Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejniki Kętowskie Stare Ogrzewanie

Michalsmich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych uzytkownikow.

Mam problem wieloplaszczyznowy.

Posiadam dom w beskidach o powieszchni 600m2 ktory ma instalacje grzewcza.

1.piec smieciuch 37kw

2.grzejniki ketowskie (zeberka aluminiowe zlote).

Instalacja na wymuszenie wychodza rury 4 rury obiegi 80cm grubosci przy piecu.

Dom wybudowany z 19cm cegla kratowka 5cm pustka i 19cm cegla kratowka.

Okna nowe.

Wysokosc pomieszczen 400m2 2.65

200m2 3.5m2

Jak ta instalacje zobaczylem to sie zadziwilem ale tak wtedy robili.... Jest niewydajna masakra!!!

Moje pytanie brzmi.

Czy to w cholere wszystko niewyciac i zaczac od nowa?

Prosze o opinie o tych grzejnikach czy warto zostawic? W domu jest okolo 45 grzejnikow.Jaki moze byc koszt grzania gazem docelowo tego budynku?

Jest to wszystko poprostu wielkie i koszty juz wiem ze niebeda male niechce popelnic bledu dlatego prosze o podpowiedzi pomoc.

Dziekuje z gory i Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na start to piec do wymiany - jesli budynek jest zupelnie nieocieplony to powinienes zainteresowac sie piecami o mocy w okolicach 60-65 kW.

Co do kosztow ogrzewania gazem, to musisz uscislic jak wyglada sprawa z ociepleniem budynku. Jesli go nie to miesieczne rachunki moga Cie wpedzic w depresje.

Opublikowano

To nie takie proste odpowiedzieć na tak postawione pytanie.Wycinać zawsze można, tylko myślę że taniej będzie sprawdzić dobór grzejników w poszczególnych pomieszczeniach, dobrać parametry grzania, dobrać kocioł, sprawdzić dobór pomp, sprawdzić dobór średnic rurociągów..... I przede wszystkim pomyśleć o dociepleniu budynku. Potrzeba Ci porządnie wykonanego "audytu energetycznego" . Możesz to zrobić sam ale na tak duży obiekt radzę wspomóc się specjalistą.  Myślę że wtedy dużo prościej będzie ustalić gdzie tkwi problem i go rozwiazać

Opublikowano

Ja najpierw bym to przekalkulował czy ocieplać czy wymieniać instalację wg mnie, choć nie znam obiektu taniej i prościej wyjdzie ocieplenie budynku.

Ile ciepła potrzeba można sprawdzić w sposób przybliżony na stronie http://cieplowlasciwie.pl/

Gdzie można wstawić parametry budynku najpierw tak jak jest, a następnie dodać ocieplenie i zobaczyć jakie są zmiany.

Po takiej symulacji można dalej myśleć nad podjęciem konkretnej decyzji.

PS

Nic nie wiadomo o stanie technicznym instalacji - zdrowa, skorodowana ?

Opublikowano

Na poczatek dziekuje za podpowiedzi i za strone do obliczania zapotrzebowania na cieplo.

Jesli chodzi o ocieplenie to koszty wychodza jakies 45.000zl przy wlasnej pracy.koszt materialow.

Niestety w tym roku sie nieuda tego zrobic. INSTALACJA PUJDZIE DO WYCIECIA ale gnebi mnie tylko jeszcze sprawa grzejnikow na moj rozum to sa superr ale paru instalatorow mi nagadalo ze to dziadostwo

Grzejniki z Kent aluminiowe zeberka zlote.post-68356-0-59782200-1466525256_thumb.jpg

Opublikowano

Ja najpierw bym to przekalkulował czy ocieplać czy wymieniać instalację wg mnie, choć nie znam obiektu taniej i prościej wyjdzie ocieplenie budynku.

Ile ciepła potrzeba można sprawdzić w sposób przybliżony na stronie http://cieplowlasciwie.pl/

Gdzie można wstawić parametry budynku najpierw tak jak jest, a następnie dodać ocieplenie i zobaczyć jakie są zmiany.

Po takiej symulacji można dalej myśleć nad podjęciem konkretnej decyzji.

PS

Nic nie wiadomo o stanie technicznym instalacji - zdrowa, skorodowana ?

Witaj.

Instalacja jest z 1993r jak sam budynek.

Z tego co widze to instalacja byla zadbana rury pomimo ze grube to nienosza najmniejszych sladow korozji grzejniki  ladne zero zniszczen. Problem jest w malym kotle   i grawitacji wody .

Ilu fachowcow tyle opinji i pomyslow a ja po srodku.

Dom docieple za okolo 2 lata .a narazie to niewiem co z tym dalej robic i czy wymieniac te grzejniki czy nie ba mnie osobiscie sie podobaja i jest ich wystarczaca ilosc. 

Opublikowano

Moc 1 szt żeberka KA-500 to ok 180W 75/60C, czyli raczej sporo - wystarczy policzyć żeberka i już masz wstępny bilans, 

Trzeba policzyć i ew przenieść tam gdzie brakuje.

Wg mnie to kocioł do 40kW powinien spokojnie i teraz pociągnąć.

Co do ocieplenia to najwięcej ciepła ucieka przez dach ( strop) - trzeba więc wełnę rozłożyć na najwyższym stropie i na początek wystarczy.

+ oczywiście pompa 32/60 lub max 32/80 

I powinno być OK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.