Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Problemy, Zapowietrzanie Itd.

snajperusa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy przekaźnik,np. R15 Relpol z cewką na 230v.Jest napięcie w sieci ,przekażnik trzyma pompa działa ze sterownika,brak napięcia przekaźnik puszcza przełącza na ups.Najprościej to ci będzie wymienić naczynie.

Opublikowano

Jeśli się nie mylę to oba naczynia musiałyby mieć chyba osobne grupy bezp, a mam jedną.

Mylisz się bardzo!

Naczynie , wytrzyma bez problemu 6 bar i nie musi mieć tzw grupy bezpieczeństwa , tylko kocioł!

Zostaw to tak jak masz, a drugie naczynie - stojące ustaw obok kotła i podłącz taką rurą jakie jest wyjście w naczyniu , jak najbliżej powrotu do kotła 

Opublikowano

A jak wtedy z ustawieniem ciśnienia wstępnego w obu NP? W obu to samo? 

Opublikowano

Kolego snajperusa,czy to jest instrukcja twojego koła? 

Jeżeli tak i masz kocioł wyprodukowany w 2009r to zadzwoń do producenta i zapytaj czy możesz twój kocioł podłączyć w układzie zamkniętym.

Z poniższej instrukcji wynika że tak ,ale się upewnij.Najtaniej i najprościej będzie zamontować zawór upustowo- schładzający.W tej instrukcji jest podane jak to zrobić.

instrukcja_obslugi_i_montazu_kociol_co_z_podajnikiem_kwp_pl_15032016.pdf

ps.

Odpowiedni zawór bezpieczeństwa zamontuj na kotle.,bo tylko w tym miejscu spełnia rolę RB, w innym miejscu tylko RP.

Opublikowano

Moja instrukcja jest starsza. To jest aktualna wersja. W tej starej było napisane, że tylko układ otwarty ale przepisy były jeszcze inne. Konstrukcja kotła się nie zmieniła, więc na pewno to rozwiązanie z zaworem też by się sprawdziło, ale czy u mnie da się to jakoś łatwo zamontować? Czy jest na tyle miejsca?

Opublikowano

Na str.12 w tej instrukcji jest rysunek jak to zrobić,u ciebie jest na to miejsce.Sam je zaznaczyłeś(zdjęcie poniżej).Do powrotu podłącz tam gdzie zamontowałeś ZZ ze sprężyną,a jego w miejsce ZZ klapowego ,który niepotrzebnie dubluje ten ze sprężynką.Instalacja .stara czy nowa na pewno jest zrobiona na wyższe ciśnienie niż kocioł, to

z powodu kotła w instrukcji masz  napisane na jakim max. ciśnieniu kocioł może pracować , u ciebie jest to 2 atm.

post-67963-0-76325800-1463550883_thumb.j

Opublikowano

Tak by to wyglądało. Myślę, że udałoby się to zrobić bez problemu, choć trochę zabawy będzie z odprowadzeniem gorącej wody, bo muszę gdzieś na zewnątrz wyprowadzić rurę.

post-67963-0-61479900-1463638166_thumb.jpg

kolego henryk1953 co miałbym podłączyć do powrotu przy zasobniku tam gdzie zamontowałem zz ze sprężyną bo nie rozumiem z treści posta?

Jeszcze kwestia tego naczynia przeponowego drugiego. Kolego sambor czy mogę je podłączyć tak ja na zdjęciu poniżej 

tam jest różnica wysokości między wlotem do NP a powrotem kotła ok 20cm. Czy jakieś dodatkowe zawory między tym, w razie serwisu, sprawdzenia NP?

post-67963-0-80827300-1463638799_thumb.jpg

post-67963-0-38236900-1463638811_thumb.jpg

Ten trójnik najbliżej kotła z zaworem do spuszczania wody, wykorzystałbym do podłączenia zaworu DBV

Opublikowano

Możesz tak podłączyć naczynie,

Reflex 80l ma już wyjście 1", więc też  rura do niego musi być 1" lub miedź 28.

Zawór to możesz dać, ale bez rączki, aby nikt go przypadkiem nie zamykał.

Opublikowano

Jezeli ten zawór ZZ ze sprężyną masz zamontowany na powrocie  to w tym miejscu mógłbyś podłączyć zawór schładzający z powrotem do kotła ,warunek jeden miedzy tym zaworem ZZ a kotłem nie może być żadnego zaworu. W  miejscu co proponujesz w ostateczności można ,ale lepiej wpiąć tak aby ta woda(zimna) mogła się dobrze wymieszać i nie wpadać tak chłodna bezpośrednio do kotła.Widzisz ja co do stosowania tych zaworów mam obiekcje .-dlaczego?- bo kłóci się to z zapisem który często stosują producenci kotłow. A brzmi on tak-cytuję " Zabrania się dopuszczać wody do kotła wtedy gdy on pracuje."

Opublikowano

Możesz tak podłączyć naczynie,

Reflex 80l ma już wyjście 1", więc też  rura do niego musi być 1" lub miedź 28.

Zawór to możesz dać, ale bez rączki, aby nikt go przypadkiem nie zamykał.

Ok, a chyba żaden odpowietrznik nie jest wymagany na podłączeniu tego dodatkowego NP, czy ten na grupie bezpieczeństwa drugiego naczynia wystarczy. Na logikę tak.

Jezeli ten zawór ZZ ze sprężyną masz zamontowany na powrocie  to w tym miejscu mógłbyś podłączyć zawór schładzający z powrotem do kotła ,warunek jeden miedzy tym zaworem ZZ a kotłem nie może być żadnego zaworu. W  miejscu co proponujesz w ostateczności można ,ale lepiej wpiąć tak aby ta woda(zimna) mogła się dobrze wymieszać i nie wpadać tak chłodna bezpośrednio do kotła.Widzisz ja co do stosowania tych zaworów mam obiekcje .-dlaczego?- bo kłóci się to z zapisem który często stosują producenci kotłow. A brzmi on tak-cytuję " Zabrania się dopuszczać wody do kotła wtedy gdy on pracuje."

Właśnie o to miałem spytać, bo chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem dopuszczenie zimnej wody o temp kilku stopni na gotujący się kocioł. W tej instrukcji widać, że do powrotu jest podłączony bardzo blisko kotła. Czy ta rura może iść po ścianie na odległości kilku metrów, bo tam na wprost nie mogę jej podłączyć obok zz ze sprężyną bo bym się o tą rurę potykał. 

Opublikowano

Ok, a chyba żaden odpowietrznik nie jest wymagany na podłączeniu tego dodatkowego NP, czy ten na grupie bezpieczeństwa drugiego naczynia wystarczy. Na logikę tak.

Właśnie o to miałem spytać, bo chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem dopuszczenie zimnej wody o temp kilku stopni na gotujący się kocioł. W tej instrukcji widać, że do powrotu jest podłączony bardzo blisko kotła. Czy ta rura może iść po ścianie na odległości kilku metrów, bo tam na wprost nie mogę jej podłączyć obok zz ze sprężyną bo bym się o tą rurę potykał. 

No ta woda będzie miała około 95* tak że jeszcze nie będzie się gotowała,Przy takim cisnieniu w kotle tem. wrzenia wody będzie na pewno ponad 120* A producenci prawdopodobnie mieli na uwadze to żeby nie dopuszczać wody wtedy gdy w kotle się gotuje.No chyba że brali pod uwagę szok termiczny.

Opublikowano

Czyli mogę podłączać dopływ zimnej wody z zaworu schładzającego przy samym kotle, czy mogę ciągnąć jakąś dłuższą nitkę i wpinać się w powrót gdzieś dalej.

Opublikowano

Możesz tu masz inny przykład tego podłączenia.

Ty musisz zamontować również reduktor ciśnienia ustawiony na 2 atm.

http://rakoczy.pl/serwis/zagadnienia-techniczne/układ-zamknięty-czy-układ-otwarty-instalacji.

Tam na schemacie jest zawór bezpieczeństwa ,Pamiętaj abyś też taki ZB na wyjściu kotła zamontował.Jak masz miejsce to najlepiej bezpośrednio na kotle.

Opublikowano

Wklejam poprawny link bo tamten nie działa. http://rakoczy.pl/serwis/zagadnienia-techniczne/uk%C5%82ad-zamkni%C4%99ty-czy-uk%C5%82ad-otwarty-instalacji

kolego henryk1953jJest problem z tym pierwszym trójnikiem na kotle 6/4 bo on ma wyjście na 1/2'' a zawór DBV 3/4'' i musiałbym podłączyć go tak jak na zdjęciu poniżej. Nie wiem czy to jest już dobry pomysł, czy temp tam będzie prawidłowo odczytana, czy jednak konieczna będzie zmiana tego trójnika na taki z wyjściem 3/4''

post-67963-0-09136700-1463724852_thumb.jpg

Opublikowano

Mozesz zastosowac tego typu zawor schladzający -jad poniżej.-jeżeli masz gdzie podłaczyć sąde w kotle.A nalepiej przerób to tak jak zaprezentowałeś na zdjęciu .Najlepiej będzie wymienić ten trójnik na czwórnik i z jednej strony ZB a z drugiej zawór schladzający.Na miejscu wiesz jak to najprościej zrobić 

http://sas.busko.pl/pl/produkty/schematy/ukad-zamknity/254-ukad-zamknity-wymiennik-pytowy.html

Opublikowano

Właśnie chciałbym zrobić to jak najprościej i nie rozkręcać znowu całej tej nitki, ale jak się nie da inaczej to niestety będę zmuszony. Dzwoniłem do Galmetu i twierdzą, że można zastosować ten zawór z podłączeniem do powrotu kotła. Nie jest to sytuacja pożądana jednak zawsze ta woda wymiesza się z tą wpadającą z powrotu kotła podwyższając jej temp.

Opublikowano

No to do dzieła- pamiętaj zawór ZB na kotle i między kotłem a zaworem ZB żadnych  zaworów.Do zaworu schładzającego obowiązkowo reduktor ciśnienia ,dlatego gdyż w sieci masz wyższe ciśnienie niż dopuszczalne dla kotła.,zresztą na schematach masz jak to poprawnie zrobić.

Opublikowano

Tak z tym akurat nie będzie problemu, widzę na schemacie jak to podłączyć i że reduktor jest wymagany, mógłbym również zdławić jakimś zaworem grzybkowym ale musiałbym kombinować dodatkowo z podłączaniem manometru. Martwi mnie to, że tyle pracy trzeba znowu w to włożyć. Muszę sobie znowu to zaplanować. Oba zawory bezp. ten na kotle i na powrocie w grupie bezp. na wartość 1,5 bar? Bo wczoraj jak dzwoniłem do Reflexa to gość mi wpierał, że najlepsze ciśnienie wstępne w NP, które chcę zamontować to 2bar. A kocioł ma max 2bar wytrzymać.

Opublikowano

Danymi od Reflexa nie ma się co przejmować, tylko montuj ZB  x 1,5 bar , a ciśnienie wstępne w naczyniu ustal na 0,8 bar,

napełnij układ do 1,1 bar i powinno być dobrze.

Natomiast mocno bym się zastanawiał nad sposobem chłodzenia kotła przez dopuszczanie do kotła zimnej wody, wężownica bezpieczniejsza

Opublikowano

To wstępne ciśnienie 0,8 bar to czasem nie za małe wg obecnej normy?

Opublikowano

Wydaje mi się, że gdzieś to widziałem, że ciśnienie wstępne powinno mieć co najmniej 1.0 bar, na pewno jest to w instrukcji Reflex.

Nie wiem czy jest to wymóg, ale serwisant z Reflex twierdził, że lepiej jak pompa na ssaniu ma wyższe ciśnienie i ten 1 bar to minimalna wartość.

Czy ma rację to nie wiem.

Przy okazji znalazłem też taki zapis:

3.         Eksploatacja

Stosowanie kilku naczyń wzbiorczych przeponowych

Dopuszcza się zastąpienie pojedynczego naczynia kilku jednakowymi naczyniami wzbiorczymi przeponowymi z hermetyczną przestrzenią gazową. Naczynia te należy połączyć równolegle. Króćce przyłączne naczyń połączonych równolegle powinny być umieszczone na tym samym poziomie. Łączna pojemność użytkowa tych naczyń jest sumą pojemności składowych naczyń i powinna być równa lub większa niż pojemność użytkowa obliczona wg wzoru.

Kolego sambor, czy w takim wypadku mogę podłączyć to drugie NP tak jak ustaliliśmy wcześniej? Niestety mój entuzjazm nie trwał długo, wczoraj słyszałem jak pompa cwu dalej mieli wodę z powietrzem, słychać przepływające powietrze przez powrót zasobnika. Nie wiem czy to wina wciąż zalegającego powietrza w wężownicy czy to coś innego. Wężownica już chyba powinna się odpowietrzyć.
Powrotem wciąż grzeje kaloryfery, myślałem, że jest ok, ale jak dotknąłem wczoraj jednego z ostatnich grzejników, powrót był gorący, zamknięcie jednego zaworu na obiegu pompy co nie pomogło, pompa cwu ciśnie w powrót grzejników, może faktycznie ta woda wraca przez minimalnie otwarty ZR, bo nie wiem czy są one na tyle szczelne aby nie puścić nic przez nie. Jak będę montował ten zawór dbv to zobaczę czy jak wleję wodę przez ten ZR od góry czy ją zatrzyma. Mam też ten dołożony zawór kulowy 5/4 na zasilaniu ale strach go zamykać. Bo jak pompa cwu z jakiegoś powodu przestanie działać to zrobi się nieciekawie. Ponawiam więc pytanie jak przerobić ten powrót aby pompa cwu nie pchała tam wody może tak jak konopka napisał w poście #150?

Opublikowano

Ciśnienie wstępne 1 bar lub więcej jest zalecane ze względu na pracę pompy, jako ochrona przed kawitacją.

I dlatego np kalkulator Reflexa liczy ciśnienie robocze od 1,5 bar

Natomiast w twoim przypadku nie jest to możliwe, gdyż masz kocioł dopuszczony do ciśnienia 1,5 bar,

więc trzeba mniejsze ciśnienie w układzie.

Drugie naczynie podłącz jak już omawialiśmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.