SUSPENSER Opublikowano 29 Lutego 2016 #27 Opublikowano 29 Lutego 2016 Słuchaj kolego tu nie ma się co zastanawiać jeżeli posiadasz nowy dom dobrze ocieplony to kocioł na palet jest najlepszym rozwiązaniem. W domu unosi się nutka drzewna piękny zapach. Czystość itp. Spalisz więcej o 1 tonę, przykład na 3 tony groszku 4 paletu, ale w białej koszuli chodzisz i się nie ubrudzisz. To zależy jakiego ekogroszku bo jest czeski 20 MJ/kg po 500 zł/tonę i tego spalisz tyle samo co najlepszych pelletów 20 MJ/kg po 1000 zł/tonę, a jest np. Wesoła ok. 30 MJ/kg po 850 zł/tonę, od której tych pelletów pójdzie o połowę więcej.
Szczypiorr Opublikowano 29 Lutego 2016 #28 Opublikowano 29 Lutego 2016 A sprawność spalania jest taka sama?
sambor Opublikowano 29 Lutego 2016 #29 Opublikowano 29 Lutego 2016 To przede wszystkim zależy od kotła i palnika, jak jest to kocioł na węgle w którym można okazjonalnie zutylizować pellet to jest to prawda. Ale jak jest kocioł na pellet z odpowiednim palnikiem to wtedy ceny eksploatacji są podobne, nawet przy zakupach w lecie i cenie za 1t 600zł wychodzą niższe od kosztów palenia groszkiem za 800zł. Sprawność spalania pelletu w palniku do zgazowania pelletu jest rzędu 75-80% przy paleniu w instalacji domowej, kocioł węglowy takie sprawności to w laboratorium osiąga. U mnie na 260m2 potrzeba na rok 3,5t peletu po 600/t - grzane 300l CWU do 50C cały rok i CO do 22C Palę już 5-ty sezon. PS W przeciwieństwie do kolegi SUSPENSERa nie sprzedaję ani kotłów ani węgla, kolega sprzedaje, więc musi zachwalać swój towar.
nex1983 Opublikowano 29 Lutego 2016 #30 Opublikowano 29 Lutego 2016 Panowie przepraszam że wejdę w rozmowę ale ktoś pisał o cieplowlasciwie. Powiedzcie mi jak liczyć ilość okien w domu? co rozumieć przez sztuka? Bo mam np okna jak na foto w pokojach balkonowe + 2. Czy to liczymy jako 3 okna czy jako 1? Czy sztuka rozumiemy każde uchylne okno niezależnie od rozmiaru. Ktoś się orientuję?
sambor Opublikowano 29 Lutego 2016 #31 Opublikowano 29 Lutego 2016 Na zdjęciu masz okno - 1 szt + drzwi balkonowe - 1szt.
nex1983 Opublikowano 29 Lutego 2016 #32 Opublikowano 29 Lutego 2016 Tam są 2 okna, jedno mniejsze jedno większe i okno balkonowe, jak teraz zliczac to jako liczbę okien ? 2 czy 3
Saper200 Opublikowano 2 Marca 2016 #33 Opublikowano 2 Marca 2016 Ja tam widzę okno oraz drzwi balkonowe. Okno jest dwu skrzydłowe. Kolega @sambor odpowiedział jak liczyć poprawnie.
SUSPENSER Opublikowano 2 Marca 2016 #34 Opublikowano 2 Marca 2016 Ale jak jest kocioł na pellet z odpowiednim palnikiem to wtedy ceny eksploatacji są podobne, nawet przy zakupach w lecie i cenie za 1t 600zł wychodzą niższe od kosztów palenia groszkiem za 800zł. Sprawność spalania pelletu w palniku do zgazowania pelletu jest rzędu 75-80% przy paleniu w instalacji domowej, kocioł węglowy takie sprawności to w laboratorium osiąga. U mnie na 260m2 potrzeba na rok 3,5t peletu po 600/t - grzane 300l CWU do 50C cały rok i CO do 22C Palę już 5-ty sezon. PS W przeciwieństwie do kolegi SUSPENSERa nie sprzedaję ani kotłów ani węgla, kolega sprzedaje, więc musi zachwalać swój towar. Jak koszty mogą być niższe skoro za 800 zł kupisz ekogroszek o kaloryczności 27 MJ/kg [za 850-900 już około 30 MJ/kg], a ten pellet za 600 zł/tonę ile ma MJ 18-19 czy jeszcze mniej, jest w tej cenie workowany, na paletach ? Sprawności kotłów pelletowych są porównywalne z porządnymi na ekogroszek tj. >90%. Porządny kocioł węglowy w laboratorium osiąga ponad 90%, u mnie osiąga tyle co ma w papierach tj. 80% bez problemu, wiele osób ma ciepłomierze i u nich osiągnięcie 80% nie stanowi problemu. U mnie na 185 m2 schodzi 2 tony rocznie po 870 zł/tonę, a jakbym chciał tanio to jak sąsiad paliłbym o połowę więcej ale po 500 zł / tonę. Zachwalam to co mnie przekonuje, że jest dobre i opłacalne w danym przypadku, czasem są to rowiązania, którymi się nie zajmuję, nic nie muszę bo działalność związana z moją pasją to tylko dodatek do dobrej pracy, którą mam od lat.
poltowski2000 Opublikowano 2 Marca 2016 #35 Opublikowano 2 Marca 2016 tylko na momencik , kociołek (nie będę robił reklamy) 5 tysi +kilka stówek duperele do podłączenia + 3t. grochu x 700zł . tak zamknąłem pierwszy rok grzania . trzeci rok zamknę kwotą za którą mógł bym kupić dobrego peleciaka. kalkulacja prosta, choć nie neguje droższego wariantu choćby z racji różnych preferencji ,pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.