Skocz do zawartości

Oprogramowanie Do Sterownika


Erpolis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Próbował ktoś wczytać w jakimś programie aktualizację do sterowników Techa. Na 90 % są zapisane w c lub c++. Nie znam się na programowaniu i nie bardo wiem czy się da podejrzeć.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę ze kolega też w tym temacie nie może siedzieć spokojnie

jak najbardziej dałem znajomemu programiście który tworzy dla firmy ochroniarskiej oprogramowania i obiecał mi że jak będzie miał więcej czasu to postara się napisać coś więcej i zobaczymy czy odpali to po wgraniu tego Softu już nadpisanego

zatem ja czekam na jego mądra głowę

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może zapytaj go w jakim programie można otworzyć ten plik to może uda mi się podejrzeć co tam jest. W zwykłym notatniku to tylko same kszaczki :)

Edytowane przez Erpolis
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie nic nie zdzialacie nie majac kodu zrodlowego szkoda waszego czasu , co najwyzej uwalicie bootloader

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2187328.html

Edytowane przez rumunn9r
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Optymiści, w Techu pewnie si już turlają :)

 

Taki plik można najwyżej wgrać do właściwego urządzenia. A jeśli ktoś zadaje takie pytanie to ewidentnie pokazuje że nie ma pojęcia o co pyta.  Nie róbcie też wstydu że znajomym informatykom bo każdy wie że to chybiony pomysł :D

Tak więc trzeba zejść na ziemie i zabrać się sobie znaną robotę.

 

Nie mniej sprawę naświetlę. Jeśli już uda się zdekompilować plik-  przez co nie przebrnie (nawet) wielu kozaków bo potrzebny będzie szereg informacji o konstrukcji urządzenia... To efekt będzie taki że pojawi się najwyżej asembler gdzie kod będzie długi jak z Warszawy do Katowic. Prędzej ktoś zeświruje zanim to rozkmini. To co myślicie zobaczyć, np proste i błogie PODAJNIK_START();  objawi się zapewne jako kilka lub kilkanaście instrukcji asemblera, bez grama kometarza. A gdzie tam do grubszych funkcji?.

Pomijam kwestię szyfrowania kodu, i tego że dekompilator może źle zinterpretować dane (np tablice). W tedy kod będzie, ale całkowicie bzdurny.

 

Prędzej sami ogarniecie tego STM'a i zrobicie własny soft od zera.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.