Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skoki Ciśnienia Cwu !

krbaton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dlaczego mam skoki ciśnienia CWU od 2 do 6 bar-ów po rozpaleniu w kominku !!??

Bufor kombinowany Galmet 200/600, reduktor na wejsciu do domu ustawiony na 2,8 bar-a, naczynie wzbiorcze 18 l 4,5 bar-a.

Jakieś pomysły ??

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie uciekałeś z fizyki w szkole podstawowej ? Tam uczono, że woda wraz ze wzrostem temperatury zwiększa swoją objętość a co za tym idzie wzrasta ciśnienie jeżeli znajduje się ona w zamkniętym zbiorniku.

Opublikowano

Dziękuję za rzeczową i merytoryczną odpowiedź, ale następnym razem zachowaj swoje uwagi dla siebie skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia :)

Pozdrawiam

Opublikowano

3 lata temu było ponoć dobrze, więc wróć do schematu z przed 3 lat 

Cytat

krbaton, dnia 13 Marz 2013 - 06:15, napisał:

Załączam schemat instalacji zaznaczam, że wszystko działa b. sprawnie.

Opublikowano
  W dniu 13.02.2016 o 07:04, krbaton napisał(a):

Dziękuję za rzeczową i merytoryczną odpowiedź, ale następnym razem zachowaj swoje uwagi dla siebie skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia :)

Pozdrawiam

Kolega Ci napisał w czym problem więc czemu piszesz żeby zachował uwagi dla siebie skoro zakładając temat właśnie o nie prosisz. Może niepotrzebna trochę ta uszczypliwość ale sam jesteś sobie winien .

Wrzuć jakiś schemat podłaczenia - nikt nie jest wróżką. Prawdopodobnie naczynie przeponowe jest za małe w stosunku do pojemności zasobnika i temperatury do której ładujesz CWU

Opublikowano
  W dniu 13.02.2016 o 04:33, Digitrax napisał(a):

Nie uciekałeś z fizyki w szkole podstawowej ? Tam uczono, że woda wraz ze wzrostem temperatury zwiększa swoją objętość a co za tym idzie wzrasta ciśnienie jeżeli znajduje się ona w zamkniętym zbiorniku.

yyy patrzyłem na temat kilka godzin myślałem co tam może się dziać  i nie wpadłbym na pomysł ze można zadać pytanie o rozszerzalność cieplną cieczy ,no ręce mi opadły

a jedyne co można sprawdzić to zbiornik przeponowy czy nie leci zaworkiem woda

Opublikowano

Prawdopodobnie w zbiorniku przeponowym jest mało powietrza (uciekło przez wentyl, lub otworek w balonie-membranie).Należy dopompować do 1,5-2,0 bara (chyba).Jeśli żle to niech mnie ktoś poprawi. Na ulotce (powinieś zachować) powinno pisać.Pozdro.

Dodam jeszcze, że należy to wykonać na zakręconej (odciętej ) c.w.u. od sieci i odkręconym jakimś zaworze ciepłej wody.Wymiana zaworka powietrza po stwierdzeniu, że przepuszcza, lub wymiana naczynia ciśnieniowego na nowe.

Gość Digitrax
Opublikowano
  W dniu 13.02.2016 o 10:28, automatyk napisał(a):

yyy patrzyłem na temat kilka godzin myślałem co tam może się dziać  i nie wpadłbym na pomysł ze można zadać pytanie o rozszerzalność cieplną cieczy ,no ręce mi opadły

a jedyne co można sprawdzić to zbiornik przeponowy czy nie leci zaworkiem woda

Kto jak kto ale Ty winieneś wiedzieć jak zachowuje się woda w naczyniu zamkniętym podczas wzrostu temperatury i jak to skutkuje w instalacji.

Niestety wielu tu zaglądających nowych forumowiczów nie potrafi wyciągnąć wniosków nawet gdy nakierujemy i "pokażemy palcem" gdzie tkwi błąd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.