Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Wybrać Sterownik.

dan999007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mi takich info nie udzielil szkoda a pisalem do niego. Powiedz mi koego masz moze ster.zaw.3d jak u Ciebie dziala

Opublikowano

AAAA no tak Mariusz :wub:

Opublikowano

A do jakiego sterownika ??

U mnie tak dziala ze 3D i silownikiem - zielony wykrespost-1379-0-09016100-1458941782_thumb.jpg

Opublikowano

Różnica jest taka ze ten Timela mogę mieć taniej o jakieś 380 zł w stosunku do tego SPP.

Tak duża różnica w cenie bierze się chyba z uboższego wyposażenia. Skoro nie potrzebujesz dodatków w postaci czujników bądź wyjść to pojawi się coś co określa się wersją "L".

Całość jest jednoczęściowa, wersja rozbudowana i okrojona łyka ten sam soft- w Lce elementy które nie mają swojego wejścia/wyjścia po prostu nie są wyświetlane. Interfejs internetowy ma taką samą funkcjonalność.

Ot taki prosty sterownik z wyjściem CO/CWU. Z czujników w standardzie będzie temperatura kotła, podajnika i CWU. Dokupić będzie można t. spalin, wewnętrzną, zewnętrzną, powrotu, ciepłomierz i pieron wie co się tam jeszcze pojawi.

Cena i czas wypuszczenia na tą chwilę nie jest dokładnie znany, ale to raczej tygodnie. Troszkę brakło by dziś jeden z prototypów wisiał na kotle więc coś więcej byś się mógł dowiedzieć. No z resztą... prowadzi kociołek jak normalna v2. Możesz się też zapisać na darmowe testy.

W cenach się mniej więcej orientujesz więc myślę że (negatywnego) zaskoczenia nie będzie.

Edyta-----------

Czy napęd zaworu potrzebny to trzeba się dobrze zastawić bo zawsze to jakiś wydatek. Jeśli ma być bo chcesz i już to może się okazać zbędny. Jest to też element który lubi psocić stabilność.

Nie będę wklejał jpg bo szczegółów się nie zobaczy, tutaj można sobie pojeździć myszką i zobaczyć jak się stabilizuje https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232 układpracujący w strefach. Układ idzie w odstawkę od 8 do 17, potem zawór ustawia się na wartość zadaną + korekcja z pogodówki. W ciągu kilku godzin nie goni bardziej jak o 0,5st. Nie można jednak zakładać że "tak będzie i u mnie", sporo zależy też od instalacji.

Opublikowano

Sterownik Skzp-02 czujnik spalin póki co. W przyszłości czujnik pogodowy i pokojowy. Aczkolwiek musze poczytać czy warto montować pozostałe?

Opublikowano

Kiedyś testowałem sterownik Perfekt R z pidem i nie byłem zadowolony. Powróciłem do Argona 2. Teraz zamotowałem zawór 3d druga pompę CWU plus pompa cyrkulacji. Więc postanowiłem zmienić sterownik. Padło na Skzp-02 bo ma pid plus praca interwałowa. Myślę jeszcze nad siłownikiem do 3d no i w przyszłości w/w czujniki. Aha mam głowice na kaloryferach i nie wiem czy dobrze? I na powrocie podłogówkę w kuchni jakieś 10m2.

Opublikowano

Tak się składa że mam zawór 3d sterowany przez SKZP ale tylko do podniesienia temp. powrotu.Natomiast 4d jest sterowany przez pogodówkę SIEGER S55A, w domu /kotłownia w drugim budynku/ regulator pokojowy ustawiony na 22st. z obniżeniem nocnym.Uprzedzając pytanie po co dwa zawory:miałem,założyłem.Gdyby ktoś potrzebował mam kilka zaworów 3d z siłownikami,sterownik Euroster 11M jak również kompletną pogodówkę.Przy okazji życzę wszystkim wesołych,spokojnych i zdrowych Swiąt Wielkanocnych,smacznego jajka i mokrego dyngusa oraz jak najmniej problemów z ogrzawanim.

Opublikowano

Ja uważam,z doświadczenia zresztą, że do ekonomicznego spalania potrzebna jest stabilna temperatura obiegu. 

Opublikowano

No to inaczej :)

Jadąc autem w której sytuacji spalisz mniej, hamując i przyspieszając czy może ten sam odcinek drogi jadąc płynnie ze stałą prędkością?

Porównaj sobie kiedyś to spalanie,tydzień,dwa nie obniżając temp. na noc . Ja u siebie sprawdziłem i paradoksalnie spalanie miałem nieznacznie ale jednak większe gdy obnizałem na noc temperaturę. 

Wcześniej miałem zwykłego śmieciucha, rozpalało sie w nim codziennie rano.Potrzebowałem na sezon 3 tony węgla,raczej z wyższej półki. Teraz mam nowy kocioł z podajnikiem i też zamawiam co roku 3 tony i tez mała kupka groszku(średnia półka) zostaje, nawet bym powiedział że większa zostaje. Teoretycznie powinienem spalać dużo więcej niż w śmieciuchu bo przecież w nocy też sie pali w przeciwieństwie do śmieciucha no i opał słabszy kalorycznie....

Opublikowano

Aha mam głowice na kaloryferach i nie wiem czy dobrze? I na powrocie podłogówkę w kuchni jakieś 10m2.

Nie ma sensu dublować regulatorów. Jeśli masz głowicie to na ich obiegu zbędny jest regulator pokojowy lub sterowany zawór mieszający bo w praktyce działać będzie tylko jeden z tych elementów.

To czy opłaca się redukować temperatury lub zamykać dane obiegi to już indywidualna sprawa. Zależy na jak długo, zależy ile dany obiekt potrzebuje mocy na powrót do stanu z przed wyłączenia, itp...

Opublikowano

Czyli nie montować słownika do zaworu? Ten panel pokojowy można by zamontować tylko z racji podglądu na kocioł a nie chodzić do kotłowni. Z drugiej strony jak będzie opcja podłączenia internetu to równie dobrze będzie można sprawdzić w telefonie.

Opublikowano

Brak będzie regulacji pogodowej bez siłownika a zawory zaworami nie we

wszystkich pomieszczeniach się zamkną w zależności od której strony jest 

słońce bynajmniej tak jest u mnie . Oszczędności będą ale sądzę że z siłownikiem

były by większe . Moim zdaniem idealne rozwiązanie instalacji .

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21232-zmiana-pieca-węglowego-na-pellet-a-obejście-grawitacyjne/?p=252932

Post 178

Opublikowano
5bdc83e4bd0919775ca6a8c792186f0e.jpg uważam że ten jest najlepszy.
Opublikowano

dan 999007 to nie montujesz silownika do zaw.3d , jak uwazasz bedziesz latal po calym domu by reg.glowice term. w dzisiejszej dobie  no ale inni sie wypowiedzieli ja ma iz gl .term. i dziala sobie wszystko swoim zyciem .srtrona poludniowa to 6 grzejnikow w pokojach pojawi sie slonce to sie gl.zamykaja temp. na zew, sie podnoci i zaw,3d sie przyka cos tam polnocna strona domu gl.otwarte wiecej i jest cieplo ogolnie w szedzie .Tyle .

Opublikowano

5bdc83e4bd0919775ca6a8c792186f0e.jpg uważam że ten jest najlepszy.

No zasobnik bedzie ladowany temp. max piec .Padnie pompa c.o i klops .jak grzac latem wode to cza pozakrecac c.o i PAmietac o jesieni by odkrecic . Pompa moze byc na powrocie nie ma to zncaenia .

Opublikowano

Ochrony POWrotu NIE MA , Powodzenia , no zasobnik caly czas - zaloczony . <_<

Opublikowano

Ochrona jest i to wystarczająca. Przepływem przez CWU sobie wyregulujesz temperaturę powrotu, masz też bufor który ułatwi zawody w prostą kreskę, będzie miał cały czas ciepłą wodę pod dostatkiem, zaoszczędzisz też sporo kasy i nerwów na niekomplikowaniu instalacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.