imperment Opublikowano 15 Marca 2016 #1 Opublikowano 15 Marca 2016 Witam Szanowne grono użytkowników. Jestem na etapie budowy domku jednorodzinnego, aktualnie zaczynam z ogrzewaniem. Jak typowy polski inwestro większość prac staram się wykonac samodzielnie. Jako, że instalacja CO to jedna z najważniejszych inwestycji chciałbym podejść profesionalnie do tematu. Szukam osoby, która zaprojektuje mi instalację i wykona kosztorys + zestawienie materiałów. Moje założenia : piwnica: grzejniki 5 szt parter garaż: 30m2 dwa grzejniki parter podłogówka 52 m2 ( podłoga płytki 37m i 15m drzewo) piętro:84m2 + drabina w łazience W pierwszym etapie planuję wykonać instalację, kotłownia dopiero w przyszłym roku. Na chwilę obecną stawiam na paliwo stałe ( kominy już stoją), jeżeli finanse pozwolą to pompa powietrze woda. Planuję dodatkowo kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło ciepła wieczorami i weekendy. Czekam na Państwa propozycje i ewentualnie pytania.
odpowietrznik Opublikowano 16 Marca 2016 #2 Opublikowano 16 Marca 2016 Nie sądzę aby wstawianie kotła na paliwo stałe do energooszczędnego domu było dobrym rozwiązaniem.To raz a po drugie aby robić "drugą kotłownie" z salonu(kominek z płaszczem wodnym) to dwa)Wg mnie projekt powinno się robić pod konkretne źródło ciepła a nie że na chwilę obecną zrobię sobie na węgiel bo tak mi pasuje a kiedyś tam będzie pompa ciepła.
papasmurfek Opublikowano 16 Marca 2016 #3 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor tematu nic nie napisał że buduje dom energooszczędny. Nie wiemy nic na temat zapotrzebowania na ciepło. Ale popieram przedmowce o kominku z płaszczem wodnym. Lepszym rozwiązaniem było by wybranie systemu z dgp
imperment Opublikowano 16 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 16 Marca 2016 Jestem laikiem w tym temacie, dlatego też szukam osoby, która doradzi i zaprojektuje odpowiednie dla mnie rozwiazanie. Co do komina to płaszczyć wodny w połączeniu z pompą ciepła = równa się oszczędności w przypadku obecności domowników.
papasmurfek Opublikowano 16 Marca 2016 #5 Opublikowano 16 Marca 2016 Nie jest tak latwo i bezproblemowo ożenić te dwa źródła ciepla
imperment Opublikowano 16 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 16 Marca 2016 Do tej pory instalatorzy,którzy chcieli mi wykonać taką instalację nic nie wspominali. Chcę zrobić dobrą instalację, dobrze obliczoną i dopasowaną do mojego budynku. Dlatego też szukam osoby która doradzi i zaprojektuje oczywiście za bilety NBP
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #7 Opublikowano 16 Marca 2016 Dobrze, że zastanawiasz się nad tym na etapie projektu , Inni robią to odwrotnie np https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21421-problem-z-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym-nagroda-za-rozwi%C4%85zanie-problemu/ I co z tym fantem zrobić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.