Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Projekt Co Budynek Jednorodzinny

imperment

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowne grono użytkowników.

Jestem na etapie budowy domku jednorodzinnego, aktualnie zaczynam z ogrzewaniem. Jak typowy polski inwestro większość prac staram się wykonac samodzielnie.

Jako, że instalacja CO to jedna z najważniejszych inwestycji chciałbym podejść profesionalnie do tematu.

Szukam osoby, która zaprojektuje mi instalację i wykona kosztorys + zestawienie materiałów.

Moje założenia :

piwnica: grzejniki 5 szt

parter garaż: 30m​2 dwa grzejniki

parter podłogówka 52 m​2 ( podłoga płytki 37m i 15m drzewo)

piętro:84m​2 ​+ drabina w łazience

W pierwszym etapie planuję wykonać instalację, kotłownia dopiero w przyszłym roku.

Na chwilę obecną stawiam na paliwo stałe ( kominy już stoją), jeżeli finanse pozwolą to pompa powietrze woda. Planuję dodatkowo kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło ciepła wieczorami i weekendy.

Czekam na Państwa propozycje i ewentualnie pytania.

Opublikowano

Nie sądzę aby wstawianie kotła na paliwo stałe do energooszczędnego domu było dobrym rozwiązaniem.To raz a po drugie aby robić "drugą kotłownie" z salonu(kominek z płaszczem wodnym) to dwa)Wg mnie projekt powinno się robić pod konkretne źródło ciepła a nie że na chwilę obecną zrobię sobie na węgiel bo tak mi pasuje a kiedyś tam będzie pompa ciepła.

Opublikowano

Autor tematu nic nie napisał że buduje dom energooszczędny. Nie wiemy nic na temat zapotrzebowania na ciepło.

Ale popieram przedmowce o kominku z płaszczem wodnym. Lepszym rozwiązaniem było by wybranie systemu z dgp

Opublikowano

Jestem laikiem w tym temacie, dlatego też szukam osoby, która doradzi i zaprojektuje odpowiednie dla mnie rozwiazanie. Co do komina to płaszczyć wodny w połączeniu z pompą ciepła = równa się oszczędności w przypadku obecności domowników.

Opublikowano

Nie jest tak latwo i bezproblemowo ożenić te dwa źródła ciepla

Opublikowano

Do tej pory instalatorzy,którzy chcieli mi wykonać taką instalację nic nie wspominali.

Chcę zrobić dobrą instalację, dobrze obliczoną i dopasowaną do mojego budynku. Dlatego też szukam osoby która doradzi i zaprojektuje oczywiście za bilety NBP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.