Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tryb Lato Argon 2 - Gorące Kaloryfery

Roman53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnimi czasy pojawił się u mnie problem z którym nie jestem sobie w stanie w jakikolwiek sposób poradzić.

Jestem posiadaczem pieca 25kw z zamontowanym sterownikiem ARGON 2.
Piec użytkuje już 4 sezon, do tej pory nie miałem żadnych zastrzeżeń co do jego pracy (oczywiście po prawidłowym ustawieniu parametrów).

Teraz mam problem dotyczący grzania kaloryferów. Po skończeniu sezonu grzewczego, przestawiłem piec (jak co roku) na tryb Lato, dodam że mam dwie pompki na CO i CWU. Pompkę CO ustawiłem na "off" natomiast CWU dostosowałem grzanie do 45 stopni na zasobniku 180 litrów.
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem gorące grzejniki, pomimo ustawienia tak jak pisałem wyżej pieca na tryb LATO. Najdziwniejsze jest to w tym wszystkim, że nie grzeją mi wszystkie grzejniki (opcja z odpowietrzaniem już była). Na pierwszej kondygnacji nie grzeją w ogóle, natomiast ciepłe są na kondygnacji drugiej, bezpośrednio znajdujące się nad piecem.

Podejrzewałem awarię pompki CO, ale po uprzednim jej sprawdzeniu stwierdzam że jest w 100% sprawna. Znajomy mi kiedyś tłumaczył, że piec "samoczynnie" oddaje ciepło do grzejników do których jest podłączony najbliżej (dodam że posiadam starą instalację) i dlatego są ciepłe, ale to zjawisko obserwuję dopiero po raz pierwszy od kilku sezonów.

Nie wiem co mam robić, może ktoś miał podobny problem albo chociaż coś mi doradzi....

Dziękuję bardzo za pomoc.

Opublikowano

Pewnie grzeją grawitacyjnie. Zakręć zawory na grzejnikach i po problemie :)

Opublikowano

Właśnie najgorsze jest w tym wszystkim to, że przy 2 (na 4 grzejące) mam zawory starego typu które nawet się nie obracają (wiem, wiem, że to nie problem spuścić wodę z kaloryferów i kupić nowe i podmienić), ale interesuje mnie fakt dlaczego tak jest, i dlaczego akurat teraz to się dzieje? Sądzisz, że mogłem tego nie zaobserwować wcześniej?

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.