicznej pracy=większe zużycie gazu.

Opublikowano

Taktowanie można obejść przez odpowiednie nastawienia w menu kotła  - tzw czas między ponownymi załączeniami lub przez zwiększenie histerezy temp wody w instalacji ( kotle).

PS

Czy ktoś z was ma dane ile nowoczesny kocioł potrzebuje gazu na 1 zapłon?

Częste załączanie jest bardziej szkodliwe dla mechaniki kotła + wzrost zużycia en elektrycznej przez kocioł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.