Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wejdz w google wpisz nazwe i znajdziesz wszystko na ten temat,sa wyjasnienia jak to dziala i filmiki.pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Co do tego zaworu termostatycznego herz to nie jest to samo co zawór trzydrożny lub czterodrożny? I jaki osprzęt dodatkowo trzeba do tego herz teplomix bo pompkę to na pewno. Laddomat to droga sprawa, ten który hydraulik mi polecił to koszt 1200 zł. Fajnie by było jakby coś tańszego wykombinować.

Opublikowano (edytowane)

To jest zawór do podniesienia temperatury powrotu,akurat ten który podałem ma temp.otwarcia 55-63st.Działa na zasadzie termostatu samochodowego.Utrzymuje temp. powrotu powyżej 55st.Do poprawnego działania potrzebuje pompki zamontowanej za nim.Mam używany w pełni sprawny.Albo 3d ze sterownikiem Euroster 11M.

Edytowane przez konopka
Opublikowano

@kamilll, laddomat jest zintegrowaną wersją termostatycznego zaworu 3D i pompy kotłowej. I tylko tyle. To coś jak układ mieszania zamknięty w zgrabnym, zwartym diviconie, którego spokojnie można zastąpić zwykłym 3D z pompą i siłownikiem.

Jeśli pytasz o różnicę między nim a 4D, to głównie chodzi o dwu funkcyjny charakter zaworu 4D, gdzie jedno urządzenie reguluje temperatury obiegu kotła i obiegu grzejnikowego (odbioru). Niestety nie robi tego niezależnie, dlatego pisałem o swoistej schizofrenii. Polega ona na tym, że regulacja jednego wpływa na drugie i nie wiadomo w końcu co jest regulowane.

Przewaga laddomatu i TZM (Termostatyczny Zawór Mieszający) 3D wynika z jasnego celu do czego służą: do ochrony kotła przed niską temperaturą. Strona odbioru ich nie interesuje. Jak zamontujesz laddomat/3D o progu otwarcia 55 st i tyle samo będziesz trzymał na kotle, to po prostu zmarzniesz, bo urządzenie nie wyśle żadnego ciepła na grzejniki. Z tego jasno wynika, że na wyjściu z kotła musi być temperatura jakieś 20 stopni wyższa od progu otwarcia TZM.

Tu pojawia się kwestia wysokiej temperatury czynnika posyłanego do grzejników. Albo obowiązkowo musisz mieć termostaty, albo odrębny układ mieszania z drugą pompą, do redukcji tej temperatury.

Tu można dopatrywać się przewagi 4D, który może obejść się jedną pompą pod warunkiem dużych średnic obiegu kotłowego dla wzbudzenia przepływu grawitacyjnego. Warunek drugi, to "zapas" temperaturowy na kotle, czyli minimum 65. W praktyce wielu "tnie koszty" i redukuje nie tylko temperaturę, ale i montuje mizernej średnicy 4D i rurarzu kotłowego. Potem larum, że nie działa i jaki to 4D zły.

Cokolwiek byś nie zamontował, to będzie działało o ile dasz mu do tego warunki.

Opublikowano

Co do zaworu Herz Teplomix. Są dwa rodzaje tego zaworu. Różnice (co prawda pod kątem instalacji z buforem) opisałem tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-m%C3%B3j-bufor-wykonanie-i-koszty/page-2?do=findComment&comment=253510

Opublikowano

Nie jestem hydraulikiem i tylko chcę skonfrontować założenia mojego hydraulika, który ma mi robić całą instalację co i cwu w nowym budynku z poddaszem. Chodzi mi zarówno o redukcję zbędnych kosztów i a by ta instalacja była w miarę prosta i funkcjonalna. Hydraulik twierdzi, że ladomat jest niezbędny (1200 zł). Cała instalacja podłogówki i podejść do grzejników jest z pex all pex. Kocioł zasypowy na paliwo stałe węgiel drewno (mpm ds). Tyle na razie mam. Hydraulik dalej planuję dać laddomat, zbiornik higieniczny z wężownicą 300 l (3200 tys. zł) z przepływowym nagrzewaniem wody. Czy takie rozwiązanie jest funkcjonalne? Proszę o opinię.

Gość Digitrax
Opublikowano (edytowane)

Nie jest funkcjonalne. Brakuje zaworu 3D do regulacji temp. obiegu CO i zamiast przepływowego ogrzewacza wody wystarczy grzałka elektryczna w zbiorniku CWU. Zamiast loddomatu zastosuj TZM i pompę wyjdzie połowa kwoty loddomatu a zrobi to samo. Aby połączyć obieg kotłowy z odbiorczym CO należy zainstalować sprzęgło. Ten Twój "hydraulik" mało kumaty widać jest i idzie do przodu ze złymi założeniami. Niechaj narysuje schemat instalacji a Ty dołącz go w tym temacie. Zweryfikujemy jego umiejętności.

Edytowane przez Digitrax
Opublikowano

Przecież laddomat to nic innego jak zawór termostatyczny.Tylko że ładnie wykonany jako jeden moduł w połączeniu z pompką ,zegarami temp.,czasem z zaworami kulowymi i z ładną ceną.Jak chcesz sprzedam zawór 3d z siłownikiem oraz sterownikiem Euroster 11M za 300zeta.Zrobi to samo a ile taniej.

Opublikowano

Poproszę swego hydraulika o rozrysowanie schematu jaki planuje i przedstawie go na forum. Z tą grzałką elektryczną to niekoniecznie bym chciał, gdyż w 2017 roku będę miał solary. A pisząc przepływowy ogrzewacz wody miałem na myśli, wężownicę spiro zanurzoną w buforze, coś takiego https://www.bojlery.pl/zbiornik-higieniczny-spiro-z-wezownica-lemet-300-4.html to miałoby robić zarówno za sprzęgło i cwu.

Do konopka. Z kupnem tego zaworu 3d się zastanowię i czy to nowe i jakiej firmy?

Opublikowano

Przy poszukiwaniu rozwiązania dla siebie - kocioł węglowy + bufor - wielokrotnie natknąłem się na informacje że Laddomat ma wiele wad.

Tak jak Sambor pisze zawór mieszający termostatyczny jest najlepszym i najprostszym rozwiązaniem. Stosowanie w tym przypadku zaworu z siłownikiem moim zdaniem nie ma sensownego uzasadnienia.

Opublikowano

Na pewno niezbędne będzie wykorzystanie zaworu termostatycznego na wyjściu CWU, bo woda w postoju osiągnie w wężownicy temp powiedzmy 70 st, a przy przepływie z całą pewnością spadnie i to sporo. Taka niestabilność to uciążliwość, bo trzeba korygować temp wody kręcąc mieszaczem baterii. Nie wspomnę o możliwości poparzenia.

Laddomat wg mnie zbędny wydatek. Jak wyżej piszą zwykły TZM i pompa kotłowa taniej i równie skutecznie wyjdzie.

Pomyślałbym też o stacji zmiękczającej, bo raz, że powoli staje się to normą, a dwa, że ta wężownica może kamieniem zarastać. W samoczyszczenie jakoś nie wierzę, ale kto wie, jednak nawet jeśli złogi kamienia będą się odrywać od ścianek (rozszerzalność temperaturowa?), to popłyną w kierunku perlatorów baterii.

Rozsądnie byłoby dotrzeć do wcześniejszych klientów tego instalatora, którym to rozwiązanie zastosował. Dowiesz się jak to w praktyce wygląda.

Opublikowano

Zgadzam się  z przedmówcami że zawór termostatyczny będzie lepszy od zaworu z siłownikiem.Przede wszystkim jeżeli chodzi o szybkość działania a co za tym idzie utrzymanie jak najbrdziej stabilnej temp. powrotu.

Opublikowano

Miałem zawór z siłownikiem , zamieniłem na termostatyczny . Co do ceny Laddomatu to wcale nie jest specjalnie wysoka , pod warunkiem że zbudujemy układ zastępczy taki jak oferuje laddomat . dobra pompa to ok 500 zł esbe 511 to ok 300 zł  zawór zwrotny klapowy to ok 50 zł do tego jakieś zawory kształtki, robocizna  i cena się nazbiera .

Opublikowano

Do kiminero

Czyli jak rozumiem drugi ztm na wyjściu cwu i problem, np. z poparzonymi rękoma zniknie. A czy taki zawór da się regulować ręcznie i zmieniać temperaturę jaka by nam pasowała. Z laddomatu to na pewno już zrezygnuje.

Opublikowano

Teraz kupiłem takie zawory: http://allegro.pl/show_item.php?item=5984895855 a podobnego tylko innej firmy od kilku lat używam do regulacji temperatur cwu i spisuje się bardzo dobrze. Temperatura wody w bojlerze waha się między 50 - 70*C, a na wyjściu 45-47*C. Temperaturę bezproblemowo reguluje się pokrętłem.

• 5 lat później...
Opublikowano

Panowie odgrzeję temat bo teraz będę montował mpm i myślę czy nie kupić laddomatu z wkładką 72* Bo jak wszystko policzyć to aż tak dużej różnicy nie ma.  Laddomat ma dodatkowy plus ze w razie nagłego zaniku prądu uruchamia sie grawitacja  Co myślicie ??

Opublikowano

Panowie ktoś podpowie ??